22. Maj 2012, 08:38:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dve smrti zbog jeftine "brlje"  (Pročitano 2801 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Poslato: 22. Mart 2011, 21:54:26 »

POZLILO mu je pretprošle subote u porodičnom domu u Novom Selu. Odbio je da večera, ispovraćao je neki talog i žalio se na bolove u grudima. Preznojavao se i govorio "Gotov sam!"

Tokom te noći, Zoran Milkić (47) preminio je na Klinici za endokrinologiju u Nišu. U njegovoj krvi otkriveno je 1,29 odsto metil-alkohola, a sumnja se da je konzumirao rakiju privrednog društva "Skajid d.o.o. Subotica", koje se bavi proizvodnjom i prometom žestokih alkoholnih pića u proizvodnom pogonu u Prigrevici.

Snežana Milkić, Zoranova supruga, potvrdila je da je kupovao baš tu jeftinu rakiju u plastičnim bočicama.

Zoran Milkić, koji se sa porodicom 1999. godine doselio iz Kosovske Vitine u Niš, bio je bez posla i povremeno je radio na građevini. Te fatalne subote je celog dana sa komšijama sređivao svoje dvorište.

- Ništa nije pio, jedino je oko 17 časova otišao do centra sela - priča Snežana. - Moguće da je tada kupio rakiju na trafici i popio. Uveče smo sa komšijama u našoj kući gledali TV program, a onda mu je pozlilo.

Uznemirena supruga je alarmirala Hitnu pomoć. Posle pregleda dežurnog lekara, a zbog sumnje na trovanje, upućen je na Odeljenje za toksikologiju.

Tada je postavljena opravdana dijagnoza na trovanje metanolom, iako se u tom trenutku nije znalo da li je konzumirao rakiju. Na Klinici kažu da je Milkić bio u poremećenom stanju svesti. Uprkos svim primenjenim terapeutskim procedurama, preminuo je u nedelju, 13. marta. Kada je ustanovljeno da je imao 1,29 odsto metil-alkohola, obavestili su policiju i inspekciju.

- Plastičnu flašu rakije pronašla sam u kanti za smeće - ukazuje Snežana Milkić.

OTROVNICA I DALjE U PRODAJI!

Rakija subotičkog proizvođača "Skajid“, od koje su, kako se sumnja, već umrle dve osobe, jedna u Nišu, a druga u Ruskom Krsturu kod Kule, i u utorak je mogla da se kupi i u prodavnicama i na pijačnim tezgama! Reporteri "Novosti" su se u to uverili i na čuvenom subotičkom Buvljaku, i u nekoliko prodavnicama u Kuli gde ju je, najverovatnije, kupio i nesrećni Tibor Iršai (38), koji je u utorak sahranjen na mesnom groblju u Ruskom Krsturu. Štaviše, u ponudi je bilo i votke, vinjaka, višnjevače i pelinkovca istog proizvođača!

"Skajid“ je, inače, skraćenica za "Srpsku kompaniju alkohola i destilacije", čije sedište je u Subotici, a lozovača i šljivovica koje, po dosadašnjim analizama imaju, deset puta više metil-alkohola od dozvoljenog, pravljene su u Prigrevici nadomak Apatina. I sedište u Subotici, i pogon u Prigrevici su, inače, pre nekoliko dana zatvoreni.

Na sajtu Agencije za privredne registre kao direktor firme "Skajid“ naveden je Miroslav Milovanović. Prema informacijama koje se u utorak mogle čuti u Subotici, pravi vlasnik te firme je, međutim, Miladin - Mile Rakić koji se, navodno, u Subotici već četvrt veka bavi prozvodnjom alkohola. Te informacije, međutim, nije bilo moguće proveriti.

U Prigrevici su se, inače, u utorak mogle čuti i informacije da je pogon, u poslednje vreme radio samo noću.

Telo Tibora Iršaija je, kako je našem listu potvrdio Nebojša Perović, sudija Višeg suda u Somboru, pronađeno u ponedeljak, u njegovoj kući. Pored njega je nađena i polulitarska flaša lozovače jačine 40 stepeni, sa oznakom "Skajid“ na prednjem delu, odnosno "Perisipal d.o.o" sa strane, što je, navodno, ranije bio naziv firme iz Subotice. (E. V. N.)

preuzeto sa www.novosti.rs
Sačuvana
Milan73
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 38

samo polako

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.15

« Odgovor #1 Poslato: 22. Mart 2011, 22:36:01 »

saučešće porodicama

Vidite, dragi Furumaši, na ove primere smo ukazivali mnogo puta, i onda je neko zaključio (pametno) nemojte da čačkate mečku.
Nedeljno je kamion te rakije dolazio u moj grad i bio distribuiran po marketima, trafikama, i onim lokalima što se "trgne sa nogu", istina da za 170, 180 din i nije bilo drugo da se kupi.
ono što mene brine je OTKUD METANOL*, ali Majke mi, to mi nije jasno.
Postavili smo i post o tome, kako da ni na jednoj flaši nije bila zalepljena akciza a u maloprodaji i tako redom.
No, ko god je to kupio, znao je da pije OTROV
ono što mene boli, što toga ima još, samo u legalnijim flašama i legalnijim tokovima. Inspekcija kaže "ZDRAVSTVENO BEZBEDNO" a nas ubija što piše (kao i na ovim) Rakija od voća.
pokušavamo i to da promenimo, i izgleda će da nam "Uvale" HACCP
OTKUD METANOL
preko foruma mi se javio Gospodin, sa molbom da mu nabavim 100 lit metanola za poboljšanje biodiesel-a, pozvao sam MSK a nakon toga i mnoge druge, nema i ne može da se kupi, trebaju licence i posebni tankovi...sve OK, a izgleda da nije tako, za nekoga je ipak bilo.

i za kraj:
iskreno sumnjam da su u proizvodnji namerno koristili metanol u većim količinama od onih koje su im potrebne za DOBIJANJE DOZVOLE 2-3gr/lit. skup je i on, nema logike da ga koriste kada je Alkohol potpuno legalan i dostupan.

na žalost, opet tragedija "pali svetlo".
Sačuvana
bane30
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #2 Poslato: 23. Mart 2011, 19:15:22 »

Saucesce porodicama! Nisam neki strucnjak ali mislim da kad bi to sto pise na etiketama rakija od voca bilo primenjivano stvarno i u praksi, rafovi bi ostali prazni sto posto!
Sačuvana
whisky
Mlađi član
**

Ugled člana: -5
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 23. Mart 2011, 21:07:33 »

Normalnim, da kažem uobičajenim, prirodnim načinom proizvodnje destilovanog pića (znači voće se izgnječi, prepusti alkoholnom vrenju i onda u rakijskom kazanu destiliše) nije moguće napraviti takvu rakiju u kojoj bi koncentracija metanola bila tolika da bi izazvala smrt.
Jeste moguće da bude iznad zakonske granice, i često i bude kod seljačke rakije, ali ta zakonska granica je zaista nisko postavljena pa to što je često seljačke rakije premašuju još ni izdaleka ne znači da konzumpcija takve rakije može imati bilo kakve posledice po zdravlje ljudi.
Ovo što se događa je nešto drugo. To, ili je neko namerno sipao metanol u alkohol ili je veoma neodgovorno postupano sa mešanjem alkohola pa je, moguće, u proces došao i denaturalizovani alkohol za medicinsku (spoljašnju) upotrebu.
U svakom slučaju ova priča ne da nema veze sa ljudima sa ovog foruma, i njihovog shvatanja proizvodnje destilovanih pića, nego nema veze ni sa seljačkim rakijama.
Sačuvana
jagnjilac
Punopravni član

Ugled člana: 9
Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 23. Mart 2011, 21:17:48 »

Jeste moguće da bude iznad zakonske granice, i često i bude kod seljačke rakije, ali ta zakonska granica je zaista nisko postavljena pa to što je često seljačke rakije premašuju još ni izdaleka ne znači da konzumpcija takve rakije može imati bilo kakve posledice po zdravlje ljudi.
Nadam se da si mislio na rakiju koja je proizvedena u individualnoj proizvodnji!
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
whisky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 23. Mart 2011, 22:25:53 »

Pa sad da li je seljak pravio sam, individualno, ili u društvu, to ne znam.
Sačuvana
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.18

« Odgovor #6 Poslato: 24. Mart 2011, 09:08:35 »

vidite, po pravilniku za RAKIJE OD VOĆA sadržaj metanola je obavezan i kreće se u rasponu 2-14gr/lit pri čemu malo odstupa od voća do voća. Tako da kada naprave veštak rafinada+voda+glicerol+aroma...kapseicin (kakav kazan, te rakije nisu videle ni voće a ne kazan) moraju da dodaju i malo metil alkohola (metanola) verovatno i malo kiseline...da "popune" pravilnik. Znači dodaju Metil Alkohol u to sranje da naprave bolje sranje, međutim.
Mi mislimo da je cirkus nastao zbog zime, da je njima u nekom sudu, zbog stajanja i hladnoće, etanol "pao" odnosno da se rasloio od Etanola i prilikom punjenja nekom je sledovao "čist" Etanol a nekome "čist" Metanol.
Neko je pio čist Etil i baš je hvalio rakiju a neko.....na žalost nije bio te sreće.
Inače voleo bih da mi neko objansi strukturu cene tih rakija?
Sačuvana
whisky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 24. Mart 2011, 14:42:31 »

Mene zanima da mi neko ko se u to razume objasni može li se uopšte, pod bilo kakvim uslovima, rastvor etanola i metanola podvojiti.
ja sam bio ubeđen da ne može a evo vi kažete da može.
Inače, sa ostatkom pisma se slažem. Za mene je novost, i hvala vam na tome, da je zakonom određena donja granica sadržaja metanola u prirodnim voćnim rakijama.
Ako ste vi u pravu, a čini mi se da biste mogli biti jer je logično da se postavi i gornja i donja granica (iako ste, verujem, poglrešili u mernim jedinicama, 14 grama metanola po litri je ubitačno previše!), onda postaje jasno kako može doći do zabune i trovanja. metanol se kupuje odvojeno da bi se mešao sa ostkom rakije i eto ti brzo belaja - neki radnim pomisli da od viška glava ne boli, ili se zabuni u kojem je karnisteru šta!
Ako je to tačno da se tako radi ovo treba hitno zabraniti pod pretnjom zatvorske kazne. Pa to je traženje đavola!
Sačuvana
Milan73
Punopravni član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.18

« Odgovor #8 Poslato: 24. Mart 2011, 15:54:17 »

Whisky
to mi je posao i mogu da ti pričam detaljno za svaku rakiju, šta je normirano po Zakonu.
Dunja 2-14 g/L
Viljamovka 2-14 g/L
Jabuka 3-14 g/L
Kajsija 2-10 g/L
i tako redom a sve po Sl. List SCG 24/2004 Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za alkoholna pića. član14, 18, 19 i 20.
A da može da se "podvoji" naravno, specifična težina Metil i Etil alkohola je različita i bez problema se "razdvoji"
recimo, kada čuvaš rakiju u tanku od 1000 litara, razlika u koncentraciji alkohola je oko 5-12% između donje i gornje zone. otuda je obavezno da se meša svaki put kada temperatura ode u minus pa se vrati u plus.
Starenje rakije podrazumeva njeno temperaturno "šetanje" upravo da bi se raslojavanjem podstakla oksidacija i konačna separacija (taloženje) ne željenih derivata destilacije.
doga priča, za javnost je dosta.

MIlan
Sačuvana
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #9 Poslato: 24. Mart 2011, 16:43:58 »

Etanol i metanol su potpuno rastvorljivi u vodi i njihovim miješanjem nastaje homogen rastvor, tako da ne može doći ni do kakvih pojava razdvajanja tečnosti.
Samo kod onoga što je djelomično rastvorljivo može doći do razdvajanja uslijed promjene temperature.
A da nije tako onda bi se metanol na taj način i uklanjao iz rakije.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.15

« Odgovor #10 Poslato: 24. Mart 2011, 17:20:45 »

Dunja 2-14 g/L
Viljamovka 2-14 g/L
Jabuka 3-14 g/L
Kajsija 2-10 g/L
i tako redom a sve po Sl. List SCG 24/2004 Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za alkoholna pića. član14, 18, 19 i 20.

Da ne bude zabune, ove vrednosti koje je Milan naveo se odnose na g/l apsolutnog alkohola. Dakle nisu izrazene po litru rakije vec po litri 100%nog etanola.

Ako imate Viljamovku sa 50% etanola onda granicne vrednosti nisu 2-14 g/L vec 1-7g/L.
Sačuvana
whisky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 24. Mart 2011, 20:27:16 »

Imamo razlike u mišljenju. Jedan tvrdi da se rastvor etanola, metanola i vode podvaja stajanjem, a naročito kad je izloženo temperaturama ispod nule, drugi pak tvrdi da to nije moguće.
Šta je istina?

I može li neki link na pravilnik o makismalno dozvoljenim količinama metanola u voćnim rakijama?
Nije da vam ne verujem nego mi se čini da se mnogo dopušta (ja sam te tabele jednom video i ako me sećanje dobro služi bilo je reči o miligramima a ne o gramima, a broj miligrama je varirao od nekoliko stotina do maksimalno 1500, sad ne znam po čemu, ali to je ipak manje od ovoga o čemu vi govorite).
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #12 Poslato: 24. Mart 2011, 20:54:08 »

Ovo je ipak za moj ukus pomalo drsko i provokativno, bez obzira na koga je provokacija usmjerena. Nema potrebe da na ovakav način provociraš diskusiju, ako u njoj nemaš šta reći. A očito je da nemaš.
Prije nego postaviš pitanje vjerodostojnosti bilo kakvog napisanog podatka bilo bi kulturno bar pročitati ono što je na forumu već napisano, jer svi ostali to već znaju pa ovo tvoje iščuđavanje „para uši“.   

Inače na ovom forumu možeš puno toga naučiti ako ga malo pročešljaš. Tamo ćeš naći odgovore ne samo na ovo pitanje nego i na mnoga druga. Podatci koje je Milan dao su itekako vjerodostojni, i na forumu imaš posebni temu, Pravilnik o kvalitetu.... , evo ti i link:
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,199.msg9378.html#msg9378
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
whisky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 24. Mart 2011, 23:08:13 »

A ovo je za moj ukus neprimeren odgovor.
Milan kaže jedno, vi kažete sasvim suprotno, i sad ja samo pitam šta je tačno.
Oboje ne može biti.
Ili ja nešto ne vidim dobro?
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #14 Poslato: 25. Mart 2011, 00:15:15 »

Ne vidiš sebe. Ti si svoj stav definisao ovim.
Citat
Mene zanima da mi neko ko se u to razume objasni može li se uopšte, pod bilo kakvim uslovima, rastvor etanola i metanola podvojiti.
ja sam bio ubeđen da ne može a evo vi kažete da može.
A onda bi malo glumio neutralnost, kao tobože stalo ti je do onoga što je tačno.
Citat
Imamo razlike u mišljenju. Jedan tvrdi da se rastvor etanola, metanola i vode podvaja stajanjem, a naročito kad je izloženo temperaturama ispod nule, drugi pak tvrdi da to nije moguće.
Šta je istina?
A da ti je stvarno stalo do odgovora izguglao bi pojmove: rastvori ili otopine, Etanol, Metanol, idealan, zasićeni i prezasićeni rastvor i sl. Uostalom odgovor si već i dobio, samo nemoj reći da ti guglanje nije palo na pamet.

Nadasve je ružno koristiti situacije u kojima neko napravi gaf ili previd, zato sam onako i reagovao. Milan je izvukao pogrešan zaključak  vjerovatno iz situacije koja mu se desila u velikoj posudi sa rakijom, kada je na nižoj temperaturi sipao vodu za razblaženje na način da je nije miješao. Tada se u kraćem vremenskom periodu dešava da koncentracija etanola u posudi nije ravnomjerna. To se dešava zbog koeficijenta difuzije etanola u vodi koji je temperaturom još dodatno smanjen, i ta pojava ima samo trenutni karakter. Nakon nekog vremena koncentracija se ujednači po cijeloj posudi i više se ne mijenja. I šta sada sa tim, pa ništa. To se i meni isto desilo i isto mi je trebalo vremena da skužim o čemu se radi. Ne treba sad od toga praviti dramu, a pogotovo ne farsu na način kako si je započeo.

Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.082 sekundi sa 21 upita.