22. Maj 2012, 09:33:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mini proba pravljenja belog vina od 10kg grožđa  (Pročitano 1853 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Zed McJack
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.1

« Poslato: 05. Septembar 2011, 23:25:54 »

Pozdrav svima,

Planirao sam da ove godine kupim neko crno grožđe i pokušam da napravim vino, ali me komšinica preduhitrila i poklonila 10kg belog neindentifikovanog grožđa.
Elem, isčitavao sam neke teme na ovom finom forumu i nešto od metodologije pravljenja primenio a nešto ne.

Evo kako stoje stvari;
Odvojio sam peteljku i izmuljao grožđe, a zatim procedio širu u plastičnu kantu od 6 litara i skoro je puna ima oko 5.5 liara šire.
Izmerio sam koncentraciju šećera u filterisanoj širi i utvrdio da ima samo 10 % šećera (Baboovim širomerom).

Nisam još dodao Vinobran koji sam kupio, jer sam još u dilemi da li da nastavljam da se petljam sa ovim grožđem pošto je očigledno ubrano prerano i nema dosta šećera, a čini mi se da fali previše da bi se dodavalo preko kristal šećera.

Sa vinobranom sam kupio i želatin jer sam čitao o pravljenju crnog grožđa, a čitajući sad pravljenje belog vidim da mi treba bentonit. To planiram da kupim sutra i dodam sa vinobranom ako procenite da vredi dalje da se petljam sa ovim.
Uzeo sam i vinski kvasac ali o tome još kasnije, ako nastavimo.

Slušam vas....
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 33

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 06. Septembar 2011, 15:35:17 »

A flaše? Wink

Šalim se malo, nadam se da ne zameraš?

Kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa. Ovo je najjjjjbitnije.

Mislim da ništa nećeš izgubiti ukoliko od ove količine grožđa proizvedeš svoje belo vino. U svakom slučaju imaćeš iskustvo više.
U ovoj temi je sve do tančina objašenjeno http://www.sveovinu.com/index.php/topic,88.0.html
Moja preporuka je da ovo pročitaš.
Ako ima nekih nejasnoća, uvek će se javiti neko ko može da pomogne.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Zed McJack
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.1

« Odgovor #2 Poslato: 06. Septembar 2011, 16:21:17 »

A flaše? Wink

Šalim se malo, nadam se da ne zameraš?

Naravno da ne

Kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa. Ovo je najjjjjbitnije.

Mislim da ništa nećeš izgubiti ukoliko od ove količine grožđa proizvedeš svoje belo vino. U svakom slučaju imaćeš iskustvo više.
U ovoj temi je sve do tančina objašenjeno http://www.sveovinu.com/index.php/topic,88.0.html
Moja preporuka je da ovo pročitaš.
Pročitao, ali dileme ostaju...

Ako ima nekih nejasnoća, uvek će se javiti neko ko može da pomogne.

Paaa, ceo post se odnosi na nedoumice koje imam, prvenstveno u vezi zrelosti grožđa i sa tim u vezi izmerene količine šećera.
Hvala na odgovoru, nisi mi razjasnio nedoumice, ali si bar odgovorio.

Ako mi niko ne razreši dilemu, kanda ću probati da dovršim ovo pa štagod da ispadne.
Sačuvana
Milosmd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 20

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 06. Septembar 2011, 19:56:10 »

i tako da ga ostavis  sa 10 procenata secera ispasce ti slabo vino odnosno imanje manje alhohola ali opet bi trebalo da ispadne dobro ako si tacno izmerio 10 procen. je malo  probaj dodaj malo secera u zagrejanu siru oko 30 c  i pusti ga neka vri 
Sačuvana
Zed McJack
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.1

« Odgovor #4 Poslato: 06. Septembar 2011, 23:35:09 »

i tako da ga ostavis  sa 10 procenata secera ispasce ti slabo vino odnosno imanje manje alhohola ali opet bi trebalo da ispadne dobro ako si tacno izmerio 10 procen. je malo  probaj dodaj malo secera u zagrejanu siru oko 30 c  i pusti ga neka vri 

Nadam se da će ispasti nešto ok, nego ne reče kolko šećera da dodam ?
Sačuvana
Zed McJack
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.1

« Odgovor #5 Poslato: 06. Septembar 2011, 23:38:40 »

Bio sam popodne u poljoapoteci i nemaju bentonit, biće u petak  Shocked
Ipak stavio sam neodređenu količinu vinobrana u širu, jer me nešto vaga zaje...la pa nije htela da meri grame. Nešto sam prosuo a umesto 10g sad pokazuje 6 pa računam da sam stavio između 0.5 i 2 g u širu, oćel da smeta?
Sačuvana
Milosmd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 07. Septembar 2011, 09:55:08 »

da li ce da smeta videcemo mislim da nece . secera stavi koliko ti mislis da treba  odnosno koliko zelis da ti vino bude jako zagrej siru na 30 c nikako vise jer pri visokoj temperaturi kvasci umiru i onda ako imas 5-6 l sire stavi 200-300 g secera u mlaku siru dok se secer ne rastopi i kada bude temperatura  oko 22 izmeri sa siromerom i ako ima iznad  15 posto secera   dobro je sve ispod 15 bice slabo vino( manja kolicina alkohola) i nemoj da se brines da ces nesto da upropastis ja sam u dva navrata upropastio po 50 kg tamljanike dok nisam naucio da napravim vino  . sledeci korak je da vidis da li ti je krenula fermentacija moze da se desi da nije zbog vinobrana ali mislim da hoce to ces videti za 4-5 dana  zavisi od temperature i po mogucstvu nemoj da ti prelazi preko 20 tak stepeni .
Sačuvana
Zed McJack
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #7 Poslato: 07. Septembar 2011, 10:34:06 »

da li ce da smeta videcemo mislim da nece . secera stavi koliko ti mislis da treba  odnosno koliko zelis da ti vino bude jako zagrej siru na 30 c nikako vise jer pri visokoj temperaturi kvasci umiru i onda ako imas 5-6 l sire stavi 200-300 g secera u mlaku siru dok se secer ne rastopi i kada bude temperatura  oko 22 izmeri sa siromerom i ako ima iznad  15 posto secera   dobro je sve ispod 15 bice slabo vino( manja kolicina alkohola) i nemoj da se brines da ces nesto da upropastis ja sam u dva navrata upropastio po 50 kg tamljanike dok nisam naucio da napravim vino  . sledeci korak je da vidis da li ti je krenula fermentacija moze da se desi da nije zbog vinobrana ali mislim da hoce to ces videti za 4-5 dana  zavisi od temperature i po mogucstvu nemoj da ti prelazi preko 20 tak stepeni .

Hvala brataš na iscrpnom odgovoru, uveče nastavljam po tvojim uputstvima  Thumb
Sačuvana
Zed McJack
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #8 Poslato: 10. Septembar 2011, 15:03:31 »

Evo konačno da postujem kako su se stvari odvijale.
Nažalost, nisam uspeo da se bavim vinom ni u sredu ni u četvrtak nego sam tek juče uveče posle nabavke creva odtočio širu sa taloga. Talog sam bacio u bure sa voćem, a širu posle pranja balona vratio.
U delu šire (recimo 1/2 litre ili 1 l) sam rastvorio 350grama šećera i rastvorio. Nisam to zagrevao jer nisam imao s čim da merim temperaturu. Rastvoren šećer sam vratio u širu, opet izmešao i izmerio koncentraciju šećera Babo-vim širomerom, ovoga puta bilo je 16% šećera, oh yeah!  Thumb
Onda sam u malo  tople vode po uputstvu na kesici, sipao vinski kvasasc i čekao 15 min, pa dodao širu, čekao još 20 min i sve vratio u balon.

I sada čekam na vrenje....
I vaše komentare.

Uzgred uslikao sam telefonom balon pre otakanja i evo kako je izgledao,,,
Sačuvana
Milosmd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 10. Septembar 2011, 15:36:32 »

e sad uhvati jedno crevo kao za infuziju i probusi poklopac (zeleni ) i gurni to crevo  kroz taj poklopac  i poklopac zasrafi na balon onaj jedan kraj sto je u balonu tu i ostaje a drugi kraj spustis pord balonceta u neku flasu do polovine te flase i nasipas vodu  . ovo ti je umesto vranja za vrenje  pri vrenju se oslobadja  ugljen dioksid  i ako ti je balon hermeticki zatvoren doci ce do velikog pritiska i on ce puci  i zbog  toga stavi mu crevo i kroz crevo ici ce gas i u drugoj flasi ce izaci i vodi racun da zatvoris dobro cep i ono mesto gde ulazi crevo u cep mozes voskom ili parafinom ali nesme imati vazduha pri vrenju i videces  u flasi sa vodom izbijaju mehurici pri vrenju
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 11. Septembar 2011, 23:17:55 »

e sad uhvati jedno crevo kao za infuziju i probusi poklopac (zeleni ) i gurni to crevo  kroz taj poklopac  i poklopac zasrafi na balon onaj jedan kraj sto je u balonu tu i ostaje a drugi kraj spustis pord balonceta u neku flasu do polovine te flase i nasipas vodu  . ovo ti je umesto vranja za vrenje  pri vrenju se oslobadja  ugljen dioksid  i ako ti je balon hermeticki zatvoren doci ce do velikog pritiska i on ce puci  i zbog  toga stavi mu crevo i kroz crevo ici ce gas i u drugoj flasi ce izaci i vodi racun da zatvoris dobro cep i ono mesto gde ulazi crevo u cep mozes voskom ili parafinom ali nesme imati vazduha pri vrenju i videces  u flasi sa vodom izbijaju mehurici pri vrenju

Može ovako, ali mislim da je jednostavnije kupiti plasični vranj.
ne verujem da košta više od 100,00 dinara.
Sačuvana

Milosmd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 12. Septembar 2011, 10:59:34 »

jos bolje ako moze da se nadje vranj ali pitanje je da li moze da se zasrafi umesto zatvaraca  za balon i da dobro dihtuje  ali ako moze i nije skup obavezno da se kupi jer je prakticniji i laksi za rad
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 12. Septembar 2011, 13:51:40 »

Postoje plutani zatvarači, različitih dimenzija, koji se mogu iskoristiti za zatvaranje balona.
Čak se mogu naći i sa već izbušenom rupom za vranj.
Sačuvana

Milosmd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 12. Septembar 2011, 17:44:02 »

to moze   samo sto su kod mene skupi jedan zatvarac od mlevene plute  za balon oko 100 din a za flase 25-30 dinara i to najgora klasa,  moze im se
Sačuvana
Zed McJack
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #14 Poslato: 17. Septembar 2011, 20:59:19 »

E pa ljudi kanda sam nešto s*ebo jer se na površini pojavila kao bela paučina a vrenja do sada nije bilo.
Da bacam to pa da probam ponovo ili šta mi je činiti?
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.053 sekundi sa 21 upita.