22. Maj 2012, 08:40:53 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Koja rezidba > mozerova kordunica  (Pročitano 1061 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
srchek
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 27. Mart 2011, 22:05:09 »

Interesuje me rezidba za sledece sorte:

zupljanka, afus ali, muskat hamburg, kardinal, smederevka, plovdina, frankovka

levo i desno po 4 rodna cvora
prva noseca zica je na 60cm, rastojanje izmedju cokota je 1m, izmedju redova 2m.

Hvala unapred
Sačuvana
Sale VR
Prolaznik
*

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.15

« Odgovor #1 Poslato: 28. Mart 2011, 00:28:03 »

Muskat hamburg se reze na 6 okca, Plovdina kratko na 2 okca zbog rehuljanja
Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 30. Mart 2011, 00:27:34 »

Interesuje me rezidba za sledece sorte:

zupljanka, afus ali, muskat hamburg, kardinal, smederevka, plovdina, frankovka

levo i desno po 4 rodna cvora
prva noseca zica je na 60cm, rastojanje izmedju cokota je 1m, izmedju redova 2m.

Hvala unapred
Župljanku, kardinal i muskat hamburg ne bih rezao na više od 6 okaca po luku.
plovdina i smederevka zahtevaju kratku rezidbu na kraće kondire a frankovka i afus-ali zahtevaju dugu rezidbu na više od 6 okaca(8-10 pa i više) po rodnom luku

e sad, to je načelno jer ne znam kakav ti je uzgojni oblik ali mogu da pretpostavim
pošto si ti otvorio temu koja glasi"mozerova kordunica" a uz to si ponudio i po 4 rodna čvora na svakoj strani
u tom slučaju mogu samo da ti zaželim sreću jer takav uzgojni oblik sa toliko rodnih čvorova sa svake strane traži najmanje 2 metra razmaka u redu!
moj savet je skrati obe kordunice na po jedan rodni čvor i u njima primeni mešovitu rezidbu kondir-luk(sa osvrtom na gore navedene dužine lukova za pojedine sorte)
tako ćeš dobiti približno gijov dvogubi uzgojni oblik i 16-20-24-30 okaca po čokotu.
što se tiče plovdine i smederevke možeš da probaš kratku rezidbu kondir na kondir u svakom rodnom čvoru što ne bi trebalo da prebaci nekih 16-18 okaca po čokotu a to nije tako veliki broj pogotovu za plovdinu(znači ostaviš ovako kako ti je sad što se tiče broja rodnih čvorova i dužine kordunice)
mozerova i ostali visoko rodni uzgojni oblici se polako napuštaju a osnovni razlog je što je već odavno uočeno da sa povećanjem prinosa po čokotu dolazi do smanjenja % šećera i antocijana u bobici pogotovu u našim zemljišnim i (sve nestabilnijim) klimatskim uslovima(ovo je malo grubo rečeno jer sa povećanjem prinosa donekle dolazi i do povećanja šećera i dr. ali posle određene granice, povećanje opterećenja čokota neminovno dovodi do smanjenja % šećera i bojenih materija u bobici).
Sačuvana
Vali
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #3 Poslato: 30. Mart 2011, 07:43:20 »

imam i ja jedno pitanje u vezi prokupca.dosad sam radio gijov metod svake godine novi luk od 8 okaca i jedan kondir od dva okca za sledecu godinu.dali je to dobar nacin ili da nesto menjam posto imam malo iskustvo. hvala.
Sačuvana
Profi
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.15

« Odgovor #4 Poslato: 30. Mart 2011, 13:55:41 »

Vali, imas pod temom Prokupac detaljnije o rezanju prokupca. Generalno, zahteva kracu rezidbu, na 2-3 okca...
Sačuvana
marijana
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 07. Jun 2011, 13:18:06 »

trebam malu pomoć,pišem marurski rad o mozerovoj kordunici...da li bi mi mogao ko poslati neke korisne podatke o njoj...hvala unapred Smiley
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 22 upita.