22. Maj 2012, 08:53:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Svaštara  (Pročitano 607 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Poslato: 12. April 2011, 11:01:01 »

Pitanje je da li će dioda uopšte prebacivati poruke sa teme kojoj ne pripadaju, pa sam kad već on neće otvorio temu „Svaštara,“ u kojoj se može pričati o svemu i svačemu a nije vezano za teme kojima se ovaj forum bavi. Šteta je stvarno kvariti onu temu o voćnjaku dunja, pa ču odgovor na pitanje napisati ovdje. 

U društvenim ili civilizacijskim okvirima, ili samo u nekim periodima, postoje prihvatljive i neprihvatljive stvari i pojave. Ove kategorije imaju aspiraciju biti svevremenske ali uvijek ne uspijevaju u tome, kao prohibicija,  zabrana kafe i kafana u doba Fredericka Velikog. U svemu tome nije uopšte bitno je li to ispravno pravedno i da li je ta prihvatljivost ili neprihvatljivost stvar religije, države, interesnog lobija ili nekog drugog „marketinga“. Postoji jedna anegdota koja dobro oslikava neke stvari u društvu. Kada je veliki mafijaški bos iz doba prohibicije, Al Kapone, izlazio iz zatvora kao oronuli čičica, na ulici ga je dočekao novi mladi bos. Sa namjerom da pokaže svoj značaj u mafijaškom svijetu, upitao ga je sa ironijom: „Jeste li vi onaj koji je bio šef mafije zahvaljujući zakonu o prohibiciji“. Dobio je odgovor: „Ne, ja sam onaj što je izmislio zakon o prohibiciji da bi postao šef mafije“.   

U našem vremenu i našoj priči, samo sa aspekta upotrebljenih pojmova, prihvatljivi i korisni su: sokovi, vino i  humanost. Kafa se kao napitak široko prihvaćen od svih slojeva društava za svoj status izborila vjerovatno zahvaljujući toj masovnosti i dobila epitet prihvatljivog. Kod vina se desilo nešto slično, i osim upozorenja na konzumiranje u normalnim količinama, prati ga orkestrirana kampanja o velikoj prihvatljivosti iz zdravstvenih razloga. Pivo se uz vino nekako provuklo i čak svrstano u grupu prehranbenih proizvoda.

Na drugoj strani neprihvatljivi su i nastoje se ograničiti kroz agresivno ukazivanje na zdravstvenu i društvenu štetnost, različitim zabranama i slično reducirati ili iskorijeniti kao pojava u društvu: pušenje, alkohol i terorizam. Ako sada na tvoju složenicu biodinamička rakije, ja doživim asocijaciju humanog teroriste i ekološkog duhana u cigaretama, onda je u pitanju samo groteska takve sve tri složenice zbog pojmova koje u sebi sadrže civilizacijske i društveno nespojive kategorije. Ponavljam, bez obzira na argumentovanost ili ispravnost ili neispravnost, ovakve tri složenice bi masovno bile okarakterisane kao groteskne. Samo sam to rekao i ništa više, i stvarno nema mjesta da sada ovdje raspravljamo da li je civilizacija i društvo takvom podjelom u pravu ili ne.     

Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
whisky
Mlađi član
**

Ugled člana: -5
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 12. April 2011, 12:32:18 »

Da, samo što se vino nije tek tako provuklo, kako ste rekli, nego je, najmanje, od vremena kad je Hristos zemljom hodio, uz hranu, izvor života (telo i krv isusova).
Dakle, teško će ići tumačenja koja će počinjati od nas kao od onih koji su otkrili "na čemu nebo stoji".

Destilati su se pojavili kasnije ali velika tradicija samostanskih destilerija, na Zapadu, jasno ukazuju na takođe poseban status destilata, to jest tinktura, i ostalih gorkih napitaka, koji se dobijaju destilacijom.

Iako me tema zanima nemam vremena za duga pisanja jer destilujem i samo povremno pogledam na internet šta ima novo, a sad sam blizu momenta da pređem na patoku, pa moram paziti.

Pozdrav.
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #2 Poslato: 12. April 2011, 18:12:22 »

Ti bi sada od priče o grotesknom izrazu biodinamička rakija malo stvar prebacio na neki novi teren. Već viđena situacija, koja kod tebe postaje stereotip. Malo bi razvodnjavao temu i bježao u drugu, a malo i vrijeđao izrazima poput onog „zna na čemu nebo stoji". Ovakvi jeftini trikovi ti nisu prolazili ni u „prošlom životu“ pa neće ni u ovom. Ovdje ćemo prekinuti ovu priču kao i sve buduće sa sličnim pokušajima, bar ču ja tako uraditi.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
whisky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 12. April 2011, 20:58:54 »

Vi očigledno imate neki problem lične, psihičke prirode. Naime, u vašoj glavi događa se nešto veoma groteskno.
Ali ja nisam doktor, niti je ovo forum o zdravstenim tegobama, pa će ovde zaista biti kraj ovoj diskusiji.
Sačuvana
whisky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 12. April 2011, 21:16:26 »

Jedna je stvar što ovaj kretino ne zna da razgovara sa ljudima, a sasvim druga je da nekad zametne i neku interesantnu tezu.
Evo ova tema se meni sviđa pa ću nastaviti da na njoj pišem ponešto, pri čemu ću konsekventno izbegavati bilo kakav kontakt sa ovim bolesnikom jer neću da se zamažem.

Dakle, korištenje vina je zaista biblijski motiv. I to ne samo novozavetni nego i, setimo se, i starozavetni (epizoda kad se Noja napio vina te otkrio golotinju svoju).
Destilovana pića su novijeg datuma i pripisuju se Arapima. od njih potiče i reč alkohol, a i alambik.
Međutim i ova su pića (destilovana) smatrana božanskim. Veliki broj katoličkih samostana imao je radionice, destilerije, u kojima su monasi macerirali razne lekovite trave i onda ih destilovati. Poznati je benediktanski gorki napitak, recimo, ali i mnogi drugi.
Stavljanje alkoholnih pića u negativan kontekst dogodio se prvi put, bar koliko ja znam, u moderna vremena jer alkoholizam kao socijalni, pa onda i zdravstveni problem, javio se prvi put sa industrijskom revolucijom. Bilo je i pre toga alkoholizma ali on nikad pre tog vremena nije prijavljen kao socijalni problem.
Ako to znamo onda će biti i shvatljivo da se veoma brzo počela javljati i borba protiv pijenja alkoholnih pića. Tada se umešala i medicina i našla je veliki broj medicinskih razloga zašto alkohol treba izbegavati.
Samo, treba primetiti, u svetu egzaknih nauka, moguće je sve dokazati što želimo. Treba samo da znamo šta želimo. Evo, u poslednje vreme, pod parolom pij umereno, nauka nalazi celi niz pozitivnih efekata konzumiranja čaše do dve dnevno vina.
Ko zna, možda će sutra pronaći da su naši stari bili potpuno u pravu kad su sabajle, čim otvore oči, trgunli jednu žutku s nogu.
Treba samo biti strpljiv i sve dođe na svoje.
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #5 Poslato: 13. April 2011, 10:44:38 »

Citat
Vi očigledno imate neki problem lične, psihičke prirode. Naime, u vašoj glavi događa se nešto veoma groteskno. Ali ja nisam doktor, niti je ovo forum o zdravstenim tegobama,...
Citat
Jedna je stvar što ovaj kretino ne zna da razgovara sa ljudima,...pri čemu ću konsekventno izbegavati bilo kakav kontakt sa ovim bolesnikom jer neću da se zamažem....

Da, stvarno postoji „problem“, bio ti alambik ili whisky, čitam te ko Bukvar.
Za ostalo: „No Comment“.
« Poslednja izmena: 13. April 2011, 11:02:26 Autor bistrica » Sačuvana

dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #6 Poslato: 14. April 2011, 11:31:57 »

Izgleda da se istorija ponavlja whistlefly

Tema ide pod ključ, da se ne bi dodatno i bespotrebno produbljivao konflikt....

alambik/whisky, poslao sam vam nedavno privatnu poruku i pitao vas šta želite da uradim po pitanju vašeg imena na forumu? Još nisam dobio odgovor, očekujem da mi se javite i da završimo sa tom pričom...

« Poslednja izmena: 24. Mart 2012, 19:54:42 Autor bistrica » Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.417 sekundi sa 21 upita.