23. Maj 2012, 00:22:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: ledena vina  (Pročitano 1457 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 33

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 20. Oktobar 2008, 07:52:13 »

Ovo bi trebalo da budu vina proizvedena od smrznutog grozdja. Ako nije etako ispravite me, a ukoliko jeste, neka neko napise kakva su to vina i kako se proizvode.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #1 Poslato: 24. Oktobar 2008, 00:26:45 »

Ice wine, ili ledeno vino, se dobija izdvajanjem soka grožđa od vode iz bobice zamrzavanjem. Stari način proizvodnje ledenog vina je išao prirodnim putem tako što se čekalo da grožđe smrzne, pa se onda iz njega cedio sok. Sada se najčešće koriste zamrznute pelete tečnog azota, koje se ubacuju u obrano grožđe, i koje vrlo brzo zamrznu, pa se onda pristupa preradi i ceđenju sa vrlo brzim postupkom da se nebi odmrzlo. Peleti tečnog azota (Veličina i oblik im je kao smoki), se dopremaju u specijalnim kontejnerima i vrlo dugo se mogu čuvati zaleđeni.
Šta se ustvari dešava zamrzavanjem, pa sva voda iz bobica se kompletno ili delimićno zamrzne, a da pojednostavim, ostaje samo tečni grožđani šećer nezamrznut. Postupak fermentacije i daljeg tehnološkog procesa se dosta razlikuje od klasičnog dobijanja vina, a zbog niske temperature, sadržaja šećera itd....

Ledena vina su izuzetno skupa i zbog same cene koštanja, jer se količina vina od 100 kg grožđa svodi na svega 20-tak litara, i to su vina sa visokim procentom alkohola, a takođe sa visokim procentom neprevrelog šećera.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
Ivan.J.
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #2 Poslato: 24. Oktobar 2008, 16:06:10 »

Imao sam priliku da pijem jedno kanadsko ledeno vino, inace Kanada je i poznata po proizvodnji ledenih vina. Brat je bio tamo i pricao mi, kazu da se grozdje bere na temperaturi od -8 do -15 stepeni u decembru mesecu. Cak sam cuo (ili procitao, nisam bas siguran), da ljudi prate vremensku prognozu i nekoliko dana ranije obavestavaju nadlezne koji kontrolisu berbu (poreklo, teroir), i ako tog dana nije temperatura kao sto sam gore naveo ne dobija se dozvola za pravljenje ledenog vina.

Inace ovo vino je bilo slatko, dezertno, verovatno su i sva ostala zbog velike koncentracije secera, nije mi sad ovde boca ne mogu bas da se setim koliki je bio procenat alkohola, ali zaista svi koji smo tada pili to vino bili smo odusevjeni. Ukus zove i meda, skoro kao sirup, cena je bila za bocu od 0,75l oko 50 kanadskih dolara. Inace ima i jako malih ambalaza od 0,05l.

Moze se naci na internetu, ako nekog zanima videcu bas konkretno koje je vino bilo, moze sve na sajtu proizvodjaca da se procita o samom vinu, proizvodnji...
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.036 sekundi sa 21 upita.