20. Maj 2012, 09:14:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: KVASCI I HRANA ZA KVASCE  (Pročitano 26793 puta)
0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
strashni
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 28

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #45 Poslato: 22. Oktobar 2009, 19:19:51 »

strašni,
koliko si alkohola uspeo da naguraš sa prirodnim kvascima, da li si i ti imao iskustva kao i sale da ti staje fermentacija čim dostignu 10% alkohola?

sa prirodnim kvascima smo postizali prilicno jaka vina, belo oko 12 a crno i 13% alkohola, ali uz korekciju secera ako je to bilo potrebno, pre tri godine grozdje je bilo krs
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #46 Poslato: 03. Decembar 2009, 22:48:05 »

Nedavno sam procitao tekst predavanja prof. Jovica o kvascima.
Generalno selekcionisani kvasci daju predvidljiv ukus i kvalitet i sigurnost pri vrenju.
Divlji kvasci mogu da daju kvalitetnija vina od selekcionisanih i  jos se nije uspelo da se sa selekcionisanim kvascima postigne takav kvalitet, ali je vrenje nepredvidljivije i nesigurnije.
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #47 Poslato: 04. Decembar 2009, 17:33:35 »

dali to znaci ako imam zdrav   dobar proizvod  (  grozdje)  i  idealne uslove  za  muljanje i vrenje ..nebi morao da  dodajem kvasce  i da  dobio bi  dobro vino sa    dovoljno alkohola?  recimo 12,5%
Sačuvana
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #48 Poslato: 04. Decembar 2009, 18:41:30 »

To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 39

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #49 Poslato: 04. Decembar 2009, 21:00:25 »

Ove godine se nisam snašao za kvasce za crveno vino ali za belo jesam. Jedno je sigurno-nikad više bez selekcionisanih kvasaca
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
strashni
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #50 Poslato: 04. Decembar 2009, 23:13:38 »

To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.

tacno ali ko' za inat ce skoro uvek ispasti sve u redu, a tek ponekad ce morati da se stave selekconisani kvasci
pricao sam sa ljudima koji nikad ne koriste sel kvasce i kvalitet vina im je vrhunski
ima malo i toga da neko treba i da zaradi na tim kvascima i enzimima
ima i toga da nismo mi izmislili vino i kvasce u njima  Smiley
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #51 Poslato: 04. Decembar 2009, 23:52:15 »

Ja opet moram da postavim malo grublji uporedni pokazatelj: Imate auto, nemate kočnice , ili imate ali nisu sigurne, i godinama vozite bez ikakvog problema(na iskustvo), i vozite putevima gde ugrožavate samo samog sebe, pa zatim izađete u veliku varoš gde pored toga što ugrožavate samog sebe ugrožavate i ostale učesnike u saobraćaju.
Ili imate grožđe, idete na proizvodnju za sebe i svoje prijatelje, ide to spontano bez velike muke, pa iako je neki put lošije, nezamera vam se. E drugi deo, krećete sa proizvodnjom za prodaju, i sada nema džabalesku, sad je to za prodaju i podleže konkurenciji u stilu: čije je bolje a povoljnije po ceni?I  i  isti ti koji su pili i hvalili vino, koje su pili za džabaka, sad kažu: eh pa ono je bolje i jeftinije. Da bi mogli da sigurno tvrdite da je vaše bolje, onda primenjujte sva saznanja, koja imate, i pitajte za ona koja nemate, pa između ostalog koristite i selekcionisane kvasce.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #52 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:08:01 »

dali   moze da se  doda  , mali deo tih kvasaca,  ? da neugrozava  proizvod  , da bi vino moglo d a bude vrhunsko....u istom momentu  osigura  vrenje da  neode u pogresnom pravcu..
Sačuvana
sale
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #53 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:58:56 »

Moze da se doda mali deo,ali ako se divlji razviju brze od selekcionisanih oni ce ih"ugusiti".Proizvod se ne ugrozava dodavanjem selekcionisanih kvasaca,a slozices se da ukus vina ipak najvise zavisi od grozdja.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #54 Poslato: 05. Decembar 2009, 11:44:38 »

Peco ipak su najskuplji i najkvalitetniji unikatni automobili i motori, a ne oni iz serijske proizvodnje.

Sasvim je normalno da vinarije moraju da stavljaju selekcionisane kvasce. Ko bi proizvodnju, kvalitet i egzistenciju prepustio slucaju.
Mozda je i u amaterskoj proizvodnji belog vina to potrebno jer se kvasci ne infiltriraju u dovoljnoj meri sa grozdja u siru pre otakanja, a posle je sve hermeticki zatvoreno, ali za crna vina to stvarno nema potrebe.
Sačuvana
strashni
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #55 Poslato: 05. Decembar 2009, 17:53:38 »

Pre neko vece razgovaram sa covekom iz vinarije Vrbica, verovatno iz marketinga, nije tehnolog i kao da mi je nesto ostalo u usima da se hrana za kvasce koristi mikronski preizno posle analize samog grozdja, jeli to tacno ili mi je pogresno ostalo u usima

ove godine su me pitali koje grozdje imam i koliko, tap kvasci, tap enzimi, smuti i prospi i uzivaj, nista ne brini. Koliko su znacajni ti enzimi?  Scratchhead
Sačuvana

sale
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #56 Poslato: 05. Decembar 2009, 17:57:53 »

Sa kvascima se obicno dobija i hrana ili se kupuje odvojeno.Na kesici se dobija uputstvo za upotrebu sa kolicinama koje je potrebno dodati.Odnos je dat u gr/hl tako da mislim da to nije bas toliko precizna stvar.Enzimi razlazu mesnati deo zrna i povecavaju kolicinu sire.Neka me neko ispravi ako gresim ali mislim da je tako.
Sačuvana
Matej
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #57 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:43:45 »

jos uvek nisam kompetentan da na osnovu empirijskih pokazatelja diskutujem o prednostima/manama selekcionisanih vs. divljih kvasaca, ali sam imao priliku da probam sjajna vina koja su "radili" divlji kvasci i sva su bila unikatna i izvanredna, sa izrazenom strukturom...jednostavno jedinstvena i imala su i do 14% alkohola...zato sam i pitao za iskustva kod nas... izgleda da ipak  zarad sigurnosti nismo spremni da predpocitavamo sklonost ka experimentisanju u cilju unikatnosti, iako rizik (kontrolisani) moze doneti i iznenadjujuce rezultate...  Wink
Sačuvana
sale
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #58 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:46:27 »

Nije lose eksperimentisati sa manjim kolicinama.
Sačuvana
Matej
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #59 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:53:34 »

kod nas bi to, bar u komercijalne svhe, verovatno bilo experimentisanje...medjutim govorim o razvijenim "malim" vinarijama koje prave unikatna vina prirodnim putem, znaci i pustanjem divljih kvasaca da odrade svoje, uz potpuno komercijalnu proizvodnju od preko 50-60.000l od visoko kvalitetnog grozdja uz strogu kontrolu prinosa...to vise nije eksperiment, vec ustaljena procedura koja daje odlicne rezultate...
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.044 sekundi sa 22 upita.