m_117
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 53
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Poslato: 03. Decembar 2010, 16:57:38 » |
|
Baš je surovo tržište kod nas, teško je naći repro materijal za proizvodnju vina za kućne potrebe (50- 100l). U Enovitisu kvalitetni kvasci su pakovani najmanje po 500gr. pa sam ove godine morao da kupim za crveno i belo 1 kg. kvasca, a potrošio sam 50 gr. pa hrana itd. Sada sam hteo bakterije za MLF. ali najmanje pakovanje je 25gr. i košta oko 70 evra bez PDV-a i namenjene su za 2500 l. a meni je za mojih 100 l crvenog vina potreban samo 1 gr. Pitanje: Da li su nekom u Beogradu preostale bakterije za MLF i da li bi želeo da proda 1 gr.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 05. Decembar 2010, 20:49:00 Autor dioda »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 29
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 03. Decembar 2010, 16:58:55 » |
|
Uh! A i ovi kvasci kaj si kupio tesko da ce ti posluziti slj godine ako ih nisi vakumirao i dobro uskladistio. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
m_117
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 53
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 03. Decembar 2010, 22:24:52 » |
|
Pokušao sam po savetima nekih dobrih ljudi s Foruma, probušio sam pakovanje olovkom, lagano pustio granule kvasca da nacure na vagu potrebnu količinu, zatim istisnuo vazduh iz pakovanja i zalepio rupicu lepljivom trakom, umotao u par kesa za zamrzivač iz kojih sam isto istisnuo vazduh i zalepio, kažu da može da uspe, pokušaću, jer to je verovatno cena nas vinara za kućne potrebe. Kada smo već u temi čuvanja repro materijala za više sezona, da li bakterije za MLF mogu da se čuvaju, gde i koliko, nakon prvog otvaranja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 04. Decembar 2010, 23:18:03 » |
|
Ne znam. I ovako je bitno da ih drzis na niskoj temperaturi, u frizideru primjerice. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje! Vino je zlato koje razbija šutnju...
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 05. Decembar 2010, 00:33:21 » |
|
Pretpostavljam da su bakterije, kao i kvasci, u liofilizovanom stanju tj. da su "isušene" posebnim postupkom. Mislim da se mogu sačuvati ako ih držiš na hladnom i hermetički zatvorene da sprečiš rehidrataciju....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 05. Decembar 2010, 17:29:28 » |
|
Tako je, optrebno je ih je prilikom upotrebe rehidrirati u destiliranoj vodi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 05. Decembar 2010, 19:55:43 » |
|
ako su u pitanju vinski kvasci, garantujem da će biti u "punoj" snazi i sledeće godine ako ne dolaze u dodir sa vazduhom(ako ne "ovlaže").znači što manja rupa. probano više godina sa kvascima raznih firmi i radi! za sve ostale mikrooganizme u istom stanju trebalo bi da važe ista pravila. pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 05. Decembar 2010, 23:03:24 » |
|
au dioda al si brz! prebaci čovek temu ko ništa. gde si bio kad se "bistrilo" na "alambiku"? tema je uopštena i može da se podvede i pod vrenje i ostalo. ne vidim šta će nam posebna tema o čuvanju kvasaca u vakum ambalaži(koja je uz to i poderana) to je bio savet koji je isproban. ko ne veruje neka proba.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 05. Decembar 2010, 23:25:57 » |
|
au dioda al si brz! prebaci čovek temu ko ništa. gde si bio kad se "bistrilo" na "alambiku"? Već je jednom fino objasnio da nije bio u mogućnosti da često bude prisutan na forumu zbog rješavanja egzistencijalnih pitanja. Ako imaš nešto konkretno reći, reci meni direktno, ja sam svakodnevno prisutan. Ako ne želiš direktno, kao što uostalom nisi ni dok je trajalo „bistrenje“ na „alambiku“, onda „sjaši“ sa „naknadne pameti“.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
lozar
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 05. Decembar 2010, 23:51:46 » |
|
a evo ga advokat! to "sjaši" značilo bi da moram da se raspravljam s tobom po sistemu "bistrica"-"alambik"?! neka hvala! verujem da si ovde svo vreme! i da posmatraš svet oko sebe. i nas! pa kako ti izgledamo iz tvog "gnezda"?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 06. Decembar 2010, 00:18:24 » |
|
U prvoj verziji poruke, prije nego što si je izmijenio i dopunio, stajalo je samo ono što je u citatu. Direktno si me prozvao bez ikakve potrebe, i to na jako neprimjeren način. Tako da ti ovdje ne odgovaram u diodino ime, nego u svoje sa porukom da me se okaneš, jer dosta mi je onog sa alambikom i ne treba mi još jedan novi.
Na ovaj otrcani demagoški fazon iz donjeg dijela teksta, na koji se više niko ne pali, „zaslužuješ“ da ti se nikada više ne obratim, pa molim te nemoj ni ti meni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 06. Decembar 2010, 00:35:52 » |
|
Prebacio sam je zato sto je m_117 pitao da li neko ima par grama bakterija na prodaju, pa rekoh da se lakse nadje  Potrudite se da tema ne ode pod kljuc, nema potrebe za prepucavanjima...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 06. Decembar 2010, 01:32:50 » |
|
U prvoj verziji poruke, prije nego što si je izmijenio i dopunio, stajalo je samo ono što je u citatu. Direktno si me prozvao bez ikakve potrebe, i to na jako neprimjeren način. Tako da ti ovdje ne odgovaram u diodino ime, nego u svoje sa porukom da me se okaneš, jer dosta mi je onog sa alambikom i ne treba mi još jedan novi.
Na ovaj otrcani demagoški fazon iz donjeg dijela teksta, na koji se više niko ne pali, „zaslužuješ“ da ti se nikada više ne obratim, pa molim te nemoj ni ti meni. sad već imam pomalo strah da "neko to od gore vidi sve"! verovatno jer ima tipova koji osima foruma i nemaju neki život pa prate i kad neko menja poruke i kada i kako i .. šteta za njih! mada i sad smatram da ih treba pustiti takve kakvi jesu jer su sami sebi najgora reklama. pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 06. Decembar 2010, 01:39:29 » |
|
Jadno i otrcano.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 06. Decembar 2010, 17:43:52 » |