strashni
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 28
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 22. Oktobar 2009, 19:19:51 » |
|
strašni, koliko si alkohola uspeo da naguraš sa prirodnim kvascima, da li si i ti imao iskustva kao i sale da ti staje fermentacija čim dostignu 10% alkohola?
sa prirodnim kvascima smo postizali prilicno jaka vina, belo oko 12 a crno i 13% alkohola, ali uz korekciju secera ako je to bilo potrebno, pre tri godine grozdje je bilo krs
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 03. Decembar 2009, 22:48:05 » |
|
Nedavno sam procitao tekst predavanja prof. Jovica o kvascima. Generalno selekcionisani kvasci daju predvidljiv ukus i kvalitet i sigurnost pri vrenju. Divlji kvasci mogu da daju kvalitetnija vina od selekcionisanih i jos se nije uspelo da se sa selekcionisanim kvascima postigne takav kvalitet, ali je vrenje nepredvidljivije i nesigurnije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 04. Decembar 2009, 17:33:35 » |
|
dali to znaci ako imam zdrav dobar proizvod ( grozdje) i idealne uslove za muljanje i vrenje ..nebi morao da dodajem kvasce i da dobio bi dobro vino sa dovoljno alkohola? recimo 12,5%
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 19
Na mreži
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 04. Decembar 2009, 18:41:30 » |
|
To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 38
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 04. Decembar 2009, 21:00:25 » |
|
Ove godine se nisam snašao za kvasce za crveno vino ali za belo jesam. Jedno je sigurno-nikad više bez selekcionisanih kvasaca
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
strashni
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 04. Decembar 2009, 23:13:38 » |
|
To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.
tacno ali ko' za inat ce skoro uvek ispasti sve u redu, a tek ponekad ce morati da se stave selekconisani kvasci pricao sam sa ljudima koji nikad ne koriste sel kvasce i kvalitet vina im je vrhunski ima malo i toga da neko treba i da zaradi na tim kvascima i enzimima ima i toga da nismo mi izmislili vino i kvasce u njima 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 04. Decembar 2009, 23:52:15 » |
|
Ja opet moram da postavim malo grublji uporedni pokazatelj: Imate auto, nemate kočnice , ili imate ali nisu sigurne, i godinama vozite bez ikakvog problema(na iskustvo), i vozite putevima gde ugrožavate samo samog sebe, pa zatim izađete u veliku varoš gde pored toga što ugrožavate samog sebe ugrožavate i ostale učesnike u saobraćaju. Ili imate grožđe, idete na proizvodnju za sebe i svoje prijatelje, ide to spontano bez velike muke, pa iako je neki put lošije, nezamera vam se. E drugi deo, krećete sa proizvodnjom za prodaju, i sada nema džabalesku, sad je to za prodaju i podleže konkurenciji u stilu: čije je bolje a povoljnije po ceni?I i isti ti koji su pili i hvalili vino, koje su pili za džabaka, sad kažu: eh pa ono je bolje i jeftinije. Da bi mogli da sigurno tvrdite da je vaše bolje, onda primenjujte sva saznanja, koja imate, i pitajte za ona koja nemate, pa između ostalog koristite i selekcionisane kvasce.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:08:01 » |
|
dali moze da se doda , mali deo tih kvasaca, ? da neugrozava proizvod , da bi vino moglo d a bude vrhunsko....u istom momentu osigura vrenje da neode u pogresnom pravcu..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Na mreži
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:58:56 » |
|
Moze da se doda mali deo,ali ako se divlji razviju brze od selekcionisanih oni ce ih"ugusiti".Proizvod se ne ugrozava dodavanjem selekcionisanih kvasaca,a slozices se da ukus vina ipak najvise zavisi od grozdja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 05. Decembar 2009, 11:44:38 » |
|
Peco ipak su najskuplji i najkvalitetniji unikatni automobili i motori, a ne oni iz serijske proizvodnje.
Sasvim je normalno da vinarije moraju da stavljaju selekcionisane kvasce. Ko bi proizvodnju, kvalitet i egzistenciju prepustio slucaju. Mozda je i u amaterskoj proizvodnji belog vina to potrebno jer se kvasci ne infiltriraju u dovoljnoj meri sa grozdja u siru pre otakanja, a posle je sve hermeticki zatvoreno, ali za crna vina to stvarno nema potrebe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 05. Decembar 2009, 17:53:38 » |
|
Pre neko vece razgovaram sa covekom iz vinarije Vrbica, verovatno iz marketinga, nije tehnolog i kao da mi je nesto ostalo u usima da se hrana za kvasce koristi mikronski preizno posle analize samog grozdja, jeli to tacno ili mi je pogresno ostalo u usima ove godine su me pitali koje grozdje imam i koliko, tap kvasci, tap enzimi, smuti i prospi i uzivaj, nista ne brini. Koliko su znacajni ti enzimi? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 05. Decembar 2009, 17:57:53 » |
|
Sa kvascima se obicno dobija i hrana ili se kupuje odvojeno.Na kesici se dobija uputstvo za upotrebu sa kolicinama koje je potrebno dodati.Odnos je dat u gr/hl tako da mislim da to nije bas toliko precizna stvar.Enzimi razlazu mesnati deo zrna i povecavaju kolicinu sire.Neka me neko ispravi ako gresim ali mislim da je tako.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 39
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:43:45 » |
|
jos uvek nisam kompetentan da na osnovu empirijskih pokazatelja diskutujem o prednostima/manama selekcionisanih vs. divljih kvasaca, ali sam imao priliku da probam sjajna vina koja su "radili" divlji kvasci i sva su bila unikatna i izvanredna, sa izrazenom strukturom...jednostavno jedinstvena i imala su i do 14% alkohola...zato sam i pitao za iskustva kod nas... izgleda da ipak zarad sigurnosti nismo spremni da predpocitavamo sklonost ka experimentisanju u cilju unikatnosti, iako rizik (kontrolisani) moze doneti i iznenadjujuce rezultate... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:46:27 » |
|
Nije lose eksperimentisati sa manjim kolicinama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 39
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:53:34 » |
|
kod nas bi to, bar u komercijalne svhe, verovatno bilo experimentisanje...medjutim govorim o razvijenim "malim" vinarijama koje prave unikatna vina prirodnim putem, znaci i pustanjem divljih kvasaca da odrade svoje, uz potpuno komercijalnu proizvodnju od preko 50-60.000l od visoko kvalitetnog grozdja uz strogu kontrolu prinosa...to vise nije eksperiment, vec ustaljena procedura koja daje odlicne rezultate...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|