22. Maj 2012, 23:33:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šta sa prvencem?  (Pročitano 602 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
pizonovac
Prolaznik
*

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 01. Novembar 2011, 21:15:41 »

Imam oko 100 litara prvenca koji sam skupljao sve u nadi da ću kada skupim dovoljno sve to prepeći, i sipati u rezervoar stojadina. Sada vozim na dizel i ne znam šta da sa ovim čudom uradim. Ima li neko pametnu ideju? Scratchhead
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Ugled člana: 11
Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #1 Poslato: 01. Novembar 2011, 22:27:26 »

Koristi ga za pranje prozora whistlefly
Za masiranje i obloge whistlefly
Za dezinfekciju whistlefly
Ima sigurno još toga Wink
Sačuvana
pizonovac
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 02. Novembar 2011, 21:28:20 »

Uspevam da poklonim ponekom poneku litru, ali starih 100 + ovo što ću dodati ove godine...Huh?? Scratchhead
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #3 Poslato: 03. Novembar 2011, 20:26:41 »

Razblaži sa vodom 50:50 i uradi redestilaciju sa izdvajanjem prve frakcije(prvenac) 1 litar iz kazana zapremine do 150litara (okvirno), prekid destilacije radi negde kada izlaz na luli bude oko30%. Tako dobijenu rakiju slobodno možeš da koristiš i do 30% za mešanje sa drugim rakijama srednjeg kvaliteta i garantujem ti da nema nikakvih posledica po zdravlje, kad to kažem mislim na povišenu količinu metil-alkohola, u eventualnoj analizi količina metil-alkohola biće na donjoj granici.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
pizonovac
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 03. Novembar 2011, 20:35:23 »

hvala na savetu, probaću Thumb
Sačuvana
lovranski
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 04. Februar 2012, 10:58:43 »

Ja sam sakupio nekih 40 litara prvenca razblazio sam ga na 30 vol. alk. i sve prepeko odvojio sam prvih 4 litre i hvatao dosta visoko rakija nije neke kvalitete ali kada je razblazim dobit cu, neznam tocno cca. 50l rakije. samo neznam sa zdravstvenog pogleda kakva je mozda napravim analizu da znam za buduće ali isključivo za likere se je može koristiti.

ako neko ima kakvih savijeta?
Sačuvana
pizonovac
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 04. Februar 2012, 19:53:49 »

Poslusao sam Pecu 50, i sad taj alkohol razblazen na 40% dodajem 5-6 litara po kazanu jabukovače. Ne znam koliko se isplati, ali sam od nečega što sam mogao samo da bacim dobio jabukovaču, koja ima svoje korisnike. Na ukusu nisam ništa izgubio...
Sačuvana
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 04. Februar 2012, 22:03:00 »

Citat
Na ukusu nisam ništa izgubio...
Samo ti se čini. Znaš onu, i od grožđa se može napraviti vino.

...samo neznam sa zdravstvenog pogleda kakva je...
Kada se inače priča o odvajanju prvenca onda se on definiše kao procenat ili broj litara odvojenog destilata u odnosu na zapreminu kazana, što je u stvari samo približno preračunati odnos od tačnijeg i preciznijeg načina odvajanja, a koji bi u ovoj varijanti i trebao biti primijenjen u onom maksimalnom iznosu. On ide na slijedeći način. Broj litara meke rakije koji se stavlja u kazan puta jačina destilata, puta procenat odvajanja prvenca u odnosu na apsolutni alkohol, što iznosi od 3% do maksimalnih 8%. Dobiva se količina alkohola kojeg je potrebno odvojiti. Sada se u zavisnosti od jačine prvenca izračunava broj litara.
Uzmimo da u kazan stane 100 litara destilata od 30 stepeni i da je snaga prvenca 75 stepeni. To bi u nekoj maksimalnoj varijanti bilo, 100 x 30 x 8% = 240 stepeni alkohola, 240 : 75 = 3,2  litra prvenca.
To što si odvojio 4 litre je još bolje, a nisi ništa posebno izgubio, jer u tom destilatu koji dobiješ prepekom prvenca ionako ništa kvalitetno nije ostalo, što i sam konstatuješ njegovim probavanjem.
Isto tako u tom destilatu ne bi trebalo biti ništa što je štetno, kako kažeš u zdravstvenom pogledu, jer ovih 8% je o tome i vodilo računa.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.041 sekundi sa 22 upita.