Evo ga i prvi post, zanima me vino i loza poprilično, nemam vinograd ali imam nameru da napravim manji kuci na proleće, živim u Podgorici ovde se Vranac gaji poprilično e sad dilema je u sledećem, drug kod kojeg idem često da mu pomažem u branju i drugim stvarima oko vinograda, ima prinos od 8-10kg po čokotu, ovde se spominju mnogo manji prinosi, nešto ne verujem da je ovde sorta vina toliko bolja, klima jeste, ali opet je to ogromna razlika.
Nikola
ja sam takođe iz Podgorice i imam oko 300 korijena vranca, mlad vinograd-zasađen u proljeće 2008 i ove godine mu je bio prvi rod. Rod je bio oko 400 kg mada ga je grad uništio poprilično tako da sam svakog vikenda odstranjivao oštećena zrna i grozdove. Ne znam da li je ovakav rod u redu(nadam se boljem iduće godine) ali stvarno mislim da je negdje tvoj prijatelj pogriješio, ili u kilaži ili u broju čokota.
p.s.
da kažem da ga orezujem na "glava-brdun" što bi rekli kod nas(na jednoj strani glava-dva okca, a na drugoj brdun- 6 do 8 okaca) i razmak između čokota je 0,8 m, a između redova je 1,8 m.
pozdrav.