cip
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 54
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 30. Septembar 2008, 08:55:59 » |
|
Peca50: Da li se moze znati ima li takvih aparata uredjaja za destilaciju (ne mislim na kazan za pecenje rakije vec na profesionalni ili poluprofesionalni uredjaj kakav pretpostavljam postoji u velikim fabrikama) da se kupi? Malo fotografija i tehnickih podataka za neki takav jeftiniji uredjaj?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 30. Septembar 2008, 09:41:42 » |
|
Pozdrav mickoni81 Imam naravno par pitanja za sve vas : posto sumnjam da sve ovo drzite u glavi, iz kojih knjiga, ili bolje receno literature ste ovo izvukli?? Citao sam do sada sve i svasta i na ono objasnjenje o kapku i sta se u njemu desava nigde nisam naisao!!!?? Moze li kakav info gde da trazim tu knjigu ili ako imate nesto u elektronskom formatu saljite mi na mail.
Sto se literature tice imas u mom potpisu link pa pogledaj. U tim knjigama nema nista o onome sto sam pisao o kapku i destilaciji... Osnova moje price je onaj fazni dijagram sa koga se sve ocitava a sve drugo je termodinamika koju sam polozio na fakultetu davnih dana, vise sam i zaboravio kada  One temperature koje je trazio e2e4 naravno ne drzim u glavi, to sam izguglao...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 16. Oktobar 2008, 19:01:03 Autor dioda »
|
Sačuvana
|
|
|
|
e2e4
Mlađi član

Ugled člana: 2
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 30. Septembar 2008, 21:09:31 » |
|
Sta znaci prevelik kapak? Potrebna jaka vatra. Onda kom zagori. Kakvog je okusa rakija ako je kapak prevelik? Koje komponente isparavaju ako je vatra prejaka?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 30. Septembar 2008, 22:06:22 » |
|
Kakvog je okusa rakija ako je kapak prevelik? Nemam pojma kakva je veza izmedju velicine kapka i ukusa rakije, mozda Peca zna  Koje komponente isparavaju ako je vatra prejaka? Iste kao i na slabijoj vatri samo isparavaju slabijim intenzitetom...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 01. Oktobar 2008, 00:22:17 » |
|
Peca50: Da li se moze znati ima li takvih aparata uredjaja za destilaciju (ne mislim na kazan za pecenje rakije vec na profesionalni ili poluprofesionalni uredjaj kakav pretpostavljam postoji u velikim fabrikama) da se kupi? Malo fotografija i tehnickih podataka za neki takav jeftiniji uredjaj?
Nažalost nisam čuo, a to neznači da nema, da postoje kontinuirane destilerije namenje za amatersko ili polu-profesionalno bavljenje destilacijom. Šezdesetih godina u mojoj firmi je bila takva, da kažem , nesavršena destilerija pod nazivom Najkum aparat. Sastojao se od tri kazana baterijski povezana, kapaciteta 2400litara, i nije bio kontinuiran u smislu destilacije. Imao je uprošćenu frakcionu destilaciju ali koliko se sećam nije imao rektifikacionu kolonu za održavanje stalne jačine. kontinuirana destilerija u mojoj firmi je kapaciteta 2500-3000 litara vina na sat i marke je "HERMAN III", glavna destilaciona kolona je visine oko 12 metara, sastavljena iz prstenova-segmenata izrađenih od bakra. Ovo sam napisao da bi shvatio koliko je tu samo bakra utrošeno, i da bi se videlo koliki bi to bio finansijski izdatak za tako nešto, o pratećim delovima da nepričam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 01. Oktobar 2008, 10:49:26 » |
|
cip pogledaj ovaj link - http://www.pro-mont.co.yu/proizvodi.htmKada kliknes na "proizvodi" pise ovo ali nema detalja.. OPREMA ZA ALKOHOLNA PIĆA Za proizvodnju rakije, jakih alkoholnih pića i destilerije proizvodimo: kazane za rakiju - kazane za šaržnu destilaciju komina sa rektifikacionim kolonama i zornim staklima, cisterne od nerđajućeg čelika za fermentaciju komine, čuvanje rakija i drugih alkoholnih pića, te destilatore alkohola. U galeriji imaju slike obicnih kazana, kontaktiraj ih pa se raspitaj za kolone...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Branko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 31. Oktobar 2008, 22:07:16 » |
|
Interesuje me nešto detaljnije vezano za rakijske kazane sa kondenzatorima između glavnog kazana i tabarke. U mom kraju se koriste slični. Koliko sam obavešten, u tim kondenzatorima se nalazi voda od 40-tak i više stepeni celzijusa. Navodno pod tim uslovima dolazi do kondenzovanja štetnih sastojaka iz rakije. Konkretno, koristim kazane zapremine 170 - 200l gde dobijam dvadesetak litara rakije (naravno zavisno od željene snage), a na navedenim kondenzatorima odbacujem 8 do deset litara tečnosti koja sadrži šta?
Uskoro ću raspolagati i fotografijama ako mogu da budu od pomoći.
Hvala unapred na informacijama.
Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 01. Novembar 2008, 14:01:26 » |
|
Branko! Dobrodošaoooo!!! A što se tiče kazana i destilacije, moraćeš opet malo detaljnije da napišeš, mislim da nisam dobro razumeo tvoje pitanje u vezi temperature vode u kondenzatoru(tabarki). Imaš kazan zapremine oko170-200lit., koji je povezan sa kondenzatorom(tabarkom) sa lulom izrađenom od bakra, i između nema ništa. Količina dobijenog destilata (rakije) prvo zavisi od količine alkohola u sirovini koju destilišeš (pečeš), zavisi i od jačine dobijenog destilata, kao i od momenta kada si prekinuo destilaciju, a u odnosu na to dali na luli ide još destilat koji ima alkohola u sebi? To su neka pitanja i odgovori, a kada pojasniš biće i nama i tebi jasno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 01. Novembar 2008, 14:15:46 » |
|
Peco mislim da je Branko govorio o ovakvom tipu kazana kao na slici. Izmedju kazana i tabarke se nalazi jos jedan manji kondenzator...  Mozda nisam u pravu pa je najbolje da Branko postavi slike tog kazana, ako ih ima, da vidimo o cemu se radi...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01. Novembar 2008, 14:50:33 Autor dioda »
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 01. Novembar 2008, 14:43:12 » |
|
Pa mislim da si u pravu, ako se radi o tom tipu kazana, koji je uprošćena verzija savremenih destilerija sa rektifikacionom kolonom! Hvala!
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 01. Novembar 2008, 14:49:55 Autor dioda »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 01. Novembar 2008, 23:53:18 » |
|
Ehh, extra forum, sta dakazem. Od skora pecem vocne rakije i dosta sam se zainteresovao za to. Pecem najcesce rakiju od jabuke u takozvanom slovenackom kazanu koji je najslicniji prvom koji koristi e2e4, s tim da kod mene u kursumliji najcesce peku rakiju sa kazanom koji ima kapak sa rupom bez ikakve nadogradnje i pece dosta losiju rakiju. Sad sto je to tako neznam, ali znam da se iz nekog razloga ipak dodaje neka vrsta kupole ili produzenja kapka. Posto sam se zainteresovao za pravljenje viskija , takve kazane sam vidjao za njihove destilacije, a sto se zadnje slike tice mislim da je frakcioni kazan koji moze da destilise do 96 % alkohola i koristi se za proizvodnju najcesce viskija i votke, jer tako destilisani alkohol nema ni mirisa ni ukusa( tj, ne mora da ima jer se vrlo lako moze odrediti srednji deo koji je cist etanol od drugih primesa). Do pojave ovakvog kazana koji je patentirao Coffey proizvodio se viski na nacin na koji mi danas pecemo rakiju. Sto se tice uredjaja koji cip pominje mogu da mu posaljem pdf ako ga interesuje kako da od bojlera napravi extra frakcionu pecaljku sa kojom moze da destilise sve pa cak i votku za koju je potreban cist alkohol bez mirisa i ukusa. Inace moze se votka dobiti od bilo kog voca ali je neisplativo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 02. Novembar 2008, 09:43:20 » |
|
Gofer aj' posalji meni taj pdf o prepravci bojlera na frakcionu kolonu. Mail je goran0305@sbb.co.yuHvala unapred i dobrodosao na forum 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 54
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 02. Novembar 2008, 10:02:43 » |
|
CITAT: Gofer:Sto se tice uredjaja koji cip pominje mogu da mu posaljem pdf ako ga interesuje... Bilo bi suiper kada bi svoje znanje i pdf podelio sa ostalim ucesnicima. Unapred hvala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 02. Novembar 2008, 15:42:09 » |
|
Mislim da će ovo pomoći http://rapidshare.com/files/102884136/booze.zip , ako ne uspe ipak me kontaktirajte preko foruma da pošaljem pdf. Inače me veoma interesuje destilacija viskija, pa ako neko ima nekih saznanja ili još bolje iskustva nek podeli iskustvo sa nama.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 02. Novembar 2008, 18:59:58 Autor dioda »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 12. Novembar 2008, 00:39:35 » |
|
Ne verujem, dioda, da je Branko mislio na takav kazan kakav ste vi prikazali na onoj slici. To sa vaše slike je uobičajeni alambik za konjak. Spojna cev prolazi, na putu do stabarke, kroz "pripremni kazan", to jest kroz jednu posudu u kojoj se nalazi kom za sledeću destilaciju. Na taj način se ovaj kom zagreje na nekih 60-65 C i kad se kazan nastavi ne treba dugo čekati da ponovo procuri. To je jedina razlika. Sve ostalo je isto. Branko je mislio na nekakvu kombinaciju u kojoj je između kotla i stabarke postavljen deflegmator. Dakle, of set deflegmator, ali takav koji kondenzovani deo ne vraća u kazan nego ga posebno odvaja. Nešto slično sam video kod jednog novosadskog proizvođača kazana. Ja lično mislim da ne treba ovako raditi (premda, naglašavam, nemam iskustva sa tim). Čini mi se da se tu prave preveliki, a nepotrebni gubici. Deflegmator da, može i u of set poziciji, ali neka se kondenzat vraća u kazan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|