dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #135 Poslato: 03. Mart 2011, 20:20:40 » |
|
Zar se nije popilo do sada? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #136 Poslato: 04. Mart 2011, 00:15:36 » |
|
Da se pilo - pilo se, ali sam uspeo da stavim u štek neku manju količinu. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
Setefann
Mlađi član

Ugled člana: -1
Van mreže
|
 |
« Odgovor #137 Poslato: 09. Oktobar 2011, 19:49:03 » |
|
Izvinjavam se sto ovako upadam u temu, nisam nesto razumeo jel sam treba da dodajem vinobran u odredjenim kolicinama, vi pominjete sumpor pa obijesnite mi sta se koliko dodaje (nisam procitao celu temu). I gde mogu u nisu da kupim ono na vrhu flase, one etikete ? I gde flase da kupim, jel ima u poljoprivrednim apotekama???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 32
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #138 Poslato: 10. Oktobar 2011, 00:12:06 » |
|
ma samo se izvini i upadaj! -"nisam nesto razumeo jel sam treba da dodajem vinobran u odredjenim kolicinama, vi pominjete sumpor pa obijesnite mi sta se koliko dodaje (nisam procitao celu temu)"= da moraš celu temu i sve će ti biti jasno. -"I gde mogu u nisu da kupim ono na vrhu flase, one etikete ?"= tu je negde, pročitaj http://www.sveovinu.com/index.php?topic=188.0-"I gde flase da kupim, jel ima u poljoprivrednim apotekama???"= pa ima ali najbolje je da pročitaš http://www.sveovinu.com/index.php?board=12. drugim rečima, sve zavisi od tebe i tvoje želje za saznanjem. uzgred, drago mi je što si postao naš član. pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stefiii
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #139 Poslato: 20. Februar 2012, 19:27:01 » |
|
Jel se gustin dodaje 10g na 100l radi bistrenja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ko pije vino, ne poznaje njegovu štetnost; ko ga ne pije, ne poznaje njegove koristi.
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
|
 |
« Odgovor #140 Poslato: 20. Februar 2012, 19:30:24 » |
|
Stefi,procitaj malo prethodne postove.Nemoj svuda postavljati banalna pitanja.Sve imas samo treba malo da sednes i da citas.Vise nisam siguran da li pitas iz neznanja ili provociras.Gustin se dodaje u kolace a za bistrenje se dodaje bentonit ili zelatin.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stefiii
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #141 Poslato: 20. Februar 2012, 19:42:54 » |
|
 Da, zelatin, pise u temi bistrila al' nikako da je nadjem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ko pije vino, ne poznaje njegovu štetnost; ko ga ne pije, ne poznaje njegove koristi.
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
|
 |
« Odgovor #142 Poslato: 20. Februar 2012, 19:49:13 » |
|
Imas opciju pretraga.Ukucas pojam i pokazace ti sve.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Raks
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #143 Poslato: 22. Mart 2012, 18:06:03 » |
|
Da li neko može da me posavetuje koliko da dodam vinobrana prilikom flaširanja prošlogodišnjeg vina? Naime, vino je u dobrom stanju, a do sada je sumporisan samo kljuk (10g na 100l). Ostalo mi je samo još nekih 30-tak litara pa bih flaširao samo nekoliko litara, a ostatak će se brzo potrošiti tako da bih vinobran dodao samo na tu malu količinu koja će se flaširati. Hvala unapred.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 29
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 9.0
|
 |
« Odgovor #144 Poslato: 22. Mart 2012, 18:58:53 » |
|
Crno ili bijelo? Ako je samo jednom sumporeno tesko da moze biti u dobrom stanju, tako da bi trebali SO2 podici na barem 30mg/l. To je ekvivalent 6g/100l.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
Raks
Prolaznik
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #145 Poslato: 22. Mart 2012, 20:49:15 » |
|
U pitanju je rose. Hvala u svakom slučaju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vule
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #146 Poslato: 16. April 2012, 17:59:44 » |
|
Pozdrav ljubiteljima dobre kapljice-vina,vrijeme došlo za sačuvati-flaširati nešto vina,pa da postavim neko pitanje iskusnijim ljubiteljima: -Pripremio sam sterilisane flaše 0,75,prije samoga točenja vina promućkaću ih sa rastvorom vinobrana(da li je to uredu?) -Pampure potapam u vodu,a prije samoga čepljenja u alkohol?! -Da li pri točenju vina u flaše treba izbjegavati sipanje sa veće visine i dosta vaztduha? -Nakon koliko vremena voskirati flašu sa vinom(mladim- od prošle godine?) Hvala unaprijed,pa ako ko odluči,neka dođe da proba vino na ljeto u Herceg Novom!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Punopravni član

Ugled člana: 10
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #147 Poslato: 16. April 2012, 23:07:19 » |
|
Moje iskustvo je : - flaše promućkaj sa rastvorom vinobrana i vina koje ćeš sipati u flaše, i to tako što rastvor presipavaš iz flaše u flašu uz mućkanje od par puta. - ne bi bilo loše da voda bude mlaka sa dodatkom malo vinobrana radi bolje sterilizacije plute. Ako ćeš vino čuvati do godinu dana možeš koristiti anglomerirane čepove ( presovana mlevena pluta ), ali ako ćeš vino u flašama ćuvati duže obavezno čisto plutani čepovi ( može anglomerirani sa plutanim prstenom ) - vino kada sipaš u flaše nije poželjno razbijati, što manje vazduha i pene. Po mogućnosti sipati ga uz unutrašnju stranicu flaše. Vazduh je u većoj meri neprijatelj vinu, a koliko mu treba za pravilno zrenje već će dobiti preko plutanog čepa. - za voskiranje , može neko drugi ko ima više iskustva u tome od mene. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #148 Poslato: 08. Maj 2012, 22:40:45 » |
|
Flasirao vino,pre tri nedelje,proverio stabilnost i bila ok. Sve do danas uzivao sam kad otvorim flasu,a i svi oko mene  .Veceras otvorio flasu kad ima sta i da vidim i osetim  ...ugljen diosid i slab ukus na kuvana jaja.Moram da priznam da nisam osetio neprevreli secer pre flasiranja(nisam proveravao secer pre flasiranja). Da li je neko imao slicno iskustvo.Da li je trbalo sacekati sa prolecnim zavrsetkom maceracije,pa tek tad flasirati?Sta sad 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #149 Poslato: 09. Maj 2012, 10:36:07 » |
|
sada imas dve mogucnosti, da ostavis vino da nepijes jedno 30 tak dana i to ce proci samo po sebi, stim sto ce ugljen dioksid ostati pomalo, a miris ce se izgubiti. Druga mogucnost je da otvoris boce izlijes ih u jedan sud, sacekas desetak dana, filtriras i ponovo punis.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
|