22. Maj 2012, 09:47:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Stabilizacija vina  (Pročitano 598 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
kica
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 05. Oktobar 2011, 14:21:19 »

Pozdrav svima,
Prvi put se prijavljujem na ovaj forum, i  nadam se da mi mozete pomoci. Imam nedoumica u vezi stabilizavije vina. Ne znam da li je bolje pasterizovati ili hemijski stabilizovati....Huh?  Raspitujuci se, dobila sam razlicite odgovore, a ni jedan me nije ubedio i jos uvek sam u nedoumici. Moze li me neko posavetovati?? Sta je bolje, zbog cega, kako i kada uraditi??
Unapred zahvalna!
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #1 Poslato: 06. Oktobar 2011, 22:31:53 »

Kad se radi o stabilizaciji vina treba razlikovati prirodnu stabilizaciju od stabilizacije koju mi iniciramo da bi nam vino sto pre bilo stabilno. tebe Kico interesuje stabilizacija nasim postupkom inicirana. Dakle postoji stabilizacija sa niskim i visokom temperaturama i hemiska stabilizacija, naprimer tretiranjem vina meta-vinskom kiselinom. Od ova tri pomenuta primera, najbolja je, po meni, stabilizovanje niskim temperaturama. Pošto sada dolaze hladni dani to je ujedno i najizvodljivija stabilizacija. Dovoljno je ostaviti sud sa vinom napolju na nekom mestu gde neće padati kiša na njega, ispod nastrešnice naprimer, i vreme će učiniti svoje, netreba se plašiti mraza on će još bolje doći vinu. Tretiranje vina višim temperaturama, ispunjava zadatak stabilizovanja ali ipak menja strukturu proizvoda, a u smislu arome, buke i opšteg utiska. Meta-vinska kiselina efikasno deluje do određenog stepena temperature a kada dođu topliji dani ona gubi efekat i vino se zamuti.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
Kire
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 31

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 07. Oktobar 2011, 17:53:41 »

Pozdrav svima, nov sam na forumu, kao i u pravljenju vina. Kum i ja napravimo po 100l svakom za nase potrebe. Nisam cuo za tu meta vinsku kiselinu, drzim ga napolju i kad mi se obistri prirodnim putem dodam vinobran. I to je to Smiley
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.14 sekundi sa 21 upita.