-u toku muljanja dodavati vinobran
-koliko dugo bi trebalo da odstoji u kljuku-crno? -belo?
-kada dodavati vinski kvasac i dali je neophodan -crno? -belo?
-dali isti kvasac ide u ove sorte groždja sto sam naveo
-posle koliko dana pretakanje I,II,
-kad krenuti sa fazom bistrenja
-koliko puta jos dodavati vinobran
-dali vino treba pustiti da se fermentira do kraja i koliko je to vremenski ___dana
-posle kog vremena vino moze da ide na konzumaciju crno? -belo?
i ako moze i Vaš još neki savet
Hvala
E da si procitao sve nebi postavljao ova pitanja.

Al ajmo redom.
1. Ja grozdje prskam Sumpovinom (5% otopina H
2SO
3) kasnije masulj vinobranom - dakle mozes staviti vinobran prilikom muljanja. 1 kartica od 10g ti je dosta za 100-150kg grozdja, ovisno o stanju grozdja
2. Za crno ti je dosta 5-7 dana, a bijelo nemoj uopce ostavljati osim ako nemas kako spustiti temperaturu na barem 10°C. Bolje ubaci enzime koji ce ti ubrzati ekstrakciju prekursora arome iz pokozice - u konacnici nesto jaci miris vina.
3. Nije neophodan, ali bolje je koristiti selekcionirane vinske kvasce. Za crno vino ga dodaj odmah nakon muljanja, a u bijelo nakon talozenja i odvajanja taloga. Nakon 24-48h.
4. Mozes staviti npr Uvaferm CM kvasac koji je univerzalni kavasac za bijela i crna vina. Ali ja bi radje stavio Uvaferm CEG na rajnski i Uvaferm BDX za crno. Spominjem Uvaferm jer je vjerojatno najrasireniji proizvodjac eno preparata u bivsoj Jugi..
5. Nakon zavrsetka kipnje dodas 10g/100l vinobrana i pretaces 7-14 dana. Drugi pretok okvirno negdje u sijecnju.
6. Bistrenje provedi 2-3 tjedna prije drugog pretoka.
7. Ne mozes na pamet reci koliko puta dodavati vinobran. Ili napravi kemijsku analizu ili si kupi prirucni set za mjerenje slobodnog sumpora pa se prema tome orjentiraj. Iskustveno, meni u 2mj slobodni sumpor znaju past za 5-10 mg/l.
8. Ako mislis do kraja do suhoga, onda to ostaje na tebi. Dal volis suha vina ili malo sladja. Buduci da sam ocjenio da si pocetnik ja bi na tvom mjestu pustio crno do kraja, a rizling bi malo ranije prekinuo kao polusuho, jer ako ne poznajes rizling kao sortu vino ce ti djelovat prekiselo. Ne mozes tocno odrediti nakon koliko dana ti prestaje vrenje. Burno nakon 2tj, sve skupa oko mj dana. OKVIRNO!

9. Mozes ga ti konzumirati i dok kipi, al pazi na posljedice.

Glavobolja, proljev. Nakon prvog pretoka vino se pocinje stabilizirati i ako ti se zuri mozes ga tada vec konzumirati.