22. Maj 2012, 07:25:39 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: dali da otacem vino  (Pročitano 1958 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
goran_ru
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Poslato: 13. Oktobar 2010, 21:58:08 »

Danas je deveti dan otkako sam izmuljao grožđe. Bilo je hladno vreme i nisam grijao širu pa je burna fermentacija uocena tek sedmi dan . I veceras prilikom potapanja i mijesanja komine sam uocio burnu reakciju i kolac se podigao. Most je prijatnog ukusa, nije vise izrazito slatko i sampo malo trpko. Pošto sam ćitao na forumu da mora prevreti do kraja ,a i da se otače najkasnije osmi dan neznam šta mi je činiti. Dali da ga sutra deseti dan otačem i presam iako još nije prevrelo do kraja ili mogu još pričekati a da ne pogrečim. MOLIM HITAN ODGOVOR DOBRIH LJUDI.
                                                                                                                                                    HVALA !
Sačuvana
Vali
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #1 Poslato: 13. Oktobar 2010, 22:08:01 »

nemoj se plasiti zato sto je vrenje kasnije krenulo.ostavi da odradi burno vrenje koje traje od 5 do 8 dana ali od pocetka vrenja. a ne od trenutka kada si ga izmuljao .
Sačuvana
goran_ru
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #2 Poslato: 13. Oktobar 2010, 22:25:13 »

Pošto i večeras burno radi , netreba da ga planiran sutra otakati iako je deseti dan. Mošt je odličnog ukusa jedino se bojim da ne izgubim boju , ali ga planiram presati pa ću tu vjerovatno vratiti boju, a trpkost ako se pojavi vjerovatno će riješiti želatin.
Sačuvana
goran_ru
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #3 Poslato: 14. Oktobar 2010, 20:03:20 »

Može li se nekako saznati dali je završena maceracija ili je iskustvo presudno.Dali se vino cjedi kad potpuno stane vrenje. Danas je 10-ti dan od muljanja ali još uvek je intenzivno vrenje.
Sačuvana
ano
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #4 Poslato: 14. Oktobar 2010, 20:41:30 »

Zasto panicis osmi deveti  deseti dan vrenja, pa jos bolje sto duze traje vrenje verovatnije tece proces sporije dobices sigurno dobro vino i ne reba da te brine sto toliko stoji na komini vino zbog boje.Boja ce ti ako nemas peteljke u komini sigurno biti jaca sto ti duze stoji sve zajedno a to da ces da popravis boju vinu presovamjem kad budes radio javi da dodjem da vidim i to cudo.
Sačuvana
ko.ca
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #5 Poslato: 14. Oktobar 2010, 22:35:36 »

gorane u prirucniku za sprvljanje vina dr. slobodana jovica pise da fermetacija pocinje posle 2 do 3 dana a burna posle 6 tvoja burna posle 7 . a vino se otace posle 5 do 8 dana. znaci da bi trebalo da otaces. u suprotnom rizikujes ne samo da ti vino bude oporo i trpko vec da otpocne i vracanje obojenih materija iz vina u kljuk.
 Thumb
Sačuvana
goran_ru
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #6 Poslato: 15. Oktobar 2010, 00:18:42 »

To sam i citao pa zato sam u dilemi. Ali ima i preporuka da se ne otace vino ako nije vrenje zavrseno pa sam zato i postavio na forum da cujem vise misljenja
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 29

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #7 Poslato: 15. Oktobar 2010, 09:07:06 »

Ne znam odakle ti preporuka da se vino ne otace dok nije otkipilo na masulju? Pa dio fermentacije crnih grozdja se radi na masulju, a dio u inoxu. Obicno se presa kad je ostatak secera oko 10brixa.
Sačuvana

O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje!
Vino je zlato koje razbija šutnju...
dragan8765
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #8 Poslato: 16. Oktobar 2010, 11:46:23 »

Zdravo svima
Treba mi mala pomos
Koja je procedura za  plovdinu dali neko moze da mi kaze u kratkim crtama.
Stavio sam plovdinu 150 kg u plasticno bure i odvojio sam peteljke.Malo sam dodao vinobran i tako je vec od 11.10.Mislim da ga odvojim od kljuke u manje bure i da mu nastavim vrenje koje je samo malo pocelo.Temperatura u podrumu je oko 16-17 stepena.
Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #9 Poslato: 16. Oktobar 2010, 17:31:10 »

...u suprotnom rizikujes ne samo da ti vino bude oporo i trpko vec da otpocne i vracanje obojenih materija iz vina u kljuk.
 Thumb
ako je vino deo kljuka onda me interesuje u koji to deo kljuka se vraćaju bojene materije iz vina?
mislim da je možda bolje reći ako imate plovdinu,hamburg i prokupac onda ga ostavite što duže u kljuku(jer imaju manjak bojenih materija) a ako je merlo,kaberne ili vranac onda možete eksperimentisati sa vremenom fermentacije ili drugim stvarima kao što koshpa kaže.
ipak mislim da je najbitnije napraviti prvi litar vina pa sve ostalo...
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #10 Poslato: 16. Oktobar 2010, 21:24:33 »

Pretpostavljam da je ko.ca mislio na apsorpciju bojenih materija od strane kostica i peteljki. Po literaturi maksimalan intenzitet boje je nakon 5 dana maceracije, nakon tog perioda se intenzitet boje smanjuje, iz razloga koji sam vec naveo. Sumnjam da je to smanjnenje intenziteta boje toliko da moze da se registruje okom....
Sačuvana
ko.ca
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #11 Poslato: 16. Oktobar 2010, 22:16:37 »

da dioda mislio sam na cvrste delove . mislim da je logicno samo po sebi u svakom slucaju hvala. a da mislim da se razlika moze primetiti golim okom(naravno ne kazem da sam sigurno upravu)
Sačuvana
goran_ru
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #12 Poslato: 16. Oktobar 2010, 22:19:57 »

Dali se presanjem moze vratiti boja nazad u vino
Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #13 Poslato: 17. Oktobar 2010, 13:50:29 »

šta sa kljukom koji nema peteljku a kolika je pri tom apsorpcija semenke?
mislim da bi trebalo da raspravimo kolika je praktična uloga svega toga u "obezbojavanju" vina koje duže stoji na komini?ako se to može primetiti golim okom onda svaka čast na oku.
uzgred, nije loša tema za diplomski rad.
Sačuvana
goran_ru
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #14 Poslato: 18. Oktobar 2010, 14:59:43 »

Ajmo korak dalje . Koliko otprilike traje fermentacija u otočenom vinu u zatvorenoj posudi sa vranjem i kada  se može izbistravati želatinom.  A usputno dali je bolje dodavati vinobran prije skidanja sa taloga ili poslije.
                                                                                                       S postovanjem svima na forumu.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 23 upita.