23. Maj 2012, 00:38:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje završetka vrenja voćnog kljuka  (Pročitano 9183 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
mitrodus
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #15 Poslato: 11. Novembar 2009, 20:20:26 »

Sta se desava ukoliko neko nema taj siromer,kako onda znati kada je ljuk prevreo??mislim da Peca ovo zna.Poooz
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 33

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #16 Poslato: 11. Novembar 2009, 22:45:21 »

Na osnovu iskustva ili da proba vino i oseti da li je još uvek slatko.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
alambik
Heroj foruma

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #17 Poslato: 11. Novembar 2009, 22:55:48 »

Може се користити.
Сви хидрометри мере, у ствари, специфичну тежину течности и то по принципу Архимедовог закона (свако тело уроњено у течност истисне толико течности, толику масу течности, колико је само тешко).
Дакле, код кориштња било ког хидрометра важне су две ствари. Прва је коректно мерење специфичне тежине а друга је интерпретација резултата.
Да би се тешност прецизно мерила мора да буде што је могуће бистија и да нема слободног гаса у њој јер и један и друга појава стварају грешку у мерењу. Наравно, ако говоримо о прецизном мерењу. Ако говоримо о мање прецизном мерењу, са мањим и јефтинијим широметрима, грешка коју прави мутан мошт мања је од резолуције самог мерног инструмента па је непотребно мошт филтрирати јер то неће дати другачији резултат мерења.
Друга ствар је интерпретација резултата.
Скала на широметру већ је урађена тако да показује резултат као да је реч о чистој смеси воде и шећера. Наравно, кад мерите преврели мошт онда у њему, поред воде, киселина, и чега све не осталог, има и алкохола и, можда, и још мало непреврелог шећера. Зато је потребно за сваку комину знати које вредности значе да је врење завршено.
Кад то не би било тако, и кад би комина била вода и шећер, а да приликом мерења алкохол можемо одвојитити на страну, комина би преврела кад је вредност 0. Како шећер прелази у алкохол, у идеалним условима, кад комина преври вредност је испод нуле, јер је шећера више нема а алкохол је лакши од воде.

Дакле, видите да мерењем специфичне тежине, како год окренемо, није могуће сазнати да ли је комина потпуно преврела или не. Да бисмо то одредили служимо се мерењем и искуством. У литератури ћете често наћи податке да, рецимо, шљивова комина, или нека друга, кад је потпуно преврела, има вредност око 10 Ексла. То је искуствени податак и важи за одређени квалитет воћа.
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #18 Poslato: 11. Novembar 2009, 23:53:26 »

Sta se desava ukoliko neko nema taj siromer,kako onda znati kada je ljuk prevreo??mislim da Peca ovo zna.Poooz
Jednostavno: Ako se vrenje smirilo(nema šuštanja u sudu gde se odvijala fermentacija), i obavezno probom na ukus, ako više nema slatkasti ukus. Vino probati posle pojedene jabuke, ili na gladno. Jer ako ste jeli začinjena i slana jela vino će vam biti slatko!
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
bane30
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #19 Poslato: 12. Maj 2011, 20:39:01 »

Inace ako mogu da dodam na ovoj temi ja letos uopste nisam uspeo da profiltriram promesani kljuk tako da nisam mogao ni da mrim ali kad sam posle par dana izvukao tecnost bez mesanja sve je bilo ok, dal sam pogresio ne znam...
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.039 sekundi sa 20 upita.