23. Maj 2012, 00:09:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Cuvanje vina u podrumu amatera  (Pročitano 516 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
miticd
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 27. Decembar 2011, 17:15:37 »

Nigde nisam nasao komentare kako cuvati flase vina,ako vam je amaterski podrum!A vecina nas ima problema sa temperaturom u podrumu.Negde sam video da se koristi pesak,meni je palo na pamet da stavljam slamu izmedju flasa kao toplotni izilator,ali pitanje je onda provetravanje i vlaznost.Hvala svim onima koji se ukljuce u diskusiju!!!
Sačuvana
miticd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 27. Decembar 2011, 17:19:55 »

Cak se gradjevinarstvu koriste i strugotrine,vuna,trska.Ali kako sve to ukomponovati sa vinskim flasama  Huh?
Sačuvana
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #2 Poslato: 27. Decembar 2011, 17:47:03 »

Treba pronaci neku adekvatnu prostoriju,prostor ispod stepenica,podrum ili nesto slicno.Neku prostoriju u kojoj ce temperatura koliko toliko biti konstantna.Leti se problem temperature moze resavati klima uredjajima(sada ima i malih prenosnih).Slama,piljevina i sl.mogu praviti probleme jer se lako moze stvoriti budj.
Sačuvana
miticd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 29. Decembar 2011, 20:41:12 »

Ja imam podrum koji je pola metra ukopan u zemlju.Ove godine sam stavio najdeblji stiropor na vrata.Uzeo sam i stari zamrzivac od 350 l  Smiley,koji sam oprao i u njemu planiram da stavim flase(improvizacija).Naravno bez ukljucivanja.Bice malo otskrinuta vrata zog ventilacije.Ali znam da su ljudi ranije stavljali voce u slamu da ne bi izmrzlo,a za pesak i cuvanje vina mislim da sam citao kod pr.Jovica.Ali kod VECINE amaterskih podruma VELIKE SU oscilacije u temperaturi,a i ne stavljaju bas svi klime Sad.A znam da je recimo slama predstalja savrsen toplotni i zvucni izolator....Za budj sam se i ja plasio zbog smanjenog protoka vazduha i vlaznost..AKO NEKO IMA IDEJU bio bih zahvalan a verovatno i mnogi Smiley
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #4 Poslato: 29. Decembar 2011, 21:13:59 »

miticd:
Čuvanje boca sa vinom u amaterskom podrumu opredeljuje to koliko godina želiš da čuvaš boce u tom i takvom prostoru. Pošto predpostavljam da su to boce sa vinom iz klasične proizvodnje i nisu namenjene arhiviranju, vrlo lako će podneti ta temperaturna kolebanja za ono vreme koje je dovoljno da se popiju. Međutim ako si planirao da to vino arhiviraš, pored posebnih normi koje zahteva vino da bi moglo da se arhivira(mislim na sam proizvod), isto tako treba zadovoljiti i kriterijume prostora za čuvanje a koji se odnosi na temperaturu, osvetljenost, vlažnost vazduha i još neke sitnice. Pošto si poluukopan podrum temperaturno izolovao i sa time smanjio mogućnost temperaturnih šokova, sa zamračivanje ili delimičnim prigušivanjem dnevnog svetla rešavaš i drugi problem. I treći problem samo odlaganje punih boca možeš vrlo jednostavno rešiti kupovinom blokova od istog materijala kao i obične cigle. Skoro sve ozbiljnije ciglane imaju te blokove koji već imaju šupljine u kojima se stavljaju boce sa vinom. Oziđivanjem zida sa takvim blokovima dobija se jedan lep i adekvatan prostor za odlaganje punih boca, a ujedno se dobija i najbolji izolator i regulator temperature i vlažnosti, a ujedno su sve boce u mraku.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
miticd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 29. Decembar 2011, 23:24:32 »

Peco skratio si mi muke znam na koje blokove mislis.Idem posle Nove godine za Vlasotince i prvo sto cu da uradim da svratim na lokalnu ciglanu da vidim da li ih ima!! Smiley Smiley.Moram da ti priznam da mi ovako na slici blokovi nisu delovali imresivno(rupe su mi bile siroke) i zato ih nisam posmatrao kao termoizolator  Cry. HVALA!!!!Sve najlepse u Novoj godini tebi i svim clanovima foruma!! Thumb
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 22 upita.