07. Februar 2012, 03:36:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Barikiranje buradi  (Pročitano 6258 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 32

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 30. Oktobar 2008, 08:30:34 »

Možda nešto slično i postoji na forumu, te ako je tako izvinjavam se.
Interesuje me koji je postupak za barikiranje buradi.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #1 Poslato: 30. Oktobar 2008, 12:15:25 »

U procesu proizvodnje same buradi, duge (drveni elementi bureta) nagorevaju se sa unutrašnje strane do definisanog nivoa. Usled nagorevanja drveta, osim promene u strukturi, dolazi i do formiranja pozeljnih aromaticnih jedinjenja koja iz drveta prelaze u vino tokom procesa sazrevanja.
Harmonično slaganje drveta i vina inicira suptilne promene usled usporene oksidacije, čiji je rezultat umekšavanje tanina. Tanini postaju nezniji u odnosu na početak sazrevanja vina, a miris evoluira u buke (bouqet); on postaje intenzivniji i trajniji, a samo drvo vinu pridodaje čitav spektar različitih aroma. Takođe, povečava se ekstraktivnost vina i perzistentnost aroma, kao i potencijal za sazrevanje u boci. Lagana i kontinuirana difuzija kiseonika kroz hrastovu dugu intenziviraće stabilizaciju boje crvenih vina, te će vina koja su sazrevala u buradima biti intenzivnije obojena u poređenju sa vinima čuvanim u inertnim metalnim sudovima.
Međutim, nije svako vino podesno za sazrevanje u buradi, i tu bi trebalo biti vrlo obazriv. Vino slabijeg kvaliteta, sa nedostatkom sortne arome a sa izrazitom aromom drveta, izgubiće svoju tipičnost i prepoznatljivost. Takođe, može da postane suvlje i oporije zbog visokog sadržaja suvih, agresivnih tanina. U zavisnosti od geografskog porekla, strukture vina i karakteristika berbe iz koje potiče, vinari moraju pravovremeno da donesu odluku koji deo vina finalne kupaze će sazrevati u buradi. Takođe, za vino kojim se raspolaže trebalo bi izabrati adekvatnu burad - pre svega vrstu drveta, zatim veličinu drvenog suda i nivo nagorevanja, a onda tome prilagoditi i planirano vreme sazrevanja.

Veličina buradi

Buradima tipa "barik" najčešće se smatraju burad zapremine 225 litara (bordoski tip) i 228 litara (burgundski tip). Međutim, u upotrebi je više različitih zapremina, pa se koriste i ona od 300, 400, 500 ili 600 litara, a sve u zavisnosti od raspoloživog vina za sazrevanje. Pri izboru adekvatnog drvenog suda, veoma je bitno da se pronađe kompromis između veličine bureta i očekivanog rezultata - manja kontaktna površina, odnosno veća zapremina bureta iziskuje duže vreme sazrevanja u odnosu na sazrevanje u manjim sudovima, a da pri tom učinak bude približno isti.

Nivoi nagorevanja buradi

Postoje tri nivoa nagorevanja (tostiranja) buradi koja direktno utiču na formiranje nosilaca arome: lagano (light), srednje (medium) i jako nagorevanje (heavy).
Lagano nagorevanje omogućuje da se nekoliko jedinjenja razgradi i prede u rastvorljivi oblik, ali aromatske promene nisu značajne. Zbog toga se ovaj nivo nagorevanja veoma retko upotrebljava i značajniji doprinos daje strukturi vina.
Srednje nagorevanje rezultuje pojavom značajne količine jedinjenja nosilaca arome prepecenosti i arome vanile, koje su bogate i kompleksne. Burad veoma brzo počinju da otpustaju ova aromatična jedinjenja u umerenoj količini.
Jako nagorevanje rezultuje pojavom maksimalne količine arome prepečenog karamela ili pečenog hleba, i začinskih aroma. Takođe, ovaj nivo nagorevanja bitno utiče na promene fenolnih jedinjenja drveta, te će za vina lošije strukture i manje punoće više odgovarati jače nagorela burad kod kojih su tanini u najvećoj meri razgrađeni.
Laka znači da je bure nagorelo oko dva milimetra, dok je kod jake dubina te nagorelosti čak tri do četiri milimetra.

Generalno, najčesce se upotrebljavaju srednje i jako nagorela burad, a cilj je da se postigne ravnoteža "aroma drveta" sa aromatskim kompleksom vina

A evo šta sam još pronašao.

Nevolja je samo u tome što se ova burad mogu koristiti svega tri puta u proizvodnji jedne vrste vina, a posle toga se bacaju ili se koriste kao obična burad. To je i osnovni razlog zbog kojeg su barik vina osetno skuplja od običnih.

Tekst preuzet sa www.winestyle.co.yu
« Poslednja izmena: 30. Oktobar 2008, 14:15:02 Autor dioda » Sačuvana

dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže Van mreže

Starost: 31

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #2 Poslato: 30. Oktobar 2008, 13:28:20 »

Darko je prvo postavio pitanje pa sam sebi odgovorio Cheesy
Odlican clanak sa osnovnim informacijama o bariku Wink

U Pravilniku FORUMA tacka 14. glasi:

Citat
14. Ako na forum postavljate tekst koji niste sami napisali obavezno navedite ime autora ili izvora.

Ovo je molba za sve clanove foruma da na kraju teksta koji nisu sami napisali stave ime autora teksta ili link do sajta sa koga je tekst preuzet.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 30. Oktobar 2008, 13:54:56 »

Evo izvora pa ti poveži www.winestyle.co.yu  Wink

Sačuvana

dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #4 Poslato: 30. Oktobar 2008, 14:16:13 »

Povezano Grin
Bolje tako, onda niko ne moze da nam prebaci za krsenje autorskih prava Wink
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 47
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #5 Poslato: 30. Oktobar 2008, 21:00:08 »

Bravo Darko, kompletno, razumljivo i sažeto!
Ostaje jedno pitanje, šta rade oni koji imaju inox ili staklene sudove. I tu se doskočilo problemu, i iskreno mislim da je jeftinije, ali je oprez pri barikiranju potreban. Radi se naime o ubacivanju drvenog čipsa (od hrastovine) u vino koje se želi barikirati. Kao i kod buradi i čips ima tri gradacije nagorelosti, malu, srednju i jaku. Okvirno doziranje je 2 grama po litru vina. trenutna cena čipsa je oko 1000 dinara po kilogramu.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
deki
Punopravni član

Ugled člana: 8
Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.17

« Odgovor #6 Poslato: 30. Oktobar 2008, 22:32:46 »

Da li je "barik" dobar i za odlezavanje rakije. Pretpostavljem da, da!
Citat
Radi se naime o ubacivanju drvenog čipsa (od hrastovine) u vino koje se želi barikirati. Kao i kod buradi i čips ima tri gradacije nagorelosti, malu, srednju i jaku. Okvirno doziranje je 2 grama po litru vina. trenutna cena čipsa je oko 1000 dinara po kilogramu.
Peco moze li se ovo primeniti i za rakiju
Sačuvana
peca50
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #7 Poslato: 30. Oktobar 2008, 22:46:04 »

Može, i prema želji se barikira i rakija. Barik se prvo praktikovao kod viskija(starije generacije se sećaju one reklamne poruke:Rake viski sa blagim ukukusom dima), a to je rađeno pre 1970 godine. Šta je bitno kod rakija, odnosno destilata, pa to da rakije i destilati mnogo brže vrše ekstrakciju drveta od vina, pa treba paziti da se nepretera.
Sačuvana

DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 31. Oktobar 2008, 07:25:07 »

A da li se čips može ubacivati i u drvenu burad kako se ne bi pribegavalo metodi paljenja bureta? Čini mi se da je jednostavnije.
Sačuvana

peca50
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #9 Poslato: 31. Oktobar 2008, 17:16:35 »

A da li se čips može ubacivati i u drvenu burad kako se ne bi pribegavalo metodi paljenja bureta? Čini mi se da je jednostavnije.
Može, ali ima jedan problem, kako ga posle izbaciti iz bureta, pošto vranjski otvor na buradima je najčešće malog prečnika. Zato je dobro proširiti vranjski otvor, dokle širina gornje duge dozvoljava, a da nebi došlo do lomljenja duge. Znam da su neki moji prijatelji to radili ubacujući čips u sašiveno porozno platno debljine kobasice, što im je omogućavalo da tu istu "kobasicu" izvade iz bureta kad procene da intezitet barikovanja dovoljan za tu količinu vina!
Sačuvana

Grof von temnic
Punopravni član

Ugled člana: 7
Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #10 Poslato: 30. Novembar 2008, 18:01:19 »

jedina aroma koja treba rakiji je vanilin i njega rakija bez ikakvih problema dobije iz hrastovog bureta bez da se nagoreva bar tako sam ja informisan dok je sa vinom drugacije. francuzi burice korste ja mislim 2 godine ali to stari vuk kao peca bolje zna pa ih potom otvaraju skinu sloj od par milimetra pa ga opet nagore i tako nekolko puta i onda ga odbacuju kao nekorisno ili ga prodaju za 20ak eura dok novo kosta oko 700. mada da budem iskren meni bi i to  od  20 odgovaralo  Grin  danas je to mnogima unosan posao takvo bure stigne u srbiji i moze se kupiti za 130-150 eura. sada koliko je to bure u redu neznam to treba opet neko ko ima iskustva sa tim verovatni ima veze i to kolika je debljina duge i sl. 
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #11 Poslato: 02. Decembar 2008, 10:00:45 »

Hajde da razdvojimo profesionalno od amaterskog.
Kod profesionalnog barikiranja vrhunskih vina, nema improvizacije.
Prvo: ne mogu se sva vina barikirati.
Drugo: ista vina se ne mogu uvek barikirati (zavisi od godine, zdravstvene ispravnosti i % alkohola.
Treće: svako vino zahteva posebne uslove, pa se barik priprema prema njemu. ( odabir hrasta, debljina duga, jačina nagorevanja i zapremina bureta).
U profesionalnom postupku barikiranja, bure se koristi samo jednom!

Kod amaterske proizvodnje, najbolje (i najjeftinije) je koristiti već pripremljen čips. Tu je mogućnost greške sveden na minimum. Još bolje je, posavetovati se sa prodavcem, i objasniti mu šta želite da dobijete. Na taj način se dobijau najbolji rezultati.
Priče po sistemu "uradi sam", nagorevanje let lampom, struganjem starih naslaga i ponovnim nagorevanjem, su ipak vrlo neozbiljne.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 02. Decembar 2008, 11:43:44 »

Verovatno je u Novom Sadu drugačija situacija, ali što se tiče dobijanja saveta od prodavaca Smederevo je dosta tanko. Kada sam kupovao drvenu sodu, pitao sam prodavca kako se koristi, a on mi kaže: "Ma sve ti piše na poleđini!" Što i jeste tačno, ali bi bar trebao da zna ovakve stvari. U svakom slučaju da nije vas koji ste dosta u ovome teško da bi oni koji malo poznaju tehnologiju mogli nešto da urade.
Sačuvana

Markoni
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 02. Decembar 2008, 15:35:10 »

A može li da se koristi hrastovo bure, obično, bez nagorevanja duga za odležavanja vina i njegovo sazrevanje? Tada se sigurno neće dobiti arome na dim i vanilu, već nešto drugo Huh? To mi zvuči kao interesantno, pošto se bure može mnogo više puta koristiti.
Sačuvana

In vino veritas!
Peđa
Gost
« Odgovor #14 Poslato: 03. Decembar 2008, 12:07:14 »

Darko, nije u pitanju grad. Ja živim u Vršcu, koji je mnogo manji od Smedereva. Kod nekih običnih, svakodnevnih stvari, može ti pomoći i prodavac, a spacijalizovane stvari pokušaj da tražiš u velikim kućama. Svaka od njih ima svog tehnologa, koji će ti rado objasniti sve što te zanima i poslati ti robu pouzećem. Obrati im se mailom, ili telefonom, nije nikakav problem.
Imaš, npr. ENOVITIS Topola, REVIN Beograd, VV MAGAZIN Novi Sad.....
Evo ti jedna ideja......sakupite se vas nekoliko proizvođača grožđa i vina iz Smedereva i okoline, i pozovite neku od tih firmi. Rado će poslati svoje tehnologe, prezentovati vam svoju ponudu i pomoći pri izboru.
Meni su letos bili ljudi i iz Enovitisa, i iz VV Magazina, čak su išli od kuće do kuće.

Markoni, hrastova burad su pogodna za negu i čuvanje vina. Samo ih moraš dobro oviniti. O procesu ovinjavanja novih buradi je neko već pisao. Ako ga kasnije pravilno održavaš, možeš ga koristiti mnogo, mnogo godina.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 21 upita.