sotir
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
|
 |
« Poslato: 10. Septembar 2008, 15:53:27 » |
|
kakva je procedura za flasiranje vina
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 10. Septembar 2008, 23:53:33 Autor dioda »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 27
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 11. Septembar 2008, 00:27:32 » |
|
daj reci konkretnije sta te zanima, ovako bi mogao napisati 5 stranica.. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 11. Septembar 2008, 07:51:26 » |
|
Sipaš vino u pretodno doooooooobro opranu flašu, zatvoriš je, zalepiš nalepnicu, jačim fenom ugreješ vrh flaše da bi se stegao oko čepa i to je to. Naravno flaša se ne puni do kraja. Kada položiš flašu vino mora da vlaži čep. Valjda je tako, ako nije onda neka neko ko zna napiše kako jeste. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
sotir
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 11. Septembar 2008, 11:51:19 » |
|
Ja ne pravim svoje vino za sada,ali sam veliki ljubitelj nasih domacih vina narocito Negotinskog vinogorija.Svake godine posecujem Rajacke pimnice u vreme Zarezojla i donosim dosta vina.Nikako ne mogu da ga sacuvam preko leta uprkos dobrom podrumu,prodre vazdu i pokvari se.Pa bi od ove godine htojednu kolicinu da flasiram pampurom i da voskiram rucno kuci pa me interesuje procedura,alat itd
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 11. Septembar 2008, 11:55:08 » |
|
Uh  , to mora neko drugi, ko zna više 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 11. Septembar 2008, 12:14:29 » |
|
Ako je vino stabilno onda nije problem da ga flasiras. Kao sto je DarkoK rekao flase moraju biti dobro oprane i isprane kao i sve drugo sto koristis, cepovi, gumena creva itd... Sto se procedure tice ne znam sta da ti kazem, posto nemas bas neke kolicine vina gumenim crevom puni flase i pazi da se vino ne peni previse tj. da ne upije previse vazduha. Flase puni tako da ostane oko 1cm praznog prostora ispod cepa. Cepove par sati pred flasiranje stavi u vodu da postanu elasticni i isperi ih par puta u tekucoj vodi. Pred samo flasiranje potopis cep u 70% alkohol zbog dezinfekcije i to je to. Kako radi cepilica nema potrebe da objasnjavam, to ces lako skontati kad je nabavis. Nisam nikada radio voskiranje pa ne mogu nista reci o tome ali ce se javiti neko ko zna 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sotir
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 11. Septembar 2008, 12:43:08 » |
|
Da li se flase peru nekim rastvorom ili detrdzentomili vrucom vodom
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 12. Septembar 2008, 00:05:22 » |
|
Nemoj koristiti deterdzente jer svi imaju neki miris koji vino moze poprimiti... Prvo potopi boce u toplu vodu (oko 70 oC) i ostavi par sati. Nakon toga ih isperi i napuni do pola 2 %-tni rastvorom sode (Na2Co3) i muckaj pa onda pomovo dobro isperi i ostavi da se ocede. Kada to odradis onda ih mozes koristiti za punjenje... 2 %-tni rastvor sode pravis tako sto rastvoris 20 grama sode na 1 litar vode ili 200 grama sode na 10 litara vode...zavisi koliko boca treba da operes...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Ugled člana: 11
Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 26. Septembar 2008, 16:14:47 » |
|
Kako radi cepilica nema potrebe da objasnjavam, to ces lako skontati kad je nabavis. Kako nabaviti cepilicu ili zatvaracicu i da li ona odgovara za zatvaranje flasa u koje se puni rakija. Naravno mislim na pvc cepove
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 26. Septembar 2008, 16:30:15 » |
|
Deki nisam bas siguran na koje cepove mislis.. Sto se cepilica tice postoje one za pampure (plutane ili silikonske) i za krunske zatvarace, to su oni na flasama od piva. Sto se navojnih zatvaraca tice za to ti ne treba cepilica, oni se jednostavno zavrnu rukom. To vazi i za PVC navojne cepove i za metalne ako na njih mislis.  PVC navojni zatvaraci  Metalni navojini zatvaraci Imas u Kragujevcu firmu koja prodaje i cepilice i zatvarace pa se raspitaj, evo ti link pa pogledaj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 26. Septembar 2008, 19:07:28 » |
|
Ok, mislio sam na metalne navojne zatvarace, a zatvaracica mi je potrebna da se registrujem kao prodavac rakije. Ona nije potrebna samo ako se registrujes kao proizvodjac i svoj proizvod prodajes u svom podrumu ( u rifuznom stanju ), dok je zatvaracica potrebna ako nameravas da svoju rakiju prodajes na trzistu ( u prodavnicama, marketima idr, ) Hvala za link
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 26. Septembar 2008, 19:18:02 » |
|
Zatvaračica za SAS (navojne zatvarače), amaterski je i najskuplja Deki! Gde baš nju izabra, ali šalim se, za rakije je potrebna ta zatvaračica, malo je složenija stvar dok se namontira da radi kako treba: treba prvo podesiti visinu boce koja se zatvara, dužinu navojnog zatvarača i tvrdoću zatvaranja. Javljaju se tu razni problemi, kao što je: sve boce nisu iste po visini, zatvarači nemaju dovoljnu fleksibilnost, pa pri upisivanju hoda navoja, kad se pritegne pucaju, ili ostaju labavi pa onda curi rakija kad se boca okrene naopako. No to je svakodnevna problematika i rešava se, zato napred!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 26. Septembar 2008, 19:48:27 » |
|
Peco, znas li gde je mogu nabaviti, da li ima polovnih i da li neko to proizvodi. Ja sam kontaktirao INOP-Sabac i oni je imaju, cena joj je oko 450 evra. Ako sam ja dobro razumeo, one su jednostavne i preuredjene su, ne postoje orginalne ( npr. od poluautomatske busilice napravljena je zatvaracica ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 26. Septembar 2008, 20:51:08 » |
|
Mozda taj INOP nema originalne ali svakako postoje... Pogledaj ovaj link http://www.tehnomatik.com/?page=mainNisam detaljno pregledao sajt pa ti pretrazi ili ih kontaktiraj, mozda imaju to sto ti treba...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 26. Septembar 2008, 21:00:49 » |
|
Peco, znas li gde je mogu nabaviti, da li ima polovnih i da li neko to proizvodi. Ja sam kontaktirao INOP-Sabac i oni je imaju, cena joj je oko 450 evra. Ako sam ja dobro razumeo, one su jednostavne i preuredjene su, ne postoje orginalne ( npr. od poluautomatske busilice napravljena je zatvaracica ).
zato sam ti i rekao Deki da je to dosta skupo, čak i improvizovana od bušilice, nažalost iz prve ruke ti nemogu odgovoriti gde i kako ih nabaviti, ali ću se detaljno raspitati i o tome napisati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
|