20. Maj 2012, 09:49:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kiselost vina i destilacija istog........  (Pročitano 14616 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bodo
Punopravni član

Ugled člana: 10
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #30 Poslato: 03. Oktobar 2011, 19:46:56 »

Neutralizacija kiselina u vinu nije tako jednostavan postupak. U vinu sme da se neutrališe samo vinska kiselina, dok jabučna, limunska i ostale kiseline se ne smeju neutralisati sa CaCO3. Naime jabučna kiselina u kontaktu sa CaCO3 daje rastvorljivu so neprijatnog mirisa. Dobro je znati da pri dodavanju CaCO3 vinu , ono prvo stupa u reakciju sa vinskom kiselinom, pa tek kada nema više vinske kiseline u reakciju stupa jabučna kiselina. Tako da pri dodavanju CaCO3 vinu prvo moramo utvrditi količinu ukupne kiseline, pa količinu vinske kiseline. Nakon neutralizacije viška vinske kiseline u vinu mora ostati najmanje 0,5 gr/l vinske kiseline radi sigurnosti. Za oklanjanje 1 gr. vinske kiseline potrebno je dodati vinu 0,67 gr. CaCO3, ostalo je matematika
Ako nemaš mogućnost da tačno utvrdiš količinu vinske kiseline u vinu, tada uzmeš  6 litarskih boca , napuniš sa vinom, u prvu dodaš 0,5 gr., u drugu 1,0gr. u treću 1,5 gr. u četvrtu 2,0 gr.u petu 2,5 gr. i u šestu 3,0 gr. CaCO3.
Nakon 2-3 dana degustiraš sva vina, i ono koje ti se najviše svidi uzmeš za meru. Za sto litara pomnožiš dodatu količinu CaCO3 sa 100. Pozz.
Sačuvana
miticd
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 13. Februar 2012, 18:11:42 »

Danas sam dobio rezultate:

Uzorak 1   ( Crveno  vino  )

% alkohola  11,7 %(v/v)

sl.SO2           10,54 mg/l           (max 35)

uk. SO2   57,6 mg/l           (max 200)

uk.kiseline  5,1gr/l (izrazenih u vinskoj kiselini)  (max 5,7)

isparljiva k-na  1,02 g/l (izrazeno u sircetnoj kiselini)  (max 1)

pH     3,52

Savet:
Analizom i degustacijom je utvrdjeno da vino ima dozu gorcine ili kiselosti,stoga:

-obavezno sumporisati sa 10g/hl vinobrana.

-kiseline podici sa:
0,5g limunske kiseline / l

Prvo pretociti otvoreno vino pa dodati vinobran I limunsku kiselinu.Voditi racuna da sud ostane pun I zatvoren.

Molim iskusne vinske vukove za savet oko kiseline a i ostalo.Planiram sledeci vikend drugo pretakanje.Pozdrav!!
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 10.0.1

« Odgovor #32 Poslato: 13. Februar 2012, 20:19:37 »

Jačina u alc% i hladno vreme su sprečili dalji razvoj sirćetnih bakterija, pa ti je isparljiva (sirćetna) samo malo preko optimuma. Razlog ovakve visine isparljive je u jednom od dva razloga: zaraženo grožđe ili šira sirćetnim bakterijama, možda i sud; I drugi zato što nije odrađeno sumporisanje u dozi u kojoj je trebalo da se uradi (vinobran ili sl.)

Mere za sprečavanje daljeg razvoja sirćetnih bakterija su u preporuci koju si dobio: 10gr/100l vinobran i 0,5gr/lit limunsnka kiselina. I jedno i drugo sredstvo su vrlo efikasni i dosta će promeniti sliku daljeg kvaliteta vina, a u smislu da će biti samo bolje, nikako gore, pod uslovom da se pridržavaš mera zaštite čuvanja vina.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
miticd
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 14. Februar 2012, 22:43:15 »

HVALA PECO!!!!Sudove sam prao bas dobro.Grozdje je ove godine svuda bilo sjano.Jedino sto nisam potapao kljuk.Sve mi je nadgledala majka koja je starija zena.Sad cu prvo negasenim krecom,pa sodu,...Javio da mi otvore podrum do subote da ga jos uhvati hladnoca.Ne znam da li sam ovde(99%) procitao hoce "siljati"(??)Smiley  kvasci mogu da dignu kiselinu na 1.Ja sam kupio one sto se krcme u Revinu.Nisu mi ni rekli koji su.Moracu malo vinobrana da dodam pre pretakanja a preporuceni u toku samog pretakanja.
Za sumpor sam zeznuo stvar jer sam pre mesec dana nasao zenu u Krusevcu, koja je sjana i jako povoljna sa cenama!!!.Mogu da ostavim podatke za kontakt.Ako vi date dozvolu?Za nas male proizvodjace a i lovatore mislim da je sjajna varijanta.Sta mislis o pranju krecom???Da li da otvoreno pretocim?

Jos jedno da pohvalim ovaj sajt!!!!!Jureci kao svaki pravi pocetnik po net-u.Nisam naisao na tako ozbiljan i dobar sajt.
Hrvati imaju nesto slicno.http://www.vinogradarstvo.hr/index.php?s=382.Ali to je odnos nekadsnje prve lige i srpske...Svaka cast!!!!
« Poslednja izmena: 14. Februar 2012, 22:51:53 Autor bistrica » Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.079 sekundi sa 21 upita.