22. Maj 2012, 09:52:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Belo vino,,prvi pokušaj pravljenja...  (Pročitano 1011 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
kordunas
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 08. Oktobar 2011, 22:36:53 »

Poštovane kolege po vinu, krenuo sam u amatersku proizvodnju BELOG vina, pa bih da razmenim iskustva.
Forumu sam se priključio sa malim zakašnjenjem  dohfly, pa ako sam negde pogrešio savet bi mi dobrodošao.

Evo kako sam krenuo laičkim rečnikom rečeno..

Kupio sam belo grožđe 180kg " ŽUPLJANKA" od proizvođača iz Trstenika ( lepo,zrelo, bez truleži).
Spremio oprano plastično bure od 220 lit , sa slavinom.
Izmuljao grožđe sa nekom starinskom mašinom, tako izmuljano sipao u bure i u maloj meri
odvojio petiljke ( urađeno 06.10.2011 )
U 20 lit tople vode stavio 4 kg šećera, otopio i to sve sipao u bure sa izmuljnim grožđem.
Nadalje sam jednu kesicu 10g vinskog kvasca za belo grožđe rastopio u toploj vodi i sipao u bure.
Sve sam to izmešao i otvor bureta prekrio gazom.
Narednog dana sam izmešao izmuljano grožđe ( Kljuk) 2 puta ujutro i uveče.
Bure se nalazi u prostoriji gde je temperatura 18 - 20 C.  Vrenje je krenulo već drugi dan i to
čini mi se dosta intezivno.   

Ova moja priča malo se razlikuje od ovih što čitam, pa se pitam Scratchhead  da nisam negde napravi
kardinalnu grešku.
Moja pitanja bi bila:  1. što ako nisam stavljo vinobran u izmuljno grožđe, 2. dali sam ispravno stavio vinski kvasac, 3. dali treba da se prekrije bure gazom,da ne bude kontakta sa vinskom mušicom,
4."ŠTA DALJE RADITI "

Pozdrav KORDUNAŠ  !

Sačuvana
kordunas
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #1 Poslato: 11. Oktobar 2011, 22:17:21 »

Ovih dana sam malo pretresao forum. I mogu od prilike da sada skapiram proces proizvodnje belog vina.  Postoji razlika u odnosu na crno vino. Ali problem je u tome što sam ja već krenuo sa radom.  Ja sam pre toga počeo da radim kao što sam napisao.   To je bilo po  navodnom savetu jednog Dalmatinca.  Kaže "tradicionalni dalmatinski način" i on na taj način dobije kvalitetno belo vino.  Huh? Može li neko da mi posavjetuje šta da radim dalje ?
Zbog čega mora da se odvaja komina ( kožica i semenke ) pre vrenja kod proizvodnje belog vina ?
- inače grožđe u buretu ( komina , mast ili kako se zove ) sasvim lepo radi fermentaciju .

Pozdrav urednicima i ostalim članovima foruma.

Sačuvana
bodo
Punopravni član

Ugled člana: 10
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #2 Poslato: 13. Oktobar 2011, 21:06:45 »

Dobro je da si pročitao malo više na forumu, da ne moramo baš svakome istu stvar nekoliko puta da ponavljamo. Inače kožica se odvaja od soka samo zbog toga da bi dobio lepu boju vina ( žućkastozelenu - žutu ), a ne neku tamo oker braon boju. Koštice su nužno zlo u priozvodnji crnog vina, a u proizvodnji belog vina se odvajaju sa kožicom. ( bilo bi teško razdvojiti ih , ako ne i nemoguće ) Inače pulpa kod semenki grožđa se pod uticajem alkohola i toplote razgrađuje, i omogućava rastvaranje ,, divljih,, tanina u vinu, koji vinu daju resku gorčinu, pa se lako može desiti da ti vino bude gorče nego što je to potrebno. Pozz.
Sačuvana
kordunas
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 15. Oktobar 2011, 10:31:38 »

Hvala Bodo na informacijama, nisam to mogao da pronađem na forumu. "Kožica se uklanja zbog lepše boje vina a koštice da bi se uklonio gorak ukus".
 E sad šta je  moj komentar Huh?    Želja mi je da dobijem vino a da bude u što većoj meri i koliko je to moguće na priridan način
Da li se odbacivanjem kožica odbacuje prirodni konzervans, ili nešto što bi činilo kvalitetu vina.
Pregledavajući forum učini mi se da je u pojedinim slučajevima prisustvo kojekakve hemije preveliko   Cry .
Pre muljanja vinobran, pa posle muljanja, kvasci ‚pa bistrila, kod prelivanja ponovo vinobran , bentonit, želatin ,kreda,
i još kojekakvi preparati ne mogu ni da pamtim,,  između ostalog čitao sam na linku " postupci prerade grožđa",
najverovatnije to na kraju ispade OK ! vino,, ali kad pomislim šta sve stavi u njega   Huh?  Cry  dohfly , ljudi gde je tu
ona čistota i gušt  prirodnog vina.
Ove godine što uradi ,uradi  povratka nema valjda će nešto i da ispadne od njega.
Juče sam probao da otočim čašu vina.  Na izgled je neprovidno, žuto ,zamućeno i nije više slatko.

Meni lično najviše se dopao postupak dobijanja belog vina što je opisao  Ivan , on je to maksimalno reducirao samo na
ono najneophodnije.
Pozz !!!

Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #4 Poslato: 15. Oktobar 2011, 17:37:17 »

svako ima pravo da spravlja vino onako želi ali da pojasnimo (po ko zna koji put) tu " hemiju".
od svega što si naveo jedino je vinobran deklarisan kao aditiv tj. konzervans(E 224) i antioksidans. dosta se koristi u domaćinstvu a i ja sam ga dodavao u kiseli kupus kada je proletos počeo da "balavi".
bentonit je npr. vrsta gline, dakle zemlja.
želatin unosiš svaki dan kroz meso i mesne prerađevine(voliš li pihtije?) a kalcijum karbonat(kredu) svaki put kada popiješ čašu vode.
što se tiče selekcionisanih kvasaca radi se o čistim sojevima a njihova upotreba nije obavezna ali je poželjna. kad ti žena ili majka pravi kiflice ona ne kvasi stari hleb pa kasnije kad se ukiseli to umesi u testo već te pošalje u prodavnicu po pekarski kvasac.
to je uglavnom sve što se stavlja u vino a po mom mišljenju jedino tako možeš da osetiš svu "čistotu i gušt prirodnog vina".
« Poslednja izmena: 15. Oktobar 2011, 17:54:00 Autor lozar » Sačuvana
kordunas
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 15. Oktobar 2011, 21:41:54 »

Ok "Lazar" hvala ti na komentaru. U svakom slučaju stoji to što si rekao. Čitao sam komentare i predloge na forumu i kao što sam napisao svidjeli su mi se neki predlozi.  Thumb  Tek sam se učlanio, krenuo sam nesto da radim i ove godine, a iduće (ako Bog da ) radiće se po savetima iskusnijih. Važna je dobra volja, valjda će nešto i da ispadne.
Inače mlado vino mi je sasvim prijatnog mirisa, blago zamućeno, poput limunade,blago slatkasto.
Komina u buretu ima prijatan alkoholni miris, pri čemu se veoma malo oseća kiselina.
Planiram da ga pretočim za par dana, inače vrenje je krenulo 07.10.  Cool
Pozz !!!
Sačuvana
kordunas
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 17. Novembar 2011, 09:48:08 »

Pozdrav svima sa foruma. Posle nekog vremena, da malo pogledam šta se radi.
 Pre mesec dana sam bio spremio da se otoči vino. I sve je to urađeno. Otočeno je 21.10 ( posle 14 dana ) i sipano u plastično parafinisano bure od 100 lit ( Slovenac ima ga za kupiti u "Merkuru" ). Od 190kg "Župljanke " otočeno je 95 lit vina, tako da je bure od 100 lit bilo skoro puno.
 Za gasove od vrenja sam stavio plastično crevo koje je uronjeno u vodu. Vrenje je krenulo , što je pokazalo pojavom mjehurića već sutradan  Thumb.
Od preostale komine uz dodatak 4 kg šećera i 20 lit vode dobio sam  15 lit rakije prepečenice( 21 grad ) i to odlične  Wink.

Pratim dešavanja kod vrenja u buretu, otočeno vino je kao što sam pre opisao, ali od pre 2 -3 dana ( tj. 14- 16.11 ) primećujem da vino postaje bistro, tako da je sada potpuno bistro providno , priatnog ukusa, pomalo oporo ali pitko  Thumb.  Svi što su probali bili su oduševljeni ukusom i pitkošću.
Vrenje još traje ali manje intezivno, po proceni planiram da ga pretočim ( zatvoreni pretok ) za kojih desetak dana tj krajem Novembra.
Kod pretakanja planiram da stavim oko 10 g Vinobrana na  tih  90 lit, a bentonit je samo kao mogućnost jer već se samo lepo izbistrilo  Cool.
Za sad koliko vidim dobio sam predivno belo  vino i na stari ( tradicionalni način ), bez bilo kakvih dodataka, priroda je sama sve odradila.
Kao amater proizvođač za svoje potrebe i u toj maloj količini  ja sam prezadovoljan ishodom, iako sam i za  daljnje eksperimente,
ali sa što manje kojekakvih špecija  Evil da bi  samo dobio da vino duže traje.
"Dalmatinski način"  je koliko ja vidim siguran i proveren samo treba da se ispoštuje prirodni proces fermentacije.

Pozdrav  KORDUNAS !!!

Sačuvana
kordunas
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 27. Novembar 2011, 21:29:06 »

Trebalo bi uskoro da se pretoči.
 Koliko primećujem vrenje je stalo ( ne pojavljuju se mehurići u boci gde je uronjeno crevo ).
Za sada sve izgleda SUPER, ali pomalo brinem da sada nešto ne zabljam kada do sada nisam  Cool.
Pošto do sada nisam ništa stavljao ( vinobren, bentonit,,)
  -  KADA  PRETOČITI   Huh?
  -  DALI STAVITI BENTONIT  i KOLIKO SAČEKATI DO PRETAKANJA ?   ( inače vino je bistro samo  ima sitnih nečistoća )
  -  KADA STAVITI VINOBRAN , pre ili posle pretakanja ?
 Svaki savet bi mi dobrodošao.
PS.
Pitanje za "milionera"
KOLIKO VINO MOŽE DA POTRAJE  ( i dali uopšte može ) , A DA SE NE "POKVARI" KADA U NJEGA NIJE STAVLJENO APSOLUTNO NIŠTA OSIM GROŽĐA ,
U  PODRUMSKIM USLOVIMA  Huh?

Pozdrav.

Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #8 Poslato: 27. Novembar 2011, 23:51:37 »

Dodaj vinobran pa ga nakon dan dva otoci sa taloga i dodaj bentonit.
Sacekaj da se izbistri pa onda ponovo uradi pretakanje i miran si.
Imas posebne teme o bistrenju i pripremi bentonita pa prouci...
Nemoj da se dvoumis oko dodavanja vinobrana. Ovo tvoje pitanje za milionera mi govori da imas neke nedoumice i da ne zelis "hemiju" u vinu vec cisto, prirodno itd...
Nebuloze, dodaj slobodno vinobran i ne sekiraj se.
Sačuvana
dejan1976
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 28. Novembar 2011, 14:18:50 »

Pozdrav sa moje strane za sve forumase

imaobih samo jedno pitanje moji roditelji imaju nekoliko cokota na sparilima u selu sorte ruminke
to vino sto su napravili ima oko 100l ali to vino je previse kiselo dali moze nesto da se uradi.....
drzalisuga 45 dana u vinobranu pa su ga pretakali.
Sačuvana
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #10 Poslato: 28. Novembar 2011, 23:00:52 »

Pretpostavimo da vino nije ciknulo tj. usircetilo i da kiselost potice od vinske (i ostalih) kiselina.
Vremenom ce se visak kiselina istaloziti u obliku stresa ili vinskog kamena, ako i tada bude kiselo onda procitaj ovu temu, tamo sve pise

http://www.sveovinu.com/index.php?topic=495.0
Sačuvana
dejan1976
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 29. Novembar 2011, 11:08:20 »

Hvala dioda

ja licno mislim da to nase vino ipak je usirceno ili uciknulo.
Ali sacekaceo do nove god. pa ako ta kiselina nestane bice sve uredu ako ne moracemo baciti to svo vino ili....
U svako slucaju hvala na vesem odgovoru
Sačuvana
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #12 Poslato: 04. Decembar 2011, 01:45:27 »

Nema tu puno razmisljanja, pomirises i ako mirise na sirce onda mu nema spasa...
Nadam se da to nije slucaj!
Ako jeste iscitaj malo po forumu pa ces videti koje si propuste napravio, cisto da znas za ubuduce pa da ne napravis iste greske Wink
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.063 sekundi sa 20 upita.