22. Maj 2012, 08:15:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šljiva metlaš = Dragačevka =Okruglica = Šećerlija = Ranka  (Pročitano 3556 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
crnitrn
Zaslužni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #60 Poslato: 09. Januar 2012, 15:13:17 »

Meni ova sljiva(trgonjka) kojoj sam slikao samo plod, lici najvise na Mudaru zbog oblika Smiley A kao sto je i bistrica postavio link sa autohtonim sortama sljive slaze se i boja, jer crvenu pokozicu imaju samo Crvena Ranka, Metlas, Mudara. Velicina sljive je veoma mala, ali je i karakteristicnog oblika zbog suzenja prema drsci ploda u obliku suze! Obecavam da cu je na prolece slikati i dati vise informacija o njoj, jer zasluzuje!!! Ima jos nekoliko sorti (?) sljiva o kojima su mi ljudi pricali, ali to nisam slikao, koje su odlicne za proizvodnju sljivovice!!! Na prolece "Sony" u ruke!!!
Svi ne samo ti i uradimo nesto po tom pitanju kad nase nadlezne sluzbe i fakluteti ne rade nista ! Bas sam se skoro pitao kako izgleda ta mudara tj, jajara, kada je tako zovu!
Sačuvana
crnitrn
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #61 Poslato: 09. Januar 2012, 15:16:33 »

Ujedno i jedan doprinos sa radom domaćih autora, na žalost samo na engleskom, koji pored evidentiranja daje neke elemente za lakše prepoznavanje ovih sorti šljive. Boja, oblik, težina ploda, veličina, vrijeme cvjetanja, zrenja i sl.
http://www.scielo.br/pdf/babt/v53n6/a05v53n6.pdf

Da se pohvale strancima a na srpskom nista pa nije ni cudno sto posle stranci znaju vise o nama nego mi o nama samima !
Sačuvana
Sale VR
Prolaznik
*

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #62 Poslato: 09. Januar 2012, 16:14:46 »

Tako je, slazem se, zato ce ovi nasi Baltazari dati strancima da zastite neke nase autohtone sorte sljiva. Pa jos treba da uvedu da se svaka sorta sljive zastiti kao "Club sorta" kao kod jabuke, pa cemo se slikati tad, a nasi Baltazari kao zamorcici ce spremati predbazni materijal za njih  Embarrassed  Jednostavno TUGA!!! Shvatam ja da selekcija u vocarstvu nije tako lak posao, i da traje duze ali...kad smo vise lakse je!!!
Sačuvana
crnitrn
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #63 Poslato: 09. Januar 2012, 17:16:11 »

Tako je, slazem se, zato ce ovi nasi Baltazari dati strancima da zastite neke nase autohtone sorte sljiva. Pa jos treba da uvedu da se svaka sorta sljive zastiti kao "Club sorta" kao kod jabuke, pa cemo se slikati tad, a nasi Baltazari kao zamorcici ce spremati predbazni materijal za njih  Embarrassed  Jednostavno TUGA!!! Shvatam ja da selekcija u vocarstvu nije tako lak posao, i da traje duze ali...kad smo vise lakse je!!!
Nista svako u svom kraju AKO zeli neka radi na ovome i neka stavlja slike! Pogledajte sramotu na celom internetu osim pozegace ne mozete da vidite sliju neke domace stare sorte!
Sačuvana
bak01
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #64 Poslato: 09. Januar 2012, 22:31:55 »

evo ranke Smiley
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 20 upita.