23. Maj 2012, 00:07:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Destilisanje prepecene sljivovice  (Pročitano 552 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
divlji pecarosh
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Poslato: 21. Decembar 2011, 00:54:02 »

Grin
Ove jeseni sam destilisao 40-tak litara prepecene sljivovice od 50 stepeni koja je odstojala tri godine u hrastu, razlog je bio taj sto je to stric pekao pre tri godine i najverovatnije nije odvojio patoku kako treba i da bi bili sigurni u kvalitet destilisanja prepecemo ga opet Smiley
Dobili smo destilat jacine 72 stepena( koji opet reaguje sa dragim nam Quercus robur-om) i ja verujem krajnje specifican, najvise zbog toga sto je odlezao u hrastu pa je ponovo zavrsio u kazanu.
Zanima me vase teoretsko i jos bolje prakticno misljenje o kvalitetu ovakvog postupka i koje su mane a koje vrline kada se tri puta destilise?

Svako dobro
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Ugled člana: 11
Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #1 Poslato: 21. Decembar 2011, 09:03:10 »

Uhhhhhh divlji pecarosh-u, tri godine "ljute" u hrastu pa prepek? Huh? To je greh.
Jas stalno imam problem kad pečem "meku" ( 30 stepeni ), koja u mom kraju odležava i po 10, 15 godina u hrastu. Prosto mi je žao tu lepotu, ukus i miris da stavim u kazan i pretvorim u "parnjaču"
Citat
Dobili smo destilat jacine 72 stepena( koji opet reaguje sa dragim nam Quercus robur-om) i ja verujem krajnje specifican, najvise zbog toga sto je odlezao u hrastu pa je ponovo zavrsio u kazanu.
Da ima neke tajne u našem dragom Lužnjaku, IMA.
Sačuvana
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #2 Poslato: 21. Decembar 2011, 09:57:00 »

Sve zavisi koje su mane bile već prisutne kod destilata prije nego je stavljen na odležavanje u hrastovo bure, i kakvo je to bure i koliko je kroz ove tri godine djelovalo na njega, kao i od načina na koji si radio ovu treću destilaciju.
Priča sa jako puno faktora uticaja, ali kao što deki reče, kad sve sabereš i oduzmeš, bolje da to nisi radio.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
deki
Zaslužni član

Ugled člana: 11
Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #3 Poslato: 21. Decembar 2011, 10:11:21 »

Citat
Sve zavisi koje su mane bile već prisutne kod destilata prije nego je stavljen na odležavanje u hrastovo bure, i kakvo je to bure i koliko je kroz ove tri godine djelovalo na njega, kao i od načina na koji si radio ovu treću destilaciju.
Priča sa jako puno faktora uticaja
Ko zna šta je striko radio Scratchhead Scratchhead Scratchhead
Sačuvana
divlji pecarosh
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #4 Poslato: 28. Decembar 2011, 19:33:33 »

Rakija je bila jacine 53 stepena i nije imala neku narocitu manu, a sazrevala i starila je po Jus-u tj. po prof. Jovicu, ali preovladalo je misljenje da je proces destilacije mogao da bude bolji i opredelili smo se da je spustimo na 35 stepeni i po treci put destiliramo(dosta je na mene uticalo citanje o tehnologiji proizvodnje kalvadosa, pa ako Francuzima nije greh da vino destiliraju i prave konjak i kalvados, zasto bi bio problem Sumadincu da prepece ljutu sljivovicu whistlefly Cool
Ono sto me je iznenadilo je sledece, pre prvenca i Boga mi i prvih par minuta posto je poteklo je izlazila para u prilicnoj kolicini, toliko da je sistalo(pretpostavljam da je u rakiji bilo dosta lako isparljivih materia, podvlacim da je hladionik odlican)!?
Potegao sam ovu temu jer sam ocekivao da je neko vec nesto sicno radio, pa me zanimaju njegova zapazanja i zanima me sta teorija kaze, sta se gubi a sta se dobija trecom destilacijom?

Svako dobro
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #5 Poslato: 28. Decembar 2011, 21:17:00 »

To sa parom mi je sumnjivo. Ako lako ispari lako se i kondenzuje...
Je li tabarka bila puna i je li voda bila hladna?
Sačuvana
divlji pecarosh
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #6 Poslato: 28. Decembar 2011, 22:14:56 »

Kazem jos jednom hladionoik je tanjirastog oblika i nije u njemu problem. Cudno se ponasalo u pocetku, izlazio je gas neobicno obilno i onda je krenuo prvenac koji je bio hladan i gas!? nisam do kraja siguran sta se desavalo, kasnije je sve bilo normalno i nije bilo gubitaka alkohola

Svako dobro
Sačuvana
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #7 Poslato: 28. Decembar 2011, 22:49:42 »

Suviše jako zagrijavanje, odnosno brza destilacija na početku. Prvenac mora izlaziti sporo, negdje oko pola sata, i nije zbog toga da spriječiš gubitak etanola nego da rasporediš  aromatske materije.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 22 upita.