20. Maj 2012, 09:51:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: kupio sam groždje i sta sad....?  (Pročitano 3704 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mucic2
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Pijem Da me Ne boli Glava

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Poslato: 12. Septembar 2010, 13:10:52 »

Pozdrav svim forumašima i ljubiteljima Bogovskog Nektara, ija sam veliki ljubitelj dobrog vina kako belog uz dobre komade ribe whistlefly, tako i crnog za fino opuštanje sa drustvancetom.Posto se prvi put apsolutno prvi put srecem sa ovom problematikom i pored svih zlih jezika da necu da uspem da sam bacio pare itd.
kao sto sam rekao u temi kupio sam groždje crno 50kg game bojadisen i 50kg cabernet suvinjon(izvinjavam se ako izrazi nisu pravilno napisani) dali sam uzeo srazmerno dobro kolicinu i jednog i drugog. Šta Vi mislite kolko litara može da se odcedi od ove kolicine groždja Crno? i Belo? Min___ Max___?
belo sam pazario rajinski rizling 300kg. Sve je to kupljeno u okolini Negotina (selo Rečka), berba tek predstoji 16-17.09.2010. Bio sam pogodio sa gazdom dao kaparu itd. Covek kaze da je pre neki dan merio širu i da ima 18. kolko sam citao po forumu bogami celu noc to i nije lose.
Imam PVC sudje belo i plavo(citao sam ta to inije bas dobro). vaše mišljenje Huh?
Ako moze malo podrobnije objašnjenje o pravljenju crnog i belog vina Huh? verujte da sam procitao skoro sve sto se tice amaterskog  pravljenja vina.
crno-belo
-u toku muljanja dodavati vinobran
-koliko dugo bi trebalo da odstoji u kljuku-crno? -belo?
-kada dodavati vinski kvasac i dali je neophodan -crno? -belo?
-dali isti kvasac ide u ove sorte groždja sto sam naveo
-posle koliko dana pretakanje I,II,
-kad krenuti sa fazom bistrenja
-koliko puta jos dodavati vinobran
-dali vino treba pustiti da se fermentira do kraja i koliko je to vremenski ___dana
-posle kog vremena vino moze da ide na konzumaciju crno? -belo?
i ako moze i Vaš još neki savet
Hvala
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 29

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #1 Poslato: 12. Septembar 2010, 13:27:16 »

Kao prvo mislim da ti omjer za crna vina nije dobar. Previse je tu Gamaya. 20% bi bilo dovoljno.
Od 300kg rizlinga mozes dobiti cca 200l mosta.
Sačuvana

O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje!
Vino je zlato koje razbija šutnju...
mucic2
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #2 Poslato: 12. Septembar 2010, 13:54:54 »

sta ce da se desi sto ima vise game
Sačuvana
Don Julijan
Punopravni član

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 12. Septembar 2010, 23:25:41 »

Previše ćeš ga obojiti, što možda i nije neka mana. Što kaže koshpa dovoljno je 20% game-a možda čak i manje.
"Prigušićeš" karakteristike Cabernet Sauvignona.
Što se tiče količine otočenog u odnosu na kilograme, to zavisi od sorte do sorte ali neki prosek je: 1kg grožđa = 0.6 - 0.7 l vina.
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
mucic2
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #4 Poslato: 13. Septembar 2010, 15:33:51 »

dohfly pa kad nisam znao srazmerno koliko treba da uzmem, jbg-a prvo kupujem a posle postavljam pitanja.
glupo mi da zovem coveka da da odreknem 30kg game/a da mi ubaci 30 kg cabarnje(a mozda Evil)
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)

« Odgovor #5 Poslato: 13. Septembar 2010, 16:15:19 »

Dovoljno je i 10% gamea. I zovi coveka, tvoje su pare
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #6 Poslato: 13. Septembar 2010, 17:20:36 »

Dovoljno je i 10% gamea. I zovi coveka, tvoje su pare
potpis
Sačuvana

mucic2
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #7 Poslato: 13. Septembar 2010, 19:45:30 »

zvacu nema sta  Thumb
hvala!
a sad ako ima jos nesto da mi kazete u vezi gore postavljenih pitanja  Huh?
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #8 Poslato: 13. Septembar 2010, 20:10:55 »

-u toku muljanja dodavati vinobran
-koliko dugo bi trebalo da odstoji u kljuku-crno? -belo?
-kada dodavati vinski kvasac i dali je neophodan -crno? -belo?
-dali isti kvasac ide u ove sorte groždja sto sam naveo
-posle koliko dana pretakanje I,II,
-kad krenuti sa fazom bistrenja
-koliko puta jos dodavati vinobran
-dali vino treba pustiti da se fermentira do kraja i koliko je to vremenski ___dana
-posle kog vremena vino moze da ide na konzumaciju crno? -belo?
i ako moze i Vaš još neki savet
Hvala

E da si procitao sve nebi postavljao ova pitanja. Cheesy Al ajmo redom.
1. Ja grozdje prskam Sumpovinom (5% otopina H2SO3) kasnije masulj vinobranom - dakle mozes staviti vinobran prilikom muljanja. 1 kartica od 10g ti je dosta za 100-150kg grozdja, ovisno o stanju grozdja
2. Za crno ti je dosta 5-7 dana, a bijelo nemoj uopce ostavljati osim ako nemas kako spustiti temperaturu na barem 10°C. Bolje ubaci enzime koji ce ti ubrzati ekstrakciju prekursora arome iz pokozice - u konacnici nesto jaci miris vina.
3. Nije neophodan, ali bolje je koristiti selekcionirane vinske kvasce. Za crno vino ga dodaj odmah nakon muljanja, a u bijelo nakon talozenja i odvajanja taloga. Nakon 24-48h.
4. Mozes staviti npr Uvaferm CM kvasac koji je univerzalni kavasac za bijela i crna vina. Ali ja bi radje stavio Uvaferm CEG na rajnski i Uvaferm BDX za crno. Spominjem Uvaferm jer je vjerojatno najrasireniji proizvodjac eno preparata u bivsoj Jugi..
5. Nakon zavrsetka kipnje dodas 10g/100l vinobrana i pretaces 7-14 dana. Drugi pretok okvirno negdje u sijecnju.
6. Bistrenje provedi 2-3 tjedna prije drugog pretoka.
7. Ne mozes na pamet reci koliko puta dodavati vinobran. Ili napravi kemijsku analizu ili si kupi prirucni set za mjerenje slobodnog sumpora pa se prema tome orjentiraj. Iskustveno, meni u 2mj slobodni sumpor znaju past za 5-10 mg/l.
8. Ako mislis do kraja do suhoga, onda to ostaje na tebi. Dal volis suha vina ili malo sladja. Buduci da sam ocjenio da si pocetnik ja bi na tvom mjestu pustio crno do kraja, a rizling bi malo ranije prekinuo kao polusuho, jer ako ne poznajes rizling kao sortu vino ce ti djelovat prekiselo. Ne mozes tocno odrediti nakon koliko dana ti prestaje vrenje. Burno nakon 2tj, sve skupa oko mj dana. OKVIRNO! whistlefly
9. Mozes ga ti konzumirati i dok kipi, al pazi na posljedice.  Laugh Glavobolja, proljev. Nakon prvog pretoka vino se pocinje stabilizirati i ako ti se zuri mozes ga tada vec konzumirati.
Sačuvana

mucic2
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #9 Poslato: 13. Septembar 2010, 22:10:14 »

citaao sam majke mi! nego nije bas bilo sve jasno, eto sad mi je mnogo jasnije osim ovo pod 8. kako da presecem belo vino da mi ostane polu slatko(cime, vinobranom ili.. ) i kakav je postupak Huh? u kratkim crtama  Scratchhead
mnogo si mi pomogao oko kvasca i redosledom koji treba ubacivati hvala puno!!!
zvao sam coveka i odrekao sam 40kg game bojadisen/samo 10kg/ umesto njega ide 40kg cabernje/
samo sto mi je covek rekao da je to malo kasnija sorta, i ako moze da ostane za kasnije otprilike 1nedelja, ali ja sam vec obezbedio prevoz za četvrtak nemogu da belo uzmem 16.09. a po crno da idem 24.09. tako da sve ide 16.09.nadam se da opet ne grešim .
kao sto rekoh pocetnik sam(prvi koraci su najtezi) i veliki zaljubljenik u vina i dobre zene Evil jer jedno bez drugo neide
sa nestrpljenjem cekam da se bacim na posao pravljenja vina 
svaki Savet mi je dobro dosao
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #10 Poslato: 14. Septembar 2010, 00:03:07 »

Pa nemoj sad bas da ti ostane poluslatko. IMO to je previse za redovnu berbu rizlinga. Ako imas refraktometar mozes otpirlike pratiti opadanje secera tijekom fermentacije. Ako nemas, prekini kada ti se cini najukusnije po tvom ukusu. Prekidas na vise nacina:
1. spustanjem temperature na oko 5°C cime osamutis kvasce koji prestaju fermentirati i taloze se na dno
2. dodavanjem 10-15g/100l vinobrana i dodavanjem 10g/100l kalijevog sorbata. Sorbat nisam nikad koristio niti proizvodim polusuha vina na taj nacin.
Dakle ili 1 ili 2. Ne kombinirano. Postoji opcija filtracijom, al vjerujem da nemas tehnologiju...

Sto se Caberneta tice istina je da on kasnije dozrijeva zato mislim da 24.9 on nece uopce biti dovoljno zrel i da ce mu kiseline biti visoke. Ja svoj planiram brati sredinom 11og mjeseca. No ne znam kakva je klima odakle je grozdje..
Sačuvana

mucic2
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #11 Poslato: 14. Septembar 2010, 06:50:54 »

klima mislim da je umereno kontinentalna,podrucije Negotin-Rajac a ako je za utehu pa nije pala kisa bar 2meseca(bile su paklene vrucine)
nemama nista od pomenute opreme sve to moram da kupim ali sta ces nikad do sad nisam ni vino pravio.
Pa sad sto se cabarnjeta tice ja kad sam ga probao u vinogradu sa cokoda(uzorkovano) bilo mi je toliko slatko da su se i prsti lepili od tog soka, a  o aromi grozjdja da ne pricam fenomenalan
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)

« Odgovor #12 Poslato: 14. Septembar 2010, 08:18:52 »

Batali sad da se bakces sa polusuva vina, zene ce i ovako da sipaju koka kolu u tvoj kaberne, a pravi bojsi piju cisto pa sta bude;-)
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #13 Poslato: 14. Septembar 2010, 11:42:52 »

klima mislim da je umereno kontinentalna,podrucije Negotin-Rajac a ako je za utehu pa nije pala kisa bar 2meseca(bile su paklene vrucine)
nemama nista od pomenute opreme sve to moram da kupim ali sta ces nikad do sad nisam ni vino pravio.
Pa sad sto se cabarnjeta tice ja kad sam ga probao u vinogradu sa cokoda(uzorkovano) bilo mi je toliko slatko da su se i prsti lepili od tog soka, a  o aromi grozjdja da ne pricam fenomenalan
Pa ako su sladori dobri onda nemas frke s Cabernetom. Wink Napravi ga suhog. Vjerojatno je onda i Rizling dobar.
Sačuvana

mucic2
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #14 Poslato: 14. Septembar 2010, 14:49:11 »

Boze moj ove godine ovako a sledece pa bit ce bolje sigurno Thumb
 sad sam bio po poljo apotekama imaju kvasac za bela i crna vina , ali enzimi kvasca su 100% isti u cemu je fora Scratchhead nisam bas zapamtio kako se zove, i nasao sam neke horizontalne burice(bela plastica 50l) izgledaju mi sasvim pristojno za vino. Ma ima sve samo treba kinta whistlefly
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 21 upita.