08. Februar 2012, 08:03:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kupinovo vino  (Pročitano 35977 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nesaszkr
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #60 Poslato: 08. Septembar 2010, 21:30:30 »

Pozz svima,prvi put sam ove godine pravio vino od kupine.Pitao bih iskusnije sta da radim sada kada sam ga otocio (procedjeno je prilikom otakanja iz komine),stavio sam ga u podrumu u plasticnom burencetu koje je prekriveno gazom za cedjenje.Da li da zatvaram taj sud poklopcem ,da li da nastavim tiho vrenje tako sto cu sipati u flase vino i staviti vatu na vrhu flase---na kojoj temperaturi sada da ga cuvam-moze li u podrum Huh??.Stvarno bih molio za savet sta nadalje da mi se ne pokvari ovo sto sam napravio i ne ukiseli--------i pitao bih  oko otakanja nadalje koliko puta i na koliko dana,

HVALA UNAPRED SVIMA ... Huh?  Scratchhead
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 39

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #61 Poslato: 09. Septembar 2010, 19:35:30 »

Moja iskustva su sledeca

Temperatura u podrumu treba da je izmedju 18-20 stepeni.
Sto se tice tihog vrenja, ja sam realizovao u buteljkama sa cepom od vate. (to je bilo dok su bile male kolicine vina).
Po pitanju otakanja ja sam cuvao u buteljke negde oko 45 dana a onda odvojio od taloga i flasirao.
Sačuvana

U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
nesaszkr
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #62 Poslato: 16. Septembar 2010, 22:18:28 »

Hvala Dragisi na savetima,poslusao sam pa cemo videti konacan proizvod.Na 23 kg  kupina dodao sam  5 kg secera-posle 17 dana otocio 16 litara vina koje sam stavio u plasticne balone na tiho vrenje jos nekih 45 dana.Vino nedelju dana po otakanju ima 11%  secera i 6% alkohola, u podrumu je na kontrolisanoj temperaturi od 18-20 stepeni,videcemo za jos mesec dana kad zavrsi tiho vrenje koliko ce biti jako,zasad ima slatkast ukus,kiselina se ne oseca,,ali je jako,,bas se oseca ta jacina.
Evo nekoliko slika iz mog podruma,i kako sam ja resio vrenje bez mnogo ulaganja (svaka cast za vrenjace-puckala ali u mom gradu komad kosta 350 din,  sto je mnogo.Za moja 3 balona vina  cena puckala premasuje svu cenu ulaganja za svu kolicinu vina,ja to resio kao dole na slici-----od ulaganja imam samo 60 dinara za plasticno crevo-)---EVO POGLEDAJTE NA SLICI

327.jpg] 741.jpg] 47.jpg] 958.jpg] 227.jpg]
« Poslednja izmena: 16. Septembar 2010, 22:44:51 Autor nesaszkr » Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #63 Poslato: 17. Septembar 2010, 17:41:38 »

Prola snadji se. Ja sam Vrenjace kupio u Kragujevcu i imao sam neku kombinacuju tako da sam ove godine obezbedio vrenjaca za svu narednu proizvodnju. Iduce planiram dapostavim na prohrom sud i tako davrenje bude u vecem sudu. Ja ovih dana idem daizvrsim kontolu tihog vrenja i izvrsim jos neke pripreme pre filtriranja  i flasiranja.
Samo napred, pozdrav!
Sačuvana

ko.ca
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #64 Poslato: 12. Oktobar 2010, 10:01:22 »

posadio sam neku povrsinu pod kupinama nadam se da ce vec naredne godine biti dovoljno i za neku kolicinu vina. voleo bih da se oprobam i u toj oblasti Huh?
Sačuvana
alambik
Heroj foruma

Ugled člana: -1
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #65 Poslato: 12. Oktobar 2010, 10:41:48 »

Ne bih da vas obeshrabrim ali ja sam nakon nekoliko ponovljenih pokušaja sa pitomom kupinom odustao od toga da od nje pravim kupinovo vino.
Ne znači da će tako biti i kod vas samo kažem kako je bilo kod mene.
Šta god da uradim sa pitomom kupinom vino bude nikakvo.
Koliko god da zabrljam sa divljom kupinom vino ispadne lepo.
Tako sam vrlo jednostavno došao do zaključka da vino treba isključivo od divlje kupine.
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #66 Poslato: 12. Oktobar 2010, 19:36:56 »

Ja sve vise se uveravam da je alambik u pravu i ja sam pre par godina probao od pitome i nije to to . Mnogo ima kiselosti koju tesko mozete prikriti. Nisam probao nikakvim preparatima za smanjenje kiselina mozda bi upalilo. Evo unazad 3 godine pravim samo od divljis i konzumenti nemaju primedbi.

Mozda neke nove sorte koje se pojavljuju (za koje tvrde da su slatke i ukusne kao divlje) daju bolje rezultate.

Jos par nedelja i stize moje vino od divljih kupina.

Pozdrav!
Sačuvana

dadoxxl
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #67 Poslato: 13. Oktobar 2010, 08:18:41 »

Ne bi se slozio da vino od pitome kupine nije dobro,prije svega od kupine ton fri,ali potrebno je brati samo zrele i prezrele plodove koji su puni secera i slatki.Ako sw beru nedozreli plodovi dolazi do puno kiselina u vinu.Takodje i divlja kupina je prekisela,ukoliko nije zrela.
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #68 Poslato: 16. Oktobar 2010, 15:28:33 »

Napokon evo stigle etikete iz stampe.

Ovako ce izgledati pakovanje kupinovog vina od divljih kupina ove godine (samo je kanap privremen jos nisam kupio odgovarajuci)

Sta ima novo kod ostalis proizvodjaca. Pozdrav!!

Sačuvana

nesaszkr
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #69 Poslato: 16. Oktobar 2010, 23:30:41 »

Cestitke za finalan proizvod, stvarno izgleda svetski-----SVETSKO A NASE..heeehehh ,zanima me gde se moze kupiti vase vino dragisa,bas bi volio probati ovakvu blagodet.
Sto se tice mog kupinovog vina ,jos malo pa cu ga flashirati,za nekih 10-tak dana,dotle pozdravvvvvvvvvvvvvvvvvvv
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #70 Poslato: 17. Oktobar 2010, 09:11:47 »

Hvala na lepim recima. Ja finalno flasiranje realizujem za 7 dana. Onda cu postaviti jednu malu galeriju slika o postupku flasiranja kako sam radio. Vino cu 02.11.2010. god doveti u Beograd. Vino se moze nabaviti samo licno u kontaktu samnom, nemam posrednike i ove godine kao i predhodne nece ga biti u slobodnoj prodaji. Javi te kakva su vasa vina, jer ste zadovoljni i dr. Pozdrav!
Sačuvana

Cikiri
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #71 Poslato: 18. Oktobar 2010, 16:38:13 »

Da li je iko od proizvodjaca merio metanol?Huh?
Vidim da niko ne spominje tu karakteristiku?
 Ja sam kupinovo vino pravio prvi put i merenjem u laboratoriji su ustanovili da je procenat metanola 0,550 a maksimalno dozvoljeno je 0,255?

Sačuvana
diabolic
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #72 Poslato: 19. Oktobar 2010, 08:53:40 »

Pa da se i ja malo uključim. Pošto ja radim vino od pitomih kupina već duže vrijeme,moj postupak je sljedeći:
-Poberem zrele plodove
-stavim ih u posebnu kacu, jer berem svakih tri do pet dana, a znamo da se kupine beru i do 45 dana u sezoni(osim ove)
-nakon berbe, sve sameljem sa onim dodatkom na bušilici za mješanje boje, ima za kupiti u dućanima tehničke robe
-zatim izmjerim šećer i obično je oko 50 Oeksla
-kako je kod nas dozvoljena jačina voćnog vina oko 13 % alk., podižem istog trena količinu šećera dodavanjem na 100 Oe, jer to daje u konačnici vino jačine 13% alk ( postoje tablice koje kažu koliko će sadašnjih Oe dati u konačnici alkohola u vinu, tako da možete planirati alkohol)
-zatim sve promiješam, dodam kvasce i hranu za kvasce te ostavim da vrije cca 20 - 30 dana (mješam kljuk svaki dan 2-3 puta, zbog boje)
-nakon završetka vrenja, istočim sok, i sprešam u preši kruti dio kljuka na način da u POŠTARSKU VREĆU stavim kljuk i polako prešam cijeli dan, ostane samo tvrdi keks
-zatim sve prebacim u inoks posudu, stavim vinobran i to sve vrije sljedećih 3 mjeseca

Kupinovo vino s manjim postotkom alkohola( ispod 10%) sklonije je kvarenju, neovisno o vinobranu, moje stoji po godinu dana bez pretakanja u inox posudi sa plivajućim poklopcem za zaštitu od dodira sa zrakom (obavezno)
Sačuvana
Cikiri
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #73 Poslato: 26. Oktobar 2010, 19:34:06 »

Molim vas za odgovor o metanolu, jako mi je vazno?Huh?
Sačuvana
Dragisa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #74 Poslato: 01. Novembar 2010, 22:12:55 »

Kupinovo Vino 2010. - FINAL

Pozdrav!
Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 24 upita.