22. Maj 2012, 08:14:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Gde nabaviti neobicne rakije o kojima se ovde prica !??  (Pročitano 2909 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
nikola88
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 31. Mart 2011, 13:10:41 »

Moja vrata su uvek otvorena,svakom ko zeli da proba rakiju,Ja sam iz Srema-Irig....Ako ste blizu,mozete doci na rakiju od maline kod mene kad god pozelite... Thumb Veliki pozdrav... Thumb
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 31. Mart 2011, 14:00:29 »

Meni je jako zanimljiva ta tematika oko aromatizera i ako budem narucivao kazan gledacu da on bude obavezno ugradjen u njega i tad cu te zamoliti za vise detalja Kazanpasa.
Slobodno se obrati.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 31. Mart 2011, 14:02:02 »

Moja vrata su uvek otvorena,svakom ko zeli da proba rakiju,Ja sam iz Srema-Irig....Ako ste blizu,mozete doci na rakiju od maline kod mene kad god pozelite... Thumb Veliki pozdrav... Thumb
Bio sam u Irigu 2008,da si se makar tad oglasio.
Sačuvana

bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #18 Poslato: 31. Mart 2011, 20:20:36 »

U ovoj situaciji zbog miješanja pojmova i prave istine o navedenim destilatima dolazimo u situaciju da pričamo o potpuno različitim stvarima. Da bih samo prikazao šta mislim reći ču da takva ista situacija nastaje ako bi pričali o primarnim sortnim aromama u soku, vinu ili likeru od tog voća, što je ipak neuporedivo. Ovdje se spominje pojam voćne rakije, a nje tu nema ni u jednoj pomenutoj varijanti. Nikola nije proizveo voćnu rakiju od maline, nego „Žestoko alkoholno piće“ ili „Jako alkoholno piće“ koje jedino tako i smije imenovati. Ako mu sada želi dodati ime maline, pa da kaže da je to „Jako alkoholno piće od maline“ onda mora po porijeklu alkohola naznačiti, i to redoslijedom po učešću, sve sirovine koje je upotrebljavao, tako da bi mogući naziv bio „Jako alkoholno piće proizvedeno upotrebom šećera i maline“ i onda bi ga mogao prodavati mirne savjesti.  
Alambik bi za postupak koji primjenjuje trebao upotrebiti pojam „Specijalna rakija od maline“ ili „Rakija od macerata maline“ ali samo pod uslovom da je ispoštovao minimalni udio u maceraciji od 100 kilograma voća na 20 litara apsolutnog alkohola. Ako je ta maceracija rađena sa manjim učešćem maline od gore napisanog, ali ne ispod 5 kilograma voća u 20 litara apsolutnog alkohola onda je njegov naziv ne smije sadržavati riječ rakija nego „Jako alkoholna pića od maline“, i sve to pod uslovom da nije koristio šećer jer onda i njega mora imenovati. Ako je maceracija sa manje od 5 kg voća na 20 litara apsolutnog alkohola ili ako neće da imenuje šećer onda ostaje jedino ime „Jako alkoholno piće« bez navođenja kategorije.

Sve ovo navodim samo da bi napokon počeli upotrebljavati prave pojmove, a u budućoj komunikaciji znali o čemu pričamo, i da ne bi dovodili u zabludu ni sebe ni druge. Ovi pojmovi jesu preuzeti iz zakona i pravilnika (šire regije), ali ni tamo nisu slučajno. Svako ko proizvodi ima obavezu ne samo zakonsku nego i moralnu i ljudsku, onaj ko proba ili pije, a pogotovo onaj ko kupuje ima pravo da zna šta je dobio, a svi mi na forumu da znamo o čemu pričamo. Stvarno ne vidim razlog da se nešto imenuje kao Rakija od maline kad podjednako lijepo izgleda i potpuno odgovara istini naziv Rakija od macerata maline ili Jako alkoholno piće od šećera i maline, ili maline i šećera, zavisi čijeg alkohola ima više. Stari Nijemac to i dokazuje pravim imenovanjem onoga što on pravi. Ovdje ne solim pamet nikome nego samo nastojim ukazati na nešto što se u mnogim situacija dešava nehotično, kao što je vjerovatno ova, ili namjerno kao što je bila ona analiza rakija na policama u trgovinama u kojima je utvrđeno porijeklo etanola iz drugih a ne voćnih sirovina, da i ne spominjem ono trovanje metanolom. Vjerujem da nikome od nas pa ni onim koji su proizveli takve "rakije" i pustili ih u promet ne bi bilo svejedno kada bi naručili i platili kilogram 24 karatnog zlata a dobili stvarno 16 karatno, bili bi u situaciji da su prevareni jer su platili za 50% više u odnosu na stvarnu i deklarisanu ili imenovanu vrijednost. Ovi pojmovi koje sam navodio možda i nisu toliko poznati u narodu ali bar na ovom forumu bi trebali biti poznati i prihvaćeni, ako ni zbog čeg drugog onda da znamo o čemu pričamo. Ponavljam, nije u pitanju samo običan pojam nego čistoća proizvoda i kvalitet koji ga prati. Isto tako nije u pitanju samo kupovina i obmana, nego i sve ostale situacije. Mogu samo da zamislim sebe u situaciji kada bih na poklon dobio neko deklarisano vrhunsko vino finih godina starosti, od sorte za koju znam šta može dati starenjem, da sada željno očekujem trenutak i pripremim atmosferu uz neku prigodnu večeru da ga otvorim i sa guštom degustiram i popijem. Zamislite razočaranja koje bi nastalo ako bi sada konstatovao da se radi o nekoj mješavini, kiselišu i bezličnoj „vodici“ dobivenom nakon odvajanja dijela samotoka, koje ne zaslužuje ni naziv stolnog vina.  

Kad već pominjem buduću komunikaciju koja je u stvari i povod za ovu poruku, obratit ču se samo alambiku ili onome ko će se ubuduće predstavljati kao Whisky.
Bez obzira koje ćeš ime nositi u svom učešću na forumu volio bih da ovim pokopamo sve nesuglasice do kojih je nepotrebno došlo u mnogim situacijama prije ove. Volio bih da ostvarim korektnu komunikaciju ne samo sa tobom nego sa svima na ovom forumu. Volio bih isto tako da se i ti kao i svi ostali pridržavamo takvih načela. Ja ti i ovom porukom istinski pružam ruku, i usput svakom drugom koga sam eventualno nehotice, ili uzvratnom pričom uvrijedio. Nadam se da ovu poruku nisi pogrešno shvatio. Ni ovdje ni bilo gdje drugo nije mi bila namjera da pametujem i dokazujem ko više ili manje zna, ili da se prepucavam, nego jednostavno iznosim svoje stavove za koje smatram da su jako bitni. Možda su zbog ovakvih stvari nekada i nastajala određena nerazumijevanja i konflikti, a za njih nema stvarno nikakve potrebe. Ne bi se ti ni vratio na forum da nisi „ovisnik“ o vinskim i rakijskim temama, kao i ja uostalom, i još mnogi drugi, pa zašto onda u tome i ne uživati maksimalno, bez nepotrebnih prepucavanja i maratonskih diskusija.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
bane30
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 36

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #19 Poslato: 31. Mart 2011, 21:07:21 »

E vala svaka cast za tekst! I stvarno bi  bilo dobro da se ubuduce bilo kakve nepotrebne rasprave(da ne kazem svadje) izbegnu jer generalno forum je jako dobar a naravno cine ga ljudi koji ga posecuju. Niko od nas ne zna  sve i niko nije oslobodjen od sujete ali to nije razlog da bi vredjali jedni druge i ulazili u nepotrebne rasprave koje kraj nemaju...
Sačuvana
nikola88
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 31. Mart 2011, 21:46:39 »

Druze,ovo moje jeste rakija od maline(Malinovaca)Zestoko alkoholno pice,a meni je savest mirna jer znam da je dobrog kvaliteta kao i musterije koje prisustvuju pravljenju kao i degustaciji Malinovace...Rakija od maline je rakija(Destilat)A ja nisam pricao o likerima,maceratu i ostalim mogucim alkoholnim napitcima od maline...Svaki razuman covek shvata da je moja Malinovaca zestoko alkoholno pice...  dohfly Scratchhead dohfly
Ja sam na ovom forumu iz ciste radoznalosti i da delim iskustva sa ljudima koje zanima ova rakija i koji je prave iz ljubavi,hobija ili finansijske dobiti,kao i ljudima koji bi zeleli da naprave svoju prvu Malinovacu... Pozdrav svima...
Sačuvana
jagnjilac
Punopravni član

Ugled člana: 9
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 31. Mart 2011, 21:56:19 »

Sve pohvale bistrici za ovaj gest. Ja mu podizem ugled za jedan. I tebi cu alambik, nastavi tamo gde si stao, onakvog kakvog te svi znamo kada si nesebicno iznosio svoja iskustva. Siguran sam da su mnogi prihvatili neke tvoje savete u praksi. Prospi ovaj whisky, nema nista bez domace rakije! Hajdemo dalje i uzivajmo u onome sto svi zajedno volimo. Zato i jesmo ovde, na ovom forumu.
PECO, VRATI NAM SE I TI!!!
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
darko09
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #22 Poslato: 01. April 2011, 09:32:44 »

Alambik bi za postupak koji primjenjuje trebao upotrebiti pojam „Specijalna rakija od maline“ ili „Rakija od macerata maline“ ali samo pod uslovom da je ispoštovao minimalni udio u maceraciji od 100 kilograma voća na 20 litara apsolutnog alkohola. Ako je ta maceracija rađena sa manjim učešćem maline od gore napisanog, ali ne ispod 5 kilograma voća u 20 litara apsolutnog alkohola onda je njegov naziv ne smije sadržavati riječ rakija nego „Jako alkoholna pića od maline“, i sve to pod uslovom da nije koristio šećer jer onda i njega mora imenovati. Ako je maceracija sa manje od 5 kg voća na 20 litara apsolutnog alkohola ili ako neće da imenuje šećer onda ostaje jedino ime „Jako alkoholno piće« bez navođenja kategorije.

Mislim da si htio napisati 5 kg voća na 1 l alkohola ?
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #23 Poslato: 01. April 2011, 10:28:45 »

Nisam pogriješio, ne dešava mi se to baš tako ćesto.  Thumb
U pitanju je rakija od voćnih macerata koja pripada grupi specijalnih rakija ili rakija dobivenih posebnim postupcima.

Recimo da to nazovemo kao neku prvu varijantu
Kod prve varijante smijemo koristiti pojam rakije i smijemo koristiti u opisanom slučaju pojam maline. Kod ove rakije se kvalitet nastoji propisati minimalnom količinom voća koje se i stavlja na maceraciju, a to je 100 kg voća na 20 litara apsolutnog alkohola.

Druga varijanta, ako bi smo sada željeli raditi istim postupkom i smanjiti količinu voća koja sada ne smije biti ispod 5 kilograma u 20 litara apsolutnog alkohola, tada nikako ne smijemo koristiti pojam rakija ali bi smjeli koristiti pojam maline, i bilo bi Jako alkoholno piće od maline.

Treća varijanta, ako bi i dalje bio isti postupak a količina voća još manja od ovih 5 kg/20l, onda više ne bi smjeli koristiti ni pojam rakije ni pojam maline nego bi se to imenovalo kao Jako alkoholno piće ili  Žestoko alkoholno piće, zavisi šta ko više voli ili upotrebljava kao pojam.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 01. April 2011, 11:29:40 »

Sa ovim Bistricinim se potpuno slazem.
Sačuvana

whisky
Mlađi član
**

Ugled člana: -5
Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Safari

« Odgovor #25 Poslato: 01. April 2011, 11:37:55 »

Alambik ne koristi ni jedan od ovih postupaka nego je whisky ispričao kako jedan stari Švaba pravi himbeergeist.
Nisam mogao da sam s njim sporazumem o odnosu voća i alkohola jer on sve meri svojim buradima i svojim prepecima za koje nije (bar meni ne) jasno koji postotak alkohola imaju, ali mojoj proceni pravi to tako da zadovoljava srpski (a i hrvatski, verujem i EU, nisam još proveravao) standard za rakije spravljene po specijalnom postupku, to jest rakije  dobijene od voćnog macerata u alkoholu poljoprivrednog porekla, kod njega konkretno u ovom slučaju macerata maline u rektifikovanom alkoholu iz patoke kalvadosa (koji se tamo, u Saarlandu, ne sme tako zvati).
To zaključujem po tome što on bure prvo napuni svežom malinom a onda uspe alkohol razređen na 40-ak procenata da voće ogrezne. Po mojoj proceni to jeste 5 kila voća na 1 litru čistog špirita jer ako špirit razredimo na 40% onda od imamo 2,5 litre alkohola i to mora biti dovoljno da popuni praznine između 5 kg sveže, neugnječene maline.
Sačuvana
whisky
Mlađi član
**

Ugled člana: -5
Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 01. April 2011, 11:41:23 »

međutim ono što je meni bilo posebno iznenađujuće jeste da on tvrdi da se, ne samo ne treba, nego ni ne sme macerirati duže od 48 sat jer kvalitet macerata za prepek odlazi u neželjnom pravcu.
ja ovo nisam nikad radio ali sam ideju ako budem ikad da ostavim nekoliko nedelja da se macerira.
Sad me Švaba zbunio.
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #27 Poslato: 01. April 2011, 18:42:33 »

Alambik ne koristi ni jedan od ovih postupaka nego je whisky ispričao kako jedan stari Švaba pravi himbeergeist.
Pomislio sam da pričaš o svom iskustvu, zato što si tako napisao. Očito da sam ja opet pogrešno shvatio, ili vas dvojica nešto tajite, jedan od drugog.
Citat
Rezultati su bili bitno bolji ako sitno voće maceriram u alkoholu i onda prepečem.
A iz niza rečenica sa početka teksta očigledno je da malinu podvodiš pod pojam sitnog voća. 
Ali to ionako nije bitno, pojam maceracije sam vezao za tebe samo zato što si ga ti spominjao kada si pričao o kvaliteti različitih destilata.

Citat
međutim ono što je meni bilo posebno iznenađujuće jeste da on tvrdi da se, ne samo ne treba, nego ni ne sme macerirati duže od 48 sat jer kvalitet macerata za prepek odlazi u neželjnom pravcu.
Moje mišljenje je da se takve stvari i određuju iskustveno, ne kažem da treba ili ne treba vjerovati starom Nijemcu, ali ako bi smo imali sreće da su rađena ozbiljna istraživanja na ovoj problematici to bi nam bio i uvjerljiviji pokazatelj zbog uslova i objektivnosti koja iz njih proističe. 
Ne sjećam se da sam negdje naišao na takav podatak, doduše nije me posebno ni zanimao jer smatram da maceracija ne može dati rezultat kao što to može klasični postupak za proizvodnju voćnih rakija. Maceraciju bi u svakom slučaju trebalo izbjeći osim u situacijama kada je to jedino rješenje, zbog izuzetno male količine šećera u plodovima od kojih želimo napraviti rakiju. Sa malinom to nije slučaj, a kada bi i bio zbog takve sorte koja je meni dostupna, a ja se baš zainatio da od nje napravim rakiju, opet se ne bih odlučio za maceraciju nego bih tražio rješenja u okviru voćne rakije.
Sačuvana

Paun
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #28 Poslato: 31. Maj 2011, 22:57:48 »

Kratak osvrt na malinovacu, mozda kasno, ali bolje ikad nego nikad.
Prvo bih rekao da sam pravio rakiju od maline i da mi je iskustvo veoma pozitivno, odnosno napravio sam rakiju jacine oko 20 gradi, izuzetnog ukusa i mirisa, svi koji su je probali bili su ocarani njome. Taj buke koji pruza rakija od maline je nesto divno i neponovljivo, osvaja na prvi miris.
Kada se radi o samoj tehnologiji pravljenja rakije od maline, tacnije receno o mom iskustvu pravljenja ove ocaravajuce rakije, moram reci da nisam uopste stavljao i dodavao secer i to, smatram, ne sme da se radi, ako hoce da se dobije cista prirodna rakija, visokog kvaliteta. Samo treba stavljati sto zrelije voce i nema problema sa secerom i previranjem. Malina sama po sebi je izuzetno slatko voce i greh je u njenu fermentaciju dodavati secer. ZNCI AKO HOCETE DA DOBIJETE IZUZETNO KVALITETNU RAKIJU OD MALINE, NEMOJTE NIKAKO STAVLJATI SECER, ODNOSNO ODOAVATI.
Glavni problem sa rakijom od maline, ako se to tako moze kazati, jeste to sto se od nje dobija malo rakije, odnosno znatno manje nego, recimo, u slucaju sljive. Od 100 kilograma maline, moze se dobiti 4 do 5 litara rakije jacine 20 gradi. Znajuci koliko se malina placa u otkupu, prosle godine je to bilo blizu 1,5 evra za kilogram, onda je sasvim jasno da se ne isplati praviti ralkiju od maline, odnosno da ona mora da bude izuzetno skupa za nase uslove. Tako skupu kome je prodati.
Eto dragi prijatelji potrudio sam se da otklonim neke nedoumice oko rakije od maline, a da je ova egzoticna rakija divna, jeste, tesko joj je odoleti, ali od nje se ne moze mnogo zaraditi.
Sačuvana
Paun
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 31. Maj 2011, 23:11:14 »

Nakon toga sto sam dao neke odgovore na problematiku rakije od maline, sada bih postavio nekoliko pitanja u vezi sa jednom drugom temom, KOJA BI SE MOGLA SVRSTATI U OVU KATEGORIJU NEOBICNIH RAKIJA, a to je:  RAKIJA OD BUNDEVA, ODNOSNO BUNDEVARA, KAKO JE U VOJVODINI NAZIVAJU. Da li neko nekog zna ko je pravio rakiju od bundeva i da li je u tome uspeo, kakva je tehnologija i postupak pravljenja ove rakije?
Ja sam citajuci o bundevama, nailazio na informaciju da jedan poznati proizvođač bundeva iz Dervente u Republici Srpskoj namerava da pravi rakiju od bundeva i on kaže da takva rakija može da se pravi. Zatim sam isto negde procitao da jedan stari proizvođač rakije iz jednog sela negde u Banatu u Vojvodini takođe namerava da pravi rakiju od bundeva. Znači nasao sam nekoliko ljudi koji kažu da nameravaju da prave rakiju od bundeva,ali nisam nasao nikoga ko je pravio rakiju od bundeva.
Molim nekoga ko je nesto cuo o ovome da javi, pa da i mi na jesen probamo da napravimo rakiju od bundeva, ja sam zasadio neke izuzetno slatku sortu bundeva, racunajuci da imaju dosta secera, jer gde ima secera - ima i rakije. Unapred hvala i veliki pozdrav svim iskrenim i casnik korisnicima alkohola.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 21 upita.