22. Maj 2012, 07:33:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: "bat" u vinarstvu  (Pročitano 607 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tole021
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.10

« Poslato: 19. Oktobar 2010, 13:17:49 »

Pozdrav svima. Posto vidim da je ovo ozbiljan forum nadam se da mi mozete pomoci oko diplomskog rada. Nov sam na forumu , pa mi nemojte zameriti ako sam promasio temu. Naime, tema diplomskog rada je "bat (best available tehnology) u industriji vina", ali sa ekoloskog aspekta. To podrazumeva najbolje dostupne tehnologije u proizvodnji vina, da bi se to vino moglo izvoziti u EU, ali u ekoloskom smislu. Ne znam da li je neko upoznat sa ovom procedurom, a ako jeste molio bi da mi se obrati.
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #1 Poslato: 20. Oktobar 2010, 18:35:28 »

Pozdrav tole.

Kod koga radis diplomski?
Daj malo vise detalja, sta profesor trazi od tebe, pa da probamo da iskombinujemo nesto.
Sačuvana
tole021
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #2 Poslato: 20. Oktobar 2010, 20:37:07 »

Pozdrav, pa kod prof. Vujica.
Trazi mi striktno "bat" u vinskoj industriji. Malo treba reci sta je bat ( to sam nasao ), opisati proces proizvodnje vina, i napraviti komparaciju, tj. sta treba da se radi (popravi) sa procesom proizvodnje vina da bi se moglo izvoziti u EU. Problem mi je u tome sto sto ne mogu da nadjem nista sto je povezano sa bat-om i vinskom industrijom u ekoloskom smislu. Pomogli bi mi strani sajtovi ili neka literatura (bilo sta).
Unapred hvala
Sačuvana
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #3 Poslato: 20. Oktobar 2010, 21:31:05 »

Scratchhead

Ja sam zbog ovoga 021 uz tole pomislio da si iz NS i da radis kod prof. Jovica i Vlade Puskasa kad ono...
Ko je prof. Vujic odnosno na kom si faxu?

Prvo moras da vidis kakvi su propisi EU tj. koje uslove vino mora ispuniti da bi se prodavalo na trzistu EU. Kada to saznas onda mozemo da raspredamo o eventualnim izmenama mada ne znam sta bi trebalo da se menja jer se vina izvoze a proizvode se po klasicnom postupku...
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 29

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #4 Poslato: 20. Oktobar 2010, 23:47:33 »

Hmm, mozda misli na uvjete koje vino proizvedeno ekoloskim nacinom mora zadovoljiti da bi se s EKO oznakom moglo izvesti van? To podrazumijeva da zadovoljava EU standarde za EKO proizvodnju.
Javi se na ivan.kosovec@yahoo.com
Inace on je takodjer na ovom forumu Ivan, ali mislim da ga ne posjecuje cesto. Sto se tice eko, organske i biodinamicke proizvodnje vina, ne znam veceg zanesenjaka od njega. Wink Slobodno reci da sam te ja preporucio..
Sačuvana

O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje!
Vino je zlato koje razbija šutnju...
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #5 Poslato: 21. Oktobar 2010, 01:17:09 »

Poslušaj Koshpu, zna šta priča, i ja sam te mislio uputiti na Ivana ali ne ovako direktno nego na teme na forumu koje je pisao, imaš ih u prvom linku. 
Na trenutak zaboravi na „bat“ u tehnološkom pogledu, i ne razmišljaj o njegovoj pravoj suštini, opciji najbolje moguće zaštite okoliša, nego idi i korak dalje, na povratak i simbiozu sa prirodom. Upoznaj se sa ekološkim gajenjem vinove loze, za razliku od današnjeg uobičajenog (herbicidi, insekticidi, pesticidi, mineralna đubriva i sl.)
Pogledaj neke rasprave i upoznaj se sa suštinom i filozofijom drugačijeg pristupa.
http://www.vinogradarstvo.com/forum/index.php?board=23.0
Pogledaj i biodinamičku proizvodnju vina, izguglaj neke veće proizvođače i njihove stavove i priče, ili bar one sa naših područja (ili porijekla, Grgić). http://hr.wikipedia.org/wiki/Miljenko_Grgi%C4%87
Potrebno je razlikovati ekološku proizvodnju vina od biodinamičke, ali ova druga je vrlo zanimljiva vinska priča. Uz velika vina idu i velike priče, ili obrnuto, u svakom slučaju za ovakav diplomski pametno bi bilo sažvakati biodinamičku proizvodnju. Nakon toga zauzmi ili izgradi lični stav, i onda ćeš biti spreman da napišeš dobar diplomski rad. Oni koji to često rade, kažu da je dobra priprema više od pola obavljenog posla. Ovdje svu pripremu možeš izguglati, ako te priča zainteresuje.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
tole021
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #6 Poslato: 21. Oktobar 2010, 11:25:51 »

Au momci hvala vam puno. Tako ti je to kada ne mozes sam da biras temu, msm, o vinu se jako malo razumem, ali ovo sto ste mi napisali je za svaku pohvalu, dali ste mi bitne smernice. Jos jednom se zahvaljujem na odgovorima.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 21 upita.