milan1207
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #75 Poslato: 14. Februar 2010, 15:48:29 » |
|
Koje su vase preporuke, koristiti isti sledece tj. ove godine ili ici korak dalje i uzeti tip(vrstu) koji preporucuju za frankovku???Konkretno 299.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #76 Poslato: 14. Februar 2010, 20:23:13 » |
|
Opšta preporuka za Frankovku su kvasci CM, 71B, 299 i BDX. Uvaferm 299, ujedno dobar i za roze, daje vina koja su predviđena za ranu konzumaciju (odnosno nisu predviđena za duga odležavanja), i vina su lagana, svježa, voćna, sortnih karakteristika, odlične boje, odlična punoća, odličan volumen vina (dobra produkcija glicerola). Nadam se da će ti i vinari sa ovog foruma prenijeti svoja iskustva, ako su ga koristili.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
milan1207
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #77 Poslato: 14. Februar 2010, 21:44:51 » |
|
Nisam u prethodnoj poruci bio dorecen do kraja.Posto mi frankovka bude u 2/3 kljuka,a 1/3 bude Plovdina, jel vaze onda ovi nabrojani tipovi kvasca???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #78 Poslato: 14. Februar 2010, 23:58:01 » |
|
Ko mi je kriv kad hoću da pomognem, pa se na kraju uvučem u priču o vinu a to mi nije fah. Ovde sam pričao o kvascima i sve što sam ti rekao sigurno stoji. Mogu ti još reći, ali na teoretskom planu, da je Plovdina ili Slankamenka sorta sa jako malo kiselina. Uvaferm 229 je kvasac koji vrši razgradnju jabučne kiseline u vinu. Ovakva aktivnost je poželjna za sorte sa većim sadržajem kiselina jer razgrađuje jaču i oporu jabučnu u blažu i ugodniju vinsku kiselinu. Međutim kod sorti sa manje kiselina to nije preporučljivo jer smanjenje ionako već malog sadržaja kiselina vinu oduzima svježinu i pitkost. Tako da ti je 229 kod Slankamenke lošija varijanta od kvasca Uvaferm CM, koji si već koristio i za kojeg kažeš da ti je dao dobro vino. Sličan rezultat kao i 229 imat će i 71B, a BDX je za vina namjenjena dužem odležavanju. Za pravi odgovor sačekaj nekog od iskusnijih vinara.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
m_117
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 53
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #79 Poslato: 30. Jun 2010, 23:55:37 » |
|
I ove godine nameravam da proizvedem vino za kućne potrebe, veću koliučinu nego prošle sezone, ali još nedovoljno veću da bih kupio pakovanja selekcionisanih kvasaca od po 500grama, utrošio 50 ili 100grama a sa ostatkom ne znam šta bih. Da li neko zna da mi kaže da li posoji način da se pakovanja kvasca nakon otvaranja i upotrebe, ostatak bezbedno zatvori za naredne sezone, ili da li neko prodaje manja pakovanja kvasaca kao što su LALVIN 71 B, ENOFERM QA 23,ALCHEMY II, ENOFERM BDX,LALVIN ICV D254.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 38
|
 |
« Odgovor #80 Poslato: 01. Jul 2010, 18:35:05 » |
|
m_117, ja sam koristio kvasce u kesicama od 10gr, kao vinobran. Cena kvassca je bila 75din, a hrana za kvasce 25din, mogao sam da kupim u vise apoteka po Nisu. Ako ne uspes da se snadjes za ovu godinu, najmanji je problem da ti posaljem postom
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
m_117
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #81 Poslato: 01. Jul 2010, 19:18:04 » |
|
Zahvaljujem ti se Cvele na iskrenom pokušaju da mi pomogneš. I ja sam prošle godine koristio takav neki iz kesice(Italijanski), ali ove godine sam se posavetovao sa ljudima iz Enovitisa da mi preporuče kvasce i prihranu za određene sorte grožđa, pa sam ih i naveo u svom pitanju, ali su me i obavstili da su pakovanja kvasaca po 500gr. pa sam mislio ako neko ima iskustva sa pouzdanim načinom čuvanja kroz par sezona. Svakako puno ti se zahvaljujem još jednom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #82 Poslato: 01. Jul 2010, 20:33:12 » |
|
evo ti malo mog iskustva koje nije baš za pohvalu jer firma često nije imala para pa smo radili sa kvascima kojima je istekao rok trajanja i to su bez ikakvog "ali" očekivali da bude sve po propisu.na svu sreću, kvasci koji su pakovani u originalnoj ambalaži i vakumirani nisu imali nikakvih promena.kad otvoriš pakovanje(najbolje je da ga samo probušiš olovkom), potroši koliko ti treba i ostatak zalepi selotejpom. bitno je samo da ne dođu u dodir sa vazduhom(čitaj vlagom).možeš da ih koristiš par godina nezavisno od roka trajanja jer su "žilavi", samo moraš da digneš koncentraciju svake godine pomalo jer "vetre".(termini su moji,priznajem da su užas ali objašnjavaju situaciju)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #83 Poslato: 03. Jul 2010, 16:28:54 » |
|
Hvala ti Lozare na odgovoru iz prakse, nadam se da još neko ima iskustva iz sličnih situacija, i komentar na ovu temu. Pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Madmax
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 34
Ulula cum lupis, cum quibus esse cupis
|
 |
« Odgovor #84 Poslato: 05. Avgust 2010, 12:51:44 » |
|
Ćao svima, Koje kvasce preporučujete za Sauvignon Blanc?  Da li je preporučeno mešanje 2 ili više kvasca?  I ako neko ima iskustva da nam ista podeli ? Zahvalan Ja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 24
Van mreže
Pol: 
Starost: 28
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #85 Poslato: 06. Avgust 2010, 13:50:32 » |
|
Uvaferm CS2, Lalvin QA23, Vason Premium Sauvignon, Fermol Sauvignon. Mozes kombinirati vise kvasaca, ali nebi ti to preporucio jer moras pogoditi tocan omjer da ti se ne desi da jedini druge stopiraju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #86 Poslato: 31. Avgust 2010, 21:09:00 » |
|
Jel netko od vas koristio od Uvaferma Optiwhite prihranu za kvasce?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
Madmax
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 34
Ulula cum lupis, cum quibus esse cupis
|
 |
« Odgovor #87 Poslato: 10. Septembar 2010, 15:09:30 » |
|
Imam kvasac VL-3 i planiram da ga koristim za pravljenje Sauvignon Blanc vina. Koliko grama ovog kvasca, bioaktiva i hrane za kvasce ide na 100l sire? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #88 Poslato: 10. Septembar 2010, 23:15:57 » |
|
Tko je proizvodjac tog kvasca? Valjda pise na deklaraciji koja je dozacija?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|