goran_ru
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
|
 |
« Poslato: 13. Oktobar 2010, 21:58:08 » |
|
Danas je deveti dan otkako sam izmuljao grožđe. Bilo je hladno vreme i nisam grijao širu pa je burna fermentacija uocena tek sedmi dan . I veceras prilikom potapanja i mijesanja komine sam uocio burnu reakciju i kolac se podigao. Most je prijatnog ukusa, nije vise izrazito slatko i sampo malo trpko. Pošto sam ćitao na forumu da mora prevreti do kraja ,a i da se otače najkasnije osmi dan neznam šta mi je činiti. Dali da ga sutra deseti dan otačem i presam iako još nije prevrelo do kraja ili mogu još pričekati a da ne pogrečim. MOLIM HITAN ODGOVOR DOBRIH LJUDI. HVALA !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vali
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 13. Oktobar 2010, 22:08:01 » |
|
nemoj se plasiti zato sto je vrenje kasnije krenulo.ostavi da odradi burno vrenje koje traje od 5 do 8 dana ali od pocetka vrenja. a ne od trenutka kada si ga izmuljao .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran_ru
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 13. Oktobar 2010, 22:25:13 » |
|
Pošto i večeras burno radi , netreba da ga planiran sutra otakati iako je deseti dan. Mošt je odličnog ukusa jedino se bojim da ne izgubim boju , ali ga planiram presati pa ću tu vjerovatno vratiti boju, a trpkost ako se pojavi vjerovatno će riješiti želatin.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran_ru
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 14. Oktobar 2010, 20:03:20 » |
|
Može li se nekako saznati dali je završena maceracija ili je iskustvo presudno.Dali se vino cjedi kad potpuno stane vrenje. Danas je 10-ti dan od muljanja ali još uvek je intenzivno vrenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 14. Oktobar 2010, 20:41:30 » |
|
Zasto panicis osmi deveti deseti dan vrenja, pa jos bolje sto duze traje vrenje verovatnije tece proces sporije dobices sigurno dobro vino i ne reba da te brine sto toliko stoji na komini vino zbog boje.Boja ce ti ako nemas peteljke u komini sigurno biti jaca sto ti duze stoji sve zajedno a to da ces da popravis boju vinu presovamjem kad budes radio javi da dodjem da vidim i to cudo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ko.ca
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 37
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 14. Oktobar 2010, 22:35:36 » |
|
gorane u prirucniku za sprvljanje vina dr. slobodana jovica pise da fermetacija pocinje posle 2 do 3 dana a burna posle 6 tvoja burna posle 7 . a vino se otace posle 5 do 8 dana. znaci da bi trebalo da otaces. u suprotnom rizikujes ne samo da ti vino bude oporo i trpko vec da otpocne i vracanje obojenih materija iz vina u kljuk. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran_ru
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 15. Oktobar 2010, 00:18:42 » |
|
To sam i citao pa zato sam u dilemi. Ali ima i preporuka da se ne otace vino ako nije vrenje zavrseno pa sam zato i postavio na forum da cujem vise misljenja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 29
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 15. Oktobar 2010, 09:07:06 » |
|
Ne znam odakle ti preporuka da se vino ne otace dok nije otkipilo na masulju? Pa dio fermentacije crnih grozdja se radi na masulju, a dio u inoxu. Obicno se presa kad je ostatak secera oko 10brixa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
dragan8765
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 16. Oktobar 2010, 11:46:23 » |
|
Zdravo svima Treba mi mala pomos Koja je procedura za plovdinu dali neko moze da mi kaze u kratkim crtama. Stavio sam plovdinu 150 kg u plasticno bure i odvojio sam peteljke.Malo sam dodao vinobran i tako je vec od 11.10.Mislim da ga odvojim od kljuke u manje bure i da mu nastavim vrenje koje je samo malo pocelo.Temperatura u podrumu je oko 16-17 stepena.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 16. Oktobar 2010, 17:31:10 » |
|
...u suprotnom rizikujes ne samo da ti vino bude oporo i trpko vec da otpocne i vracanje obojenih materija iz vina u kljuk.  ako je vino deo kljuka onda me interesuje u koji to deo kljuka se vraćaju bojene materije iz vina? mislim da je možda bolje reći ako imate plovdinu,hamburg i prokupac onda ga ostavite što duže u kljuku(jer imaju manjak bojenih materija) a ako je merlo,kaberne ili vranac onda možete eksperimentisati sa vremenom fermentacije ili drugim stvarima kao što koshpa kaže. ipak mislim da je najbitnije napraviti prvi litar vina pa sve ostalo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 16. Oktobar 2010, 21:24:33 » |
|
Pretpostavljam da je ko.ca mislio na apsorpciju bojenih materija od strane kostica i peteljki. Po literaturi maksimalan intenzitet boje je nakon 5 dana maceracije, nakon tog perioda se intenzitet boje smanjuje, iz razloga koji sam vec naveo. Sumnjam da je to smanjnenje intenziteta boje toliko da moze da se registruje okom....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ko.ca
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 37
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 16. Oktobar 2010, 22:16:37 » |
|
da dioda mislio sam na cvrste delove . mislim da je logicno samo po sebi u svakom slucaju hvala. a da mislim da se razlika moze primetiti golim okom(naravno ne kazem da sam sigurno upravu)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran_ru
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 16. Oktobar 2010, 22:19:57 » |
|
Dali se presanjem moze vratiti boja nazad u vino
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 17. Oktobar 2010, 13:50:29 » |
|
šta sa kljukom koji nema peteljku a kolika je pri tom apsorpcija semenke? mislim da bi trebalo da raspravimo kolika je praktična uloga svega toga u "obezbojavanju" vina koje duže stoji na komini?ako se to može primetiti golim okom onda svaka čast na oku. uzgred, nije loša tema za diplomski rad.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran_ru
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 18. Oktobar 2010, 14:59:43 » |
|
Ajmo korak dalje . Koliko otprilike traje fermentacija u otočenom vinu u zatvorenoj posudi sa vranjem i kada se može izbistravati želatinom. A usputno dali je bolje dodavati vinobran prije skidanja sa taloga ili poslije. S postovanjem svima na forumu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|