nisuzy
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Poslato: 23. Mart 2011, 02:20:09 » |
|
Danas 22.03.2011g. samleo sam 12oo kg jabuke Ajdare iz hladnjace, u nameri da prvi put napravim rakiju jabukovacu. Vec dva dana citam na vasem forumu sve o ,,jabukovaci,, i cinimise dosta sam naucio. Sutra bih ubacio 3-5% secera i kvasca, ali neznam koliko i dali moze obica suvi pekarski kvasac. Kom sam stavio u burad 10kom. sa poklopcem, dali da kom mesam svaki dan ili redje. Unapred zahvalan vas novi clan .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
volodja
Prolaznik
Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 40
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 23. Mart 2011, 19:57:36 » |
|
u poljo-apoteci ces naci kvasce a ako nemaju, posto nije sezona pa ne narucuje svako,mozes ih naruciti od vecih dobavljaca. naravno,vec si procitao sve o kvascima i enzimima (nadam se). kako resavas temperaturu? srecno,pa javi rezultate. e da,koja sorta jabuka je u pitanju? slast,itd...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 39
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 23. Mart 2011, 20:53:57 » |
|
Ma moze i pekarski, da se ne cimas sa tim narucivanjem.
A o kakvom to mesanju svaki dan pricas? Ako si mislio da burice otvaras i mesas svaki dan do zavrsetka fermentacije, moze ti se desiti da ti se sve ukiseli.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
whisky
Mlađi član

Ugled člana: -5
Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 23. Mart 2011, 21:20:56 » |
|
Ja mislim da buriće ne bi trebalo otvariti. Da, ali kako onda? Nema mešanja, nema potapanja čvrstih delova u tečnost? Idealna situacija je kad su čvrsti delovi nekom mrežicom koja propušta noramlno ugljendioksid, potopljeni u tečnost a celo bure hermetički zatvoreno sa, dakako, vodenim sifonom zbog ispuštanja ugljen dioksida, i da usput imamo mogućnost, bez otvaranja bureta, da mešamo kominu! U amaterskim uslovima malo teško izvodivo. Osim toga, u takvim idealnim uslovima moramo obezbediti dovoljno kvascva jer će se on slabo razmožavati u buriću jer je sav kiseonik onaj koji je bio u komini kad smo je hermetički zatvarali, novi nije mogao doći.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nisuzy
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 24. Mart 2011, 08:49:30 » |
|
Ljudi, hvala na brzim odgovorima i savetima. VOLODJA jabuka je konzumna ,,Ajdara,, slatka i ukusna kad je jedes, ali siru iz koma nisam merio (nemam cime) pa ne znam procenat secera u njoj, vec sm vam reko da je jabuka iz hladnjace, (covek vadi iz hladnjace prebira i pakuje samo zdrave za kvantasku pijacu, one nacete gnjecave odvaja, i njih sam samleo u kom (1200kg). O kvascima i enzimima ne znam nista jel ih nisam koristio nikad ranije dok sam pekao kajsiju i sljivu, burad mi je u dvoristu sto se tice temperature vreme je zasad odlicno nije pretoplo, a ako zagreje mislim ubacivati led povremeno po potrebi. Whisky je upravu, ali ja burad ne smem hermeticki zatverati jer nemam sifon za ispustanje ugljendioksida (znaci poklopci nisu stegnuti) Mrezicu ili nesto slicno nemam da bih kom bio potopljen non stop tako da ga moram meseti. Tako sam radio i ranije kod kajsije i sljive, rezultatom i rakijom sam bio zadovoljan. Inace imam onaj kako ga vi zovete Slovenacki kazan od 100l, znaci dubok sa uskom lulom, tako da dnevno izguram 3-4 kazana. Jos jedno pitanje do sd sam lozio kazan drvima a ove godine mislim koristiti plin, pa me interesuje koliko mogu izgurati sa jednom bocom plina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
SundjerBob
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 17. Maj 2011, 12:07:02 » |
|
Poštovani Rakijaši ja planiram da ove godine stavljam kajsiju pa me zanima da li je kvasac Uvaferm CM dobar i za nju pošto vidim da ga je neko preporučio za viljamovku. Takođe me zanima i korišćenje enzima pošto to nikada nisam radio a i nisam siguran čemu služi.  Nemam puno iskustva jer sam samo prošle godine pravio višnju i jabuku koje su obe ispale odlično (verovatno malo subjektivno mišljenje)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 17. Maj 2011, 20:27:57 » |
|
SundjeBobe, avatar ti je za medalju  Kucaj u pretragu foruma "pektinaze" pa ces naci par postova u kojima je pojasnjeno dejstvo enzima...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
SundjerBob
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 17. Maj 2011, 21:46:24 » |
|
Hvala i za avatar i za informaciju! A jel taj kvasac Uvaferm CM dobar i za kajsiju ili mozda neko ima neki drugi predlog?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 18. Maj 2011, 22:23:58 » |
|
Dostupan i provjereno dobar.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
samar
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 37
ne sudi - da ti ne sude
OS:  Java Platform Micro Edition Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 12. Decembar 2011, 19:30:43 » |
|
Koliki je rok upotrebe tih suvih kvasaca koji su dehidrini, mislim kad odvorite originalno pakovanje potrošite jedan manji deo. Šta radite sa ostatkom kako i gde ih čuvate. Nisam dosad radio sa njima tako da su mi oni totalna nepoznanica. Isto pitanje i za enzime i hranu za kvasce.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 12. Decembar 2011, 22:47:15 » |
|
Vakum pakovanje kvasca osigurava njegovo čuvanje na rok od dvije godine. Otvaranjem ovog pakovanja kvasac koji je sveden na samo 8% vlage postaje osjetljiviji na njeno povećanje kao i na uticaj temperature. Dakle čuvanje na temperaturama oko 10 stepeni, ponovno zapakovanog na način koji će spriječiti njegovo vlaženje ili isušivanje. Neće uslijediti potpuna degradacija u nešto drugačijim okolnostima, ali može biti izraženije smanjenje aktivnog broja jedinki u odnosu na težinu kvasca. Neke očiglednije razlike se u svakom slučaju mogu primijetiti tokom njegove rehidracije
Hrana za kvasce je manje podložna propadanju ili smanjenju efekta, a enzimi su nešto osjetljiviji. Najbolje je uzimati i iskoristiti količine potrebne za jednu sezonu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
|