22. Maj 2012, 09:59:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kupinovo vino  (Pročitano 38936 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
selenic
Mlađi član
**

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #90 Poslato: 19. Januar 2011, 01:10:32 »

Ja ih ne koristim za sada i trudicu se koliko mogu da to izbegnem. Znam da se dosta koristi u svetu aromagum i citrogum i to cak i za proizvodnju vrhunskih vina. Nisam siguran da li su sve zemlje odobrile koriscenje a kod nas pretpostavljam da nema problema. Koliko se secam sa jednim preparatom u vecoj dozi moze biti problema sa SO2 koji ostaje nakon reakcije ali nemogu da se setim kod kojeg. Verovatno to moze da se proveri na internetu. Za citrosol znam da se koristi za sve i svasta uglavnom sokove voce i povrce. Ja sam veliki protivnik upotrebe tih sredstava. Sem kontrole kvasaca i ukusa pre pocetka vrenja sve ostalo mi se nesvidja. Narocito kod stabilizatora i konzervanasa sve vise se otkrivaju nezeljena dejstva od kojekakvih alergija do respiratornih problema pa do kancerogenih dejstava. Problem je sto se nezeljeni efekti osete tek nakon desetine godina koriscenja. Ako vec nemogu da uticem na druge da izbegavaju ta sredstva prvi ih ja necu stavljati u moje vino. Znam recimo da se koristi natrijum benzoat za kupinovo vino i odlicno radi, radi dobro i kod kecapa Koka Kole Pepsi kole vocnih sokova kompletnoj nasoj prehrambenoj industriji a ceo svet trubi da je kancerogen. Industijski proizvodjaci prave kupinovo vino sa 4% alkohola kako nebi ulazilo u grupu niskoalkoholnih pica i ako se dobro secam oni koriste E200 ili E201 sto bi trebalo da je nesto na bazi sorbinske kiseline. Sada je i kod nasih dobavljaca moguce kupiti sve i svasta tako da pretpostavljam da dosta i ucesnika ovog foruma koristi ta sredstva. Sto je sigurno sigurno je.Svi kazu da konzervansi i aditivi nisu stetni u malim kolicinama, ali kad otvorimo frizider i kad na pakovanjima vidimo koliko mi kojekakvih E.... pojedemo i popijemo verovatno to malo pomalo narusava nase zdravlje. I za vinobran koji se tako masovno koristi tvrde da moze da izazove mucnine, stomacne probleme i sl. Nisam cuo da je kancerogen. Ja sam zastupnik sto manje konzervanasa, pesticida, otpada. Moj mali doprinos ovoj planeti.
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 40

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #91 Poslato: 31. Januar 2011, 18:53:23 »

Malo slicica_Januar 2011.

Pozz!
Sačuvana

U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
Stoske
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 06. Februar 2011, 14:21:43 »

Bravo Dragisa,svidja mi se pakovanje...... hteo sam moju rakiju da nazovem OSTRUGICA ali si me preduhitrio  Grin ,sad moram da trazim drugi naziv ,u svakom slucaju lepa ambalaza  Thumb
Sačuvana
Ne$ke
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #93 Poslato: 18. Februar 2011, 15:40:39 »

Fino odradjeno.
   Dragisa, da li imas problema sa stabilnoscu vina (obzirom da sadrzi 5% secera, ima li bojazni da krene fermentacija u bocama)?
   Vec polako prikupljam materijal (i misljenja) za proizvodnju kupinovog vina (oko 1000l). Desetak godina to radim ali u manjim kolicinama. Bilo je zaista dobrih tura, ali nikada nisam vodio beleske o postupku (ove godine hocu). Bice to od pitome kupine "Thornfree" jer je bolja od "Cacanke"> i svakako laksa za branje od divlje.  Kad kazem bolja, mislim odokativnom metodom utvrdjeno vise secera, sto bi trebalo da pokaze refraktometar, a rezultate cu postaviti.
   Sto se opreme tice, ima diskusija u postavljenim temama, a ja sam se odlucio za polipropilenske kace sa potapajucim poklopcem (u njima moze da se vrsi i burna i tiha fermentacija, kao i odlezavanje).
   Na 5kg kupina dodajem 1l vode (da bih smanjio kiseline) i 1kg secera (sto ce zavisiti od kolicine secera u kupinama).
   Iskreno, najveca bojazan (posto ce biti poluslatko vino) je da neprevreli secer pocne da vri u bocama.
 Da li ce biti stabilno ako bude vise alkohola (11-12%)  ??
 Da li ce to zavisiti od toga dodajem li kvasac u kljuk ili ne ??
 Ima li potrebe potapati kominu prvih 7 dana ??
 Koliko secera treba da sadrzi kljuk koji ce dati vino od oko 11-12% alc. i 3-4% secera  ??

U koliko imate odgovore na moja pitanja ili neku sugestiju za postupak, bice mi od velike pomoci!
HVALA
Sačuvana
kizi1965
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #94 Poslato: 19. Februar 2011, 19:43:50 »

Opaaaaa Grin ;Dmoja omiljena tema a i poznati ljudi :thumb:Pozdrav za sve proizvodjace i ljubitelje kupinovog vina!!!!!
Sačuvana
kizi1965
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #95 Poslato: 19. Februar 2011, 19:50:30 »

Jos jedan mali komentar:kakvo je to vino ako koristite konzervanse ili vinobran?Moze se napraviti odlicno vino i bez toga.Ja sam ove godine napravio oko 1100l od Cacanske bestrne i fenomenalno je a sto je najvaznije i zdravo.Pozdrav za Dragisu posto se znamo sa drugih foruma! Thumb
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #96 Poslato: 20. Februar 2011, 14:44:49 »

Hvala na pozdravima!

Prijatelji ja ne koristim ni kvasce ni enzime ni konzervanse ni vinobran. Divlje kupine, cisti sudovi, malo secera, hladan podrum i pedantan rad. Na kraju jako vino, malo sladi, odmah kad prodje predvidjen rok flasiram u buteljke. Posle duzeg stajanja vino je isto, samo se odvaja malo finog taloga, ali to ne smeta, pre konzumacije uradi se dekantovanje vina i to je to. Meni je bilo stabilno vise od godinu dana. Obavezno ciste flase i ja ih pre punjenja ovinjavam.

Pozdrav svim ljubiteljima Vina od Kupine.

Sačuvana

U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
Orcka
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #97 Poslato: 24. Februar 2011, 16:58:13 »

Jos jedan mali komentar:kakvo je to vino ako koristite konzervanse ili vinobran?Moze se napraviti odlicno vino i bez toga.Ja sam ove godine napravio oko 1100l od Cacanske bestrne i fenomenalno je a sto je najvaznije i zdravo.Pozdrav za Dragisu posto se znamo sa drugih foruma! Thumb

Ajde objasni malo kako ti praviš vino. Ja isto imam Čačanku i uvijek mi bude dosta kiselo.
Sačuvana
kizi1965
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.15

« Odgovor #98 Poslato: 06. Mart 2011, 23:52:54 »

Sve sto te interesuje nalazi se ovde - http://www.facebook.com/pages/Velika-Morava/101532226577368?v=app_2392950137&ref=ts#!/pages/Kupinovo-vino/152214538144800    Thumb
« Poslednja izmena: 07. Mart 2011, 01:05:23 Autor dioda » Sačuvana
Orcka
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #99 Poslato: 09. Mart 2011, 09:57:23 »

Moram priznati da nisam našao ništa o proizvodnji vna. Inače, kupinjak ti je OK.
Jedno pitanje: jel ti u jesen režeš sve bočne grane do stabla (tako mi se učinilo na slikama)
Sačuvana
kizi1965
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.15

« Odgovor #100 Poslato: 16. Mart 2011, 21:14:04 »

Da,rezem sve jer u prolece izbija ponovo.Sorta koju imam i od koje pravim vino je cacanska bestrna,i vino je fenomenalno slicno poluslatkim vinima.Bez kapi vode,jer je cacanka veoma softna i bilo kakvih konzervansa.Ove godine sam proizveo oko 1100l vina a ovako ja to radim:na sto kg kupine 25 kg secera,izmulja se i izmesa dobro u buradima.Burad ne punis i ne zatvaras hermeticki odozgo vec nekom zavesom ili necim slicnim.Posle devet dana vrsis otakanje prvi put.Posle toga svaka 7 dana vrsis pretakanje bar jedno 4-5,puta da se vino sto bolje ocisti a onda flasiras.Mulj koji ostane i kominu mozes naliti vodom i ostaviti da provri pa peci rakiju,a ja sam od mulja koji ostane prilikom pretakanja pravio i kupinovo sirce i odlicno je za salate.E sada sam flasirao jedno 200l a ostalo mi je jos u buradima i to moram uskorao flasirati.
Sačuvana
Stoske
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 09. April 2011, 03:11:45 »

Sačuvana
Stoske
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 09. April 2011, 03:18:56 »

Sačuvana
Stoske
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 09. April 2011, 03:23:16 »

Sačuvana
Stoske
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #104 Poslato: 09. April 2011, 03:23:55 »

Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.128 sekundi sa 20 upita.