Ivan.J.
Mlađi član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 24. Oktobar 2008, 16:06:10 » |
|
Imao sam priliku da pijem jedno kanadsko ledeno vino, inace Kanada je i poznata po proizvodnji ledenih vina. Brat je bio tamo i pricao mi, kazu da se grozdje bere na temperaturi od -8 do -15 stepeni u decembru mesecu. Cak sam cuo (ili procitao, nisam bas siguran), da ljudi prate vremensku prognozu i nekoliko dana ranije obavestavaju nadlezne koji kontrolisu berbu (poreklo, teroir), i ako tog dana nije temperatura kao sto sam gore naveo ne dobija se dozvola za pravljenje ledenog vina.
Inace ovo vino je bilo slatko, dezertno, verovatno su i sva ostala zbog velike koncentracije secera, nije mi sad ovde boca ne mogu bas da se setim koliki je bio procenat alkohola, ali zaista svi koji smo tada pili to vino bili smo odusevjeni. Ukus zove i meda, skoro kao sirup, cena je bila za bocu od 0,75l oko 50 kanadskih dolara. Inace ima i jako malih ambalaza od 0,05l.
Moze se naci na internetu, ako nekog zanima videcu bas konkretno koje je vino bilo, moze sve na sajtu proizvodjaca da se procita o samom vinu, proizvodnji...
|