Postovane kolege po vinu, imam jedan problemcic sa kojim se do sada nisam sretao pa me zanima svaki savet...
Umuljao sam 1200kg kabernea, uredno zasadio kvasce i nahranio ih ali zbog izuzetno hladnih dana vrenje je krenulo mrljavo. Kad sam video da nece zaleteti burna fermentacija ubacio sam kvarcnu pec i grejalicu na izduvavanje i direktno grejao kace kako bi ugreja bar malo i pokrenuo intezitet vrenja. I nastavilo je mrljavo sto bih ja objasnio cinjenicom da su kvasci sokirani (tj ja sam ih licno pobio) i da se razvio mali broj jedinica za fermentaciju veceg obima.
Kad sam vino odvojio pumpom u prohromsku kacu nastavilo je mrljavo vrenje jos sigurno mesec dana, a kljuk koji sam ispresovao i dodao malo secera je zavrsio vrenje za tri dana i bilo je odlicno vino... ali otislo u vinjak...
Iako sam bio svestan da vino nije potpuno zavrsilo vrenje nastavio sam da ga negujem po ps-u, do sada su bila dva pretakanja, nisu se izdvajale soli vinske kiseline na zidovima suda a taloga je bilo sto mi opet ukazuje da su se kvasci istalozili...Opet sa druge strane bleda boja i mutnoca kao i cinjenica da se nisu kiseline istalozile mi govori da vrenje nije gotovo ali da izgradjena kolicina alkohola od oko 11-12 ne dozvoljava da se vino pokvari...
imam dilemu, da li da ga ostavim da sama priroda odradi sta joj je ciniti kad otopli malo vise posto je trenutno u podrumu izmedju 11-15 stepeni ili da trazim neke kvasce za ponovno pokretanje vrenja.
vino je na ukusu skladno, sladi malo vise nego sto bi trebalo da je odradilo vrenje do kraja, mirise mi na siru i to me nervira...u medjuvremenu sam dodao barique cips i izvadio uredno i ima malo primese i njega, i na ukusu i na mirisu
mozda sve moje premise nisu dobro uocene jer sam ja ubedjen da vrenje nije odradilo, mozda je nesto drugo problem
hvala unapred na svakom misljenju i savetu - sta mi je ciniti