Madmax
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
Ulula cum lupis, cum quibus esse cupis
|
 |
« Odgovor #225 Poslato: 30. Avgust 2010, 12:41:02 » |
|
Nema dobre plastike - sve je to za široke narodne mase propast. Uvek se pitam zašto ovi bogataši u svetu piju vodu iz staklenih flaša?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 24
Van mreže
Pol: 
Starost: 28
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #226 Poslato: 30. Avgust 2010, 13:02:07 » |
|
još jedan dobar komentar... pazite, jedno neutralno piće kao CocaCola probajte je iz male staklene flašice i iz plastike...  isto se dešava i sa rakijama, a gde neće sa vinom koje je jako agresivno...pa i prohromu je "frka" kada u njega sipaju vino. ali nije štos samo u polimerskim vezama, niti se može govoriti o "rastvaranju plastike" ono što je glavni problem jesu elektrolitičke veze na jonskom nivou koje utiču na život plesni i kvasaca a na molekularnom nivou... Jonske (elektro) veze su stabilne u drvetu i naravno u metalu jer je polaritet i el. kapacitivnost metala jača od polariteta vina....e tu je plastika loša pošto je slabija...PIŠEM LAJIČKI ako nekoga zanima otvorićemo posebnu diskusiju....da nedavim Pisi 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
nesa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 36
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #227 Poslato: 30. Avgust 2010, 13:13:07 » |
|
znaci bure koje sam kupio mogu slobodno da bacim
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dariod
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #228 Poslato: 30. Avgust 2010, 13:27:55 » |
|
Ma pusti ti te strucnjake,samo ti iz jabuke pravi vino,i videces kako to bude dobro i dodi u Vrsac kod vinara da vidis 10 vagona vina u cisterne od polipropilena Oni samo pricaju a vino nisu ni pravili a ni pili....ha ha
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #229 Poslato: 30. Avgust 2010, 13:36:06 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Pol: 
Starost: 38
samo polako
|
 |
« Odgovor #230 Poslato: 30. Avgust 2010, 13:58:45 » |
|
dariod, ja sam Milan Jovanović moj mobilni je 063 8216401 moj ovogodišnji prihod od ocenjivanja vina, rad na tehnologiji i slično a vezano za vino se meri prihodom jedne solidne firme, verovatno svega par ljudi ima veći "promet" od mene. da nedužim, TO MI JE POSAO a ti, kada mi budeš našao OZBILJNOG vinara i brend, etiketu koja ide u buteljnu bocu a da je iz plastike-JAVI nemojte mi mešati rinfuz vina, male, hobi proizvodnje i VINO to jedno sa drugim nema veze. oprosti, ali nema priče o vinu bez buteljke. ja nepričam o high tech vinima, hladnim stabilizacijama, podrumima Aleksandrović, Vinum i sl. ja pričam o prizmenom nivou ali IPAK NIVOU
P.S: nemoj baciti bure, ali gledaj da ga što pre prevaziđeš.
IZVINJAVAM SE sada vidim da je vino od jabuke, to nema veze-to možeš i u kacu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 24
Van mreže
Pol: 
Starost: 28
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #231 Poslato: 30. Avgust 2010, 14:48:39 » |
|
Ma pusti ti te strucnjake,samo ti iz jabuke pravi vino,i videces kako to bude dobro i dodi u Vrsac kod vinara da vidis 10 vagona vina u cisterne od polipropilena Oni samo pricaju a vino nisu ni pravili a ni pili....ha ha
E nasao si se ti pametan pricati o proizvodnji vina. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
Madmax
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #232 Poslato: 30. Avgust 2010, 16:00:45 » |
|
Ajde jedan eksperiment: Staviti vodu u plasticno bure pa posle 60 dana izvrsiti analizu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
samo polako
|
 |
« Odgovor #233 Poslato: 30. Avgust 2010, 17:08:56 » |
|
nemoraš, ja to ljudima pojasnim u tri vruće..
...sipaj neku blago mineralnu vodu ili hemijski nezasićenu poput prolom vode u plastičnu čašu i u metalno lonče. i popi.....pfffppppp
..ma setite se samo osećaja kada na izvoru zahvatite vodu u metalnu kantu pa naliješ (navrneš)
e to je stvar elektriciteta, polaritata i jonske strukture...mrzi me sada da tražim po netu ali pogledajte "magnetizam vode" i setite se da je vaše VINO 87% voda
nećemo se raspravljati oko toga, plastika je OK; jeftina je i ko pravi vino iz hobija..što da ne, pa i mom tati je dobar auto od 22 godine..."štaće mi bolji"....isto važi i za ovo, mi koji od toga živimo, stresemo se za svaki procenat, evo upravo danas smo krenuli branje šardonea samo da sačunavamo kiseline na uštrb relativno niskog šećera.....i onda da ga stavim u plastiku MA VAŽI. vrhusnki uzgojen Šardone 1.1 EUR/kg pa da ga zgovnam u plastiku i da me gazda odrobija.
idem da odmaram, rano ujutru mora da krene muljanje
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Madmax
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #234 Poslato: 31. Avgust 2010, 17:42:44 » |
|
-ako nije tajna koliko ste % šećera i kiselina imalu u Šardoneu danas? Ako ste merili ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #235 Poslato: 31. Avgust 2010, 19:43:16 » |
|
još jedan dobar komentar... pazite, jedno neutralno piće kao CocaCola probajte je iz male staklene flašice i iz plastike...  isto se dešava i sa rakijama, a gde neće sa vinom koje je jako agresivno...pa i prohromu je "frka" kada u njega sipaju vino. ali nije štos samo u polimerskim vezama, niti se može govoriti o "rastvaranju plastike" ono što je glavni problem jesu elektrolitičke veze na jonskom nivou koje utiču na život plesni i kvasaca a na molekularnom nivou... Jonske (elektro) veze su stabilne u drvetu i naravno u metalu jer je polaritet i el. kapacitivnost metala jača od polariteta vina....e tu je plastika loša pošto je slabija...PIŠEM LAJIČKI ako nekoga zanima otvorićemo posebnu diskusiju....da nedavim Pisi  Ne napisa, i ostadosmo kratki za Nobela.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #236 Poslato: 31. Avgust 2010, 20:16:22 » |
|
meni se najviše svidelo ovo iz gornjeg citata: pazite, jedno neutralno piće kao CocaCola probajte je iz male staklene flašice i iz plastike...  neutralno piće? ...sipaj neku blago mineralnu vodu ili hemijski nezasićenu poput prolom vode u plastičnu čašu i u metalno lonče. i popi.....pfffppppp
šta sadrži hemijski zasićena voda? prijatelju, ti toliko želiš da si u pravu da je tvoj trud teško ne respektovati ali voziš 200 na sat i teško te je pratiti.od svega što si nabacao jedino se razumemo i slažemo u poenti: nećemo se raspravljati oko toga, plastika je OK; jeftina je i ko pravi vino iz hobija..što da ne, pa i mom tati je dobar auto od 22 godine..."štaće mi bolji"....isto važi i za ovo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #237 Poslato: 31. Avgust 2010, 20:48:22 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #238 Poslato: 31. Avgust 2010, 23:23:44 » |
|
niko od nas ne zeli da "'zgovnjava'' vino u plastiku nego je mozda prinudjen jer nema dovoljno para za kvalitetnije sudove
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milan73
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
samo polako
|
 |
« Odgovor #239 Poslato: 01. Septembar 2010, 09:06:07 » |
|
OK; momci to i ja kažem, niko ne želi ali ako neko stvarno ima grožđe koje je dobro, zar je problem prodati nekih par stotina kila i nabaviti prohrom, makar polovan kojeg ima na veliko, pa ni plastika nije džabe. ali, nemojte mi zameriti..
ko je pitao za šardone 22% šećer kiseline oko 8, možda nešto niže ali je namerno odlučeno da se u berbu krene ranije da se očuva svežina i da sprečimo da nam vino bude preko 12,5% alk. prosto smo više puta platili danak.
-Kada kažem da je Coca Cola neurtalna, - u odnosu na vino kojem pH opasno šeta a kiseline "ubijaju" sve je neutralno....no možda sam malo grub i glup izraz upotrebio ali znate šta sam mislio...staklo/plastika. hemijski nezasićena i zasićena voda u uobičajeni termini kopji opisuju mineralne vode-ja to učio a verujem da se na internetu može naći mnogo podataka o tome. radi se o koncentraciji minerala, metala i sl. a u odnosu na njihove okside i završena hemijska jedinjenja koja se više neće ili nemogu menjati pod uticajem okruženja..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|