22. Maj 2012, 07:43:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Potrebna mi je pomoć!  (Pročitano 512 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Bašpočetnik
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 11. Novembar 2010, 22:18:59 »

Početnik sam. Želeo bih na zemljištu veličine jednog hektara da posadim vinovu lozu. Koliko je potrebno rasada?
Koliko litara vina može da se dobije sa jednog hektara u proseku?  Scratchhead
Sačuvana
shaykash
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #1 Poslato: 11. Novembar 2010, 22:30:05 »

Ne znam zasto otvaras nov temu kad imas se  starim postovima  oblasti vinogradarstva i teme Priprema zemljišta za podizanje zasada vinove loze ali i  drgim temama. Pazljivo procitaj od prvog posta pa ces naci odgoor
Sačuvana
shaykash
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #2 Poslato: 11. Novembar 2010, 22:33:25 »

Ovo su pisli drugi a ja sam samo prelistao par stranica forma i copy-paste i evo

"Prvo i osnovno ti je dobra priprema zemljišta. Zemlja mora da bude usitnjena, da ima dobar vodni i vazdušni režim i oslobođena od korova.
Zatim izvlačiš pravac vrsti  (u odnosu na blizinu puta i pravac vetra), i širinu vrsti (u odnosu na mehanizaciju koju ćeš koristiti).
To je vrlo prosto. Skineš mere sa njive, pa sedneš i sve to nacrtaš na papiru, dok ne dobiješ optimale vrednosti. Po tom papiru ćeš i proračunati broj kalemova i broj stubova, a samim tim, i žicu (u metrima, pa onda to pretvoriš u kilograme).

Školskom sadnjom na razmaku 1,1 m kalem od kalema, i 2,6 m vrsta (red) od vrste, u idealnom pravugaoniku, stane po hektaru, 3333 kalema i 550 stubova.

Dalje, razmak između kalemova zavisi od sorte i planiranog načina rezidbe, a razmak između vrsti (redova) od mehanizacije i konfiguracije tla

Kad si sve to izračunao, izađeš na njivu. Uzmi dugačak, debeo kanap, na njemu obeleži flomasterom razmak i razvuci ga u pravcu budućih vrsti. Na svaku onu recku, koju si obeležio flomasterom, pobodi u zemlju štapić. Kad završiš jedan red, pomeri kanap na drugi. (naravno, gledaj da redovi moraju da budu paralelni). To se zove TAČKIRANJE.
Tek kad to uradiš, možeš da sadiš. Sadiš uz one štapiće koje si postavio tačkiranjem. Tako ćeš dobiti najpreciznije postavljan vinograd. Za sadnju ti je potrebna sadiljka, i oko 2 l vode po kalemu. Preporučio bih ti da se raspitaš u okolini i da ti sadnju izvrše hidroburom. To je mašina (može i ručne izrade) koja je priljučena na cisternu i vuče se traktorom. Kada se kraj sadiljke zabode u zemlju, voda iz cisterne (pod pritiskom) natopi to mesto.
Možeš kopati i rupe i saditi ručno, ali ti za to već treba više radne snage.
Godinu dana posle sadnje, uz posađeni kalem nabijaš naslonjač (drvenu pritku, deblju armaturu, plastični štap....). Mlade lastare vezuješ iz naslonjač, kako bi dobili željeni pravac.
Tek na kraju druge godine ukopavaš stubove i postavljaš žicu!!!!

Sadnja po segmentima je najgora moguća opcija!!!
Prvo: nikada ne možeš pravilno planirati sadnju po segmentima, da bi ti celina bila identična,
Drugo: dobićeš vinograd (na maloj površini) različite starosne strukture, što će ti jako otežati radove u njemu.
Treće, zbog različite starosne strukture, mlade sadnice će biti pod stalnom zasenom starijih i sporo će napredovati.
Bolje je sačekati godinu-dve, skupiti novac i posaditi celu površinu, nego saditi kad i koliko možeš.

Kažeš da prvi put sadiš vinograd.....Možda ne bi bilo loše da malo porazgovaraš sa nekim stručnjakom, da mu izložiš svoje ideje, pa da te malo posavetuje, kako bi dobio ono što želiš.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao. "
Sačuvana
Bašpočetnik
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 11. Novembar 2010, 22:39:25 »

Hvala ti puno na odgovoru.  Thumb  Kolikoj količini vina mogu da se nadam u proseku?  Smiley
Sačuvana
shaykash
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #4 Poslato: 11. Novembar 2010, 22:45:10 »

To ti zaisi od sortte koj hoces da sadis. Ja sam sublektivno zaljubljen u tamnjaniku a ti pogledaj u delu Sorte vinove loze koliko koja prinosi pa se odluci. U svakom slucaju kreni sto pre sa pripremom terena i preko 988 nadji rasadnike u Velikoj Drenovi kod Trstenika i pravac tamo da nabavis rasad i probaj da zasadis pre snega i leda.
Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 29

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #5 Poslato: 12. Novembar 2010, 00:11:28 »

Hvala ti puno na odgovoru.  Thumb  Kolikoj količini vina mogu da se nadam u proseku?  Smiley
do 10000l
Sačuvana

O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje!
Vino je zlato koje razbija šutnju...
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #6 Poslato: 18. Novembar 2010, 22:51:12 »

... i preko 988 nadji rasadnike u Velikoj Drenovi kod Trstenika i pravac tamo da nabavis rasad i probaj da zasadis pre snega i leda.
možda sam malo subjektivan jer poznajem par ljudi koji su "zapalili" do trstenika i nazad i ne mogu da se izleče od fitoplazmoze.
ja bih savetovao oprez.ako može uvoz iz italije onda u redu a ako ne preskoči godinu.
ratajci i ostali? samo pod moranje.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.044 sekundi sa 21 upita.