23. Maj 2012, 00:31:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za pecenje rakije  (Pročitano 105284 puta)
0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #345 Poslato: 06. Novembar 2011, 21:49:53 »

Sve u svemu pola kvadrata okrugle ploče od 5 mm je jeftinije od cijele ploče odnosno dva kvadrata lima od dva milimetra.

P.S. @milorad, iz obzira prema nama ostalima na forumu bilo bi u redu suzdržat se od uzastopnog pisanja poruka na istoj temi bez ikakvog razloga, kad već neće niko da "počisti", a nije prvi put.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
milorad
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #346 Poslato: 08. Novembar 2011, 00:50:06 »

Jedan kvadratni metar debljine 1mm, tezak je 8.933kg. Sto znaci da je, kvadratni metar bakra debljine 5mm tezak cca 44.5kg.
Cena bakarnog lima je oko 12.5eur/kg. Pa sada izracunaj. Imas i jevtiniju varijantu. Moze da se kupi u Sevojnu i kruzni komad precnika 80cm i isto debljine 5mm.
zahvaljujem se na informacijama svima naručio sam iz sevojna
« Poslednja izmena: 27. Novembar 2011, 10:21:39 Autor bistrica » Sačuvana
milorad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #347 Poslato: 10. Novembar 2011, 18:47:10 »

Ako ga već mijenjaš onda stavi debljinu od 5 milimetara. Možeš ga kupiti kod lokalnih kazandžija, ili direktno u Sevojnu gdje ga i oni nabavljaju.
ма купио сам лим по вашем савету у севојну од3мм родио сам мечку са све мечићи док сам формирао данце можеш мислити да сам узео од 5 милиметара морао би да га ударам 3дана сада би требао да очистим казан али незнан где да купим живу соду па се надам да ће савет доћи од неког форумаша из бгд  земуна или околине
« Poslednja izmena: 27. Novembar 2011, 10:22:47 Autor bistrica » Sačuvana
bane30
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 36

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #348 Poslato: 10. Novembar 2011, 21:07:24 »

ма купио сам лим по вашем савету у севојну од3мм родио сам мечку са све мечићи док сам формирао данце можеш мислити да сам узео од 5 милиметара морао би да га ударам 3дана сада би требао да очистим казан али незнан где да купим живу соду па се надам да ће савет доћи од неког форумаша из бгд  земуна или околине
Evo sto posto imas u polj. apoteci na zelenjaku danas sam video a ima takvih apoteka i na zemunskoj pijaci garant!
Sačuvana
milorad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #349 Poslato: 11. Novembar 2011, 07:47:50 »

ма купио сам лим по вашем савету у севојну од3мм родио сам мечку са све мечићи док сам формирао данце можеш мислити да сам узео од 5 милиметара морао би да га ударам 3дана сада би требао да очистим казан али незнан где да купим живу соду па се надам да ће савет доћи од неког форумаша из бгд  земуна или околине
Evo sto posto imas u polj. apoteci na zelenjaku danas sam video a ima takvih apoteka i na zemunskoj pijaci garant!
незнам дали има начина да се захвалим свима на информацијама и саветима кои су ми драгоцени али ако је то овај начин  МНОГО СЕ ЗАХВАЛЈУЈЕМ СВИМА
« Poslednja izmena: 27. Novembar 2011, 10:24:13 Autor bistrica » Sačuvana
bane30
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #350 Poslato: 11. Novembar 2011, 08:18:45 »

Stvarno mi sad nije jasno sta sam pogresio?
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #351 Poslato: 23. Januar 2012, 20:54:52 »

I evo stiže nova vesela "mašina".A takođe i novo "0delo" za rakije.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
jagnjilac
Punopravni član

Ugled člana: 9
Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #352 Poslato: 23. Januar 2012, 22:15:38 »

Lepo je videti kad neko od nas, zaljubljenika a i od onih, koji od ovog posla zive, dodje do osnovnog sredstva za rad. Ako je majstor koji ga je satkao, ispostovao sve zahteve narucioca, onda je zadovoljstvo jos vece. Mnogo mi je drago zbog tebe i zelim ti, da iz njega svakoga dana istice najbolja plemenita tecnost.

Daj nam malo ostale informacije. Zapremina kazana, debljina daceta, precnik i duzina lule, zapremina tabarke...

Jos jednom, NEKA TE LEPO SLUZI!

P.S. Lepa ti je i nova ambalaza.

Pozdrav,
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
samar
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 37

ne sudi - da ti ne sude

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #353 Poslato: 24. Januar 2012, 15:43:52 »

Peco ako nije tajna koliko je kostao kazan , jel to 250 litara, koja je debljina lima na dnu. Sta je svrha one manje posude na vrhu tabarke i ona cev sto vodi do dna. Kod nas takve radi Mandaric ali cene je 3700 euro. Srecno Peco.

Thumb      Thumb      Thumb
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #354 Poslato: 24. Januar 2012, 18:09:28 »

Pa evo i ostalih detalja: Kazan je zapremine 250 litara, debljina bakra na dnu je oko 4mm, zidovi 3mm, kapak 2mm. Dužina lule 2,5metra, prečnika 6/4. Tabarka ukupne zapremine oko 320 litara, ali neračunajući prostor koji zauzima kondenzator-aparat. Videli ste da ima mešalicu ručnu, ložište je od klasičnog crnog lima, rešetka na ložištu je uža ali zahvata skoro celu dubinu dna ložišta. Izlaz za čunak sa leptirom-klapnom za eventualno smirivanje vatre, ili čuvanje toplote da neodlazi nepotrebno u čunak. Spoljan cev na hladnjaku služi za hlađenje.  Završava metalnim levkom i ide sa spoljne strane a ulazi u dno tabarke. levak je postavljen zato ako je hlađenje ručno sa kofama, da bi se lakše sipala voda. Utrošak vode u odnosu na količinu dobijenog destilata je minimalan, što omogućava niže postavljeni kondenzator (35cm), ispod gornjeg nivoa tabarke, tako da je većina tople vode iznad tela kondenzatora-aparata. Spoljni omotač tabarke je od visoko kvalitetnog pocinkovanog lima.
Kazan je po mojim željama i nacrtima uradio kazanđžija Bata Stefanović iz Vlasotinca, i za to mu puno hvala jer je ispoštovao sve ono što sam ja hteo. Kazan sam danas isprobao i evo utisaka: jednom rečju  izvrsno. Ekonomičan po utrošku goriva, ekonomičan po utrošku vode, separatan kad se tiče izdvajanja aroma, i vrlo nisko se javlja miris i prepoznatljivost patoke(kod prepeka tek na 20% alkohola), što omogućava cilindrični gornji deo kapka. Bakar je visoke čistoće i nema ga u tragovima u dobijenom proizvodu. I još jedna dobra osobina: vrlo brzo kreće i trenutno reaguje na manju ili veću vatru, tako da je vrlo malo potrebno ogreva. Cena je 2900 eura, toliko sam ja platio, a nisam imao nikakvu privilegiju, sem što sam imao posebne zahteve u pogledu izrade.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
lovranski
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #355 Poslato: 04. Februar 2012, 11:51:35 »

Redovno čitam forum pa da nešto i napišem,

bio sam u posjeti jednoj destileriji u Italiji, pretežito peču komovicu i destilate od vina i lozovače. Njihovi kotlovi za rakiju su napravljeni tako da imaju više kotlova od 400l iz kojih pare idu u destilacijsku kolonu(svi kotlovi vode u jednu). kolona je sa 7 podova i pomoću nje izdvajaju prvenac i patoku. drop ili kominu zagrijavaju na način da u kotlove puštaju paru koja kupi alkohol i zagrijava kom te tako počinje proces. u kotlovima je kom posložen na 4 poda koji su postavljeni jedan na drugog i na svakog ide 100 kg koma (radi lakšeg pražnjenja kotlova). Cijeli proces je zatvoren i sve cijevi su baždarene od carinske uprave kao i prihvatna posuda samo prvenac i patoku smiju izdvajati, kontrole su stroge. Nemam šta reč rakija im je dobra. istim principom destiliraju i kom od voća ali mislim da tu nisu baš uspiješni ali nisam stigao probati baš sve rakije...........

imaju još jedan kazan za koji tvrde da su ga razvili sa tamošnjim tehničkim fakultetom (podrška razvojnog sektora i marketinga im je jaka)
kazan bez podova u destilacijskoj koloni oni ga zovu "soto vuoto" kolona iznad kazana je viša od običnog kapka i tvrde da time smanjuju temperaturu komine i da se dobiva puno mekša rakija sa manje negativnih primjesa. Nisam puno toga uspio razumiti oko tog kotla jer su to brzo prošli, za posjetitelje če tek naknadno biti dostupan.

Nevjerujem da če ovaj tekst puno pomoči oko pravljenja rakije ali bilo mi je zgodno napisati nešto da se vide i drugi načini pravljenja rakije iako sam ja pobornik klasičnijih načina sa poštivanjem pravila i procesa koji iz njih izvlače najbolje. Primjetio sam da tokom pečenja je to jako bitno. Uvjek se može dodati vlastitog štiha ali u tome treba biti jako oprezan.

Sačuvana
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #356 Poslato: 21. Februar 2012, 20:12:29 »

Bravo prijatelju,lepo si se ponovio.Da te sa srecom sluzi dugo godina!
Sačuvana
armin1
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #357 Poslato: 10. Maj 2012, 21:55:12 »

imam jedno pitanje vezano za  sam proces pecenja rakije, nije  vezan za zagorevanje kazana al milim da je pitanje ipak  prikladno za ovu temu.  da bih dobio  adekvatan  odogovor napisacu prvo malo o svom kazanu.
zimus sam kupio kazan  od 300 litara (ispostavilo se da je od 250  Smiley )kapak je zapremine 50ak litara. parovaodna ceve je od kerivine do krivine oko 2.5 metra i ima precnik 56mm. kondenzator je pravljen po sistemu aparate  (nije bakarna zmija) i ukupne visine je 1.8 metara (tabarka je  te visine a aprat cenim da je  dole 25cm  pre dna i jedno  15 cm  pre vrha)znaci aparat je oko 140cm visine i spoljnog je precnika oko 35 cm.

sad kad sam opisao  kazan mogu da napisem  sta sam primecivao  tokom pecenja dunjevace.

na nekih 15estak do dvadesetak minuta na lulici pocinje da se javlja intenzivan miris dunje koji poputnekog gasa polako izlazi   i pada ka prihvatnoj posudi . uu pocetku je to neprimetno vec se samo miris oseti  a kako vreme odmice postaje sve  intenzivnije i primetnije. toliko se na poslednjih 5 minuta vidi pred polazak prvenca da izlazi  bukvalno kao magla. ono sto je jos interesantnije, posle, par sekundi pred polazak prvenca iz lule bukvalno pokulja para i onda potekne i prva kap pa onda i stidljivi prvi tanki mlaz. ovo nije jedino sto sam uocio. kad pokusam da smanjim vatru  toliko da mi mlaz  u  toku pecenja  bude jako tanak krene po malo i pare. otprilike na  svak 3 minuta mi istece po litar  rakije ako samnjim ispod toga pocinje da se javlja para .  NARAVNO VODA U TABARCI JE SVO ALI SVO VREME SKROZ HLADNA.

SAD STA SAM JA URADIO

na lulu sam naglavio jednu bakarnu cevku koju sam redukova  na jenom kraju i  spustio tanku bakarnu cevcicu do jedne casice od jednog decilitra u koju sam do polovine nasuo do pola rakije. i na taj nacin   zacepio lulu da ti mirisi ne  isticu. sacekam da krene prvenac i kad se  ta casica napuni do vrha  sklonim je i skinem  taj naglavak. rastvor koji sam dobio je neprijatnog ukusa al ali extremno jakog mirisa dunje. to sto sam dobio sacuvao sam i nasuo kasnije u prepek.

moze li mi  ko reci jesam li pogresio ovim postupkom i zbog cega mi se  gore navedeno javlja.
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bane30
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #358 Poslato: 10. Maj 2012, 22:42:03 »

Mozda ti je hladionik pun kamenca a on je jako dobar izolator pa izmedju ostalog i toplote, o struji da ne pricam!
Sačuvana
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #359 Poslato: 10. Maj 2012, 22:45:59 »

Nečastive sile.  Cheesy Mala šala zbog dramatike u opisu.  Thumb
Prvo provjeri ispravnost dobrog dihtanja svih spojnih mjesta. Nakon toga obrati pažnju i na sva lemljena mjesta, pogotovo na kondenzatoru. To se radi destilacijom vode, na praznu tabarku. Provjeri još i položaj parovodne cijevi. Ona mira biti postavljena na način da joj je jedna strana niža od druge za debljinu cijevi uvećano za par centimetara.  
Šta ti znači ovo?
Citat
NARAVNO VODA U TABARCI JE SVO ALI SVO VREME SKROZ HLADNA.
Je li ti tako hoćeš, pa to postižeš stalnim dodavanjem nove vode?

Za ovo zadnje nema greške. Sav destilat, ili sve što izađe na lulu u prvoj destilaciji se stavlja u kazan za prepek.

Normalno treba provjeriti i ovo što je bane rekao.

P.S. Izgleda da su i na mene uticala ova čudna dešavanja kod tvog kazana. Umjesto lemljena mjesta sam napisao kalemljena, pa sam kasnije ispravio.  Cheesy
« Poslednja izmena: 11. Maj 2012, 09:57:06 Autor bistrica » Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.106 sekundi sa 22 upita.