Orcka
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 15. Avgust 2010, 18:24:00 » |
|
Jel to nije malo dugo, 21 dan. Ja otaćem nakon 5 dana 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dadoxxl
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 15. Avgust 2010, 20:18:57 » |
|
Prosle godine otocio jednu turu poslije 14 dana,a drugu poslije 21 dan i bila su oba super.Istina u pocetku je bilo malo vise kiseline,koja je vremenom nestala.Iz iskustva stariji proizvodjaca vina od kupina slusao sam njihove savjete,te mislim da nisam pogrijesio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 39
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 15. Avgust 2010, 21:44:36 » |
|
Ja sam ove godine spremio i izmuljao 720 kg divljih kupina i sada cekam da nakon 15 dana otocim.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 15. Avgust 2010, 21:52:05 » |
|
Evo par slika!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 15. Avgust 2010, 21:54:27 » |
|
Evo par slika od pre par dana!  INOX posuda od 500l  Proces vrenja!  Divlje Kupine!  Divlje Kupine!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 16. Avgust 2010, 09:50:33 » |
|
Bravo Dragiša! Mene, kao prvo, impresionara podatak da ste toliko puno divljih kupina uspeli da naberete! Govorim iz vlastitog iskustva. Puno je posla nabrati toliko i pitomih kupina, sve na špaliru i sa kultiviranim brazdama, bez korova a kamoli divlje kupine, u šumi, gde se za svaku kupinu treba protegnuti preko različitog viskog rastinja koje često mučki zna i da ubode, ili ožari. Ja sam najviše uspevao da naberem 10-ak kilograma i tad besan odustajem. Ali vino je fantastično! Ne da se porediti sa onim od pitomih kupina.
Može li sad još malo podataka o samom procesu? Vidim da vrite vino pod kominom. I ja sam tako samo ne do kraja nego 5 dana a onda sam ga otočio da vrenje nastavi bez masulja. Nadalje, da li ste odmah dodali šećer i koliko? I napose, kako stojite sa kiselinama?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 16. Avgust 2010, 10:00:21 » |
|
Sad sam pročitao neke postove, uključujući i Dragišine, od prošle godine. Sećam se da sam ih i tad, kad su napisani pročitao, ali sam zaboravio. Mene još zanima kako vino koje ima tek 8 ili 9% alkohola ali i dosta još neprevrelog šećera, stabilizujete. Zašto je vrenje, uopte, stalo!? I za Dragišu: kako to nastavljate vrenje u boci? Sa čepom pa dobijete šampanjizovano vino ili bez čepa? Ako je ovo drugo, zašto onda u boci?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 16. Avgust 2010, 10:41:19 » |
|
Sto se tice sakupljanja divljih kupina to je realizovao jedan covek koji se bavi otkupom voca i on mi je prodao kupine po 0,66 Eura za kg. Po njegovoj izjavi on je ove godine do sada otkupio 25000 kg divlje kupine. Sa njim sam ugovorio i za sledecu godinu. Secer sam dodao pri muljanju i to sam ga rastapao u soku od kupine. Dodaje se po potrebi zavisi od sadrzaja secera u kupini. A sto se tice okoncanja vrenja, kada procenat secera padne ispod 5% kvasci uginu i vise nema vrenja. Ja sam prosle godine tiho vrenje realizovao u bocama, a ove godine iz prakticnih razloga cu realizovati vrenje u balonima sa vrenjacama!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 16. Avgust 2010, 11:48:36 » |
|
Meni to sa vrenjem nije jasno. Meni vrenje stane tek kad se vino potpuno osuši to jest kad više nema šećera u njemu. Mislim, nema logike da vrenje stane ako ima još invertnog šećera i ako alkohol ne prelazi 10%, temperatura nije preniska, ni previsoka, i kvasci, eventualno nisu "ugušeni" nedostatka kiseonika a moraju se jo razmnožavati. (a svi ovi uslovi postoje tako da mi zaista nije jasno zašto bi vrenje stalo)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 16. Avgust 2010, 12:02:59 » |
|
Ja sam unazad dve godine radio tako da mi je vino u bocama koje su otvorene (samo imaju vatu na vrhu da neupada prasina) stojalo 45 dana od otakanja iz komine. oba puta sam nakon tog perioda procedio vino i flasirao. i posl egodinu dana vino se nije promenilo. Medjutim ove godine cu to raditi u staklenim balonima sa vrenjacama samo iz prakticnih razloga (da smanjim posao oko pranja flasa).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sasa.cvele
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 27. Avgust 2010, 16:28:04 » |
|
Prođe kupina a niko me nepodseti da napišem nešto o tome. Proces dobijanja kupinovog vina je jednostavan. Obrati dobro sazrele, zdrave plodove kupine, staviti ih u sud za fermentaciju, dodati 5gr vinobrana na 100kg plodova i 3-5 kg šećera rastvorenog u isto toliko litara vode, sipati to u sud sa kupinama i kupine blago izmuljati drvenom držalicom. Sud povezati i čekati da se završi fermentacija do kraja. Po završetku fermentacije vino procediti, najbolje preko plastičnog sita, pa u njega dodati rastvoren želatin u količini deset grama na 100kg mase.(želatin rastvoriti u vrućoj vodi u odnosu 10gru 1 litar, prohladiti pa tek onda sipati u kupinovo vino). Kupinovo vino ostaviti da se taloži 20-30 dana pa ga pretočiti još jednom do taloga. Posle toga može se flaširati u čiste staklene boce i dobro zatvorene, pa ih poređati u šepru sa malovode i pokriti sa mokrom krpom pa zagrejati do oko 70 stepena cezijusova, kad počne para da probiva kroz nakvašenu krpu, skloniti sa grejnog tela i ostaviti ih da se same po sebi ohlade tako pokrivene.(kao pasterizacija zimnice)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dorcolac
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Ako mislis da pobedis, ne smes da izgubis
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 28. Avgust 2010, 21:49:41 » |
|
Potpisujem 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 31. Avgust 2010, 00:22:40 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 31. Avgust 2010, 12:49:53 » |
|
Kako se to flase, to jest staklena ambalaza, ovinjava? Ja sam bio ubedjen da se pojam ovinjavanja odnosi na drvenu ambalazu.
Inace, slike su vrlo impresivne. Sve cestitke.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 31. Avgust 2010, 13:08:31 » |
|
Plasticna posuda koja je na vrhu stalka za susenje flasa ima u sebi pumpicu. U posudu se sipa vino oko 0,5 litara i pre punjenja flasa one se ovinjavaju da bi se sprali tragovi vode ako ih ima. A moze i da se u vino doda vinobran pa se ujedno vrsi i tretiranje flase rastvorom vina i vinobrana. Ja sam to nasao na nekom forumu o vinima i razmisljam da primenim ove godine. Dole je slika kako to funkcionise. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|