07. Februar 2012, 22:30:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bistrenje i sredstva za bistrenje!  (Pročitano 15491 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ano
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #45 Poslato: 12. Decembar 2009, 23:43:15 »

Sale,korisceni su kvasci kao i hrana za kvasce.U toku vrenja redovno sam merio secer tako da je po siromeru prevreo sav secer ,pa jos tri nedelje tihog vrenja.Poslacu na analizu u enolosku stanicu Vrsac , medjutim interesovalo me je misljenje.Evidentno da je negde nastao problem.
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže Van mreže

Starost: 31

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #46 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:16:48 »

Pretpostavljam da problem prave dekstrani i pektini, oni se ponasaju kao zastitni kolidi i otezavaju bistrenje. Ako je to poblem trebace ti enzimi koji ce ih razgraditi a onda ce se istaloziti bez problema. Uradi analizu pa vidi sta ce ti reci...
Sačuvana
ano
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #47 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:30:30 »

Dioda koji se enzimi generalno koriste za ovu problematiku.Analiza pod obavezno.
Sačuvana
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #48 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:34:18 »

Dekstranaze i pektinaze, ne znam tacno pod kojim komercijalnim nazivima ih pakuju...
Uradi nalizu pa ce ti oni preporuciti sta da radis i kako da doziras. Kada saznas rezultete bilo bi dobro da postavis na forum, cisto ako se jos nekome desi isti problem da orjentaciono zna sta da radi.
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #49 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:35:37 »

dioda  kao lekar  , opste prakse.. za  sve ima terapiju. ok  postovanje . ali mene zanima  konkretan odgovor akos e ovako nesto desi..   znaci ako se men i desi ja  cu to prepeci  u rakiju i gotovo nema  ispravljanja....  e  sad moje pitanje   zbog cega se desilo..  necisti sudovi ?  ili    problem sa grozdjem ,   pre mulajnja.,, recimo da bi nama koji neznamo hemiju lakse   objasniti sa  par  reci nego pisati formule i ceo mendeljejev sistem.  znaci sta bi od  prilike mogao da bude uzrok.? co 123
H38C3 CBD10 I SLICNO nece nam mnogima pomoci !¨a ako  nas    usmerite  sa par  jednostavnih reci mnogo vise ce da  znaci . HVALA.
Sačuvana
ano
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #50 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:53:32 »

Po knjizi S.Savica"Vranac"pektini veoma retko izazivaju mucenje i po njemu vrlo se tesko odstranjuju bistrenjem ili filtriranjem.Po ovome sto si poslao pogledao sam i navode Filtrogan, Pektinol ,Ultrazim.U svakom slucaju posle analize sve cu postaviti na forum.
Sačuvana
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #51 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:57:37 »

@pola pije lapo sarcu daje

Nema potrebe da prepices u rakiju, ako bas hoces niko ti nece braniti whistlefly
Dekstran se, konkretno, javlja u vinu koje je proizvedeno od grozdja zahvacenog plemenitom plesni (Botrytis cinerea). Kao sto znas od takvog grozdja se dobijaju vrhunska vina a to je tvoj cilj. Po tvojoj prethodnoj konstataciji ispada da nikada neces dobiti vrhunsko vino, o kome toliko pricas, vec samo obicnu lozovacu.

Pektin je prirodni sastojak bobice grozdja i iz nje prelazi u siru i vino a kolicina u vinu zavisi od nacina vinifikacije.

I na kraju, nisam doktor opste prakse vec diplomirani inzenjer tehnologije. Mozda spadam u onu grupu "hemicara" koje takodje cesto pominjes ali je znaje tih "hemicara" potrebno da bi se dobio kvalitetan proizvod ili unapredio postojeci...
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #52 Poslato: 13. Decembar 2009, 02:21:36 »

hvala na odgovoru.   napravicu vrhunsko grozdje ,    od njega nemoze da ispadne    nista!
da budem iskren moj krajni cilja je      vrlo mala kolicina  visokog kvaliteta..   to jest      u najboljim godiama  " AMARONE"   odnosno suvarak ..    cedjeno polusuvo grozdje.. hrastovo bure,, par godina i posle toga " magnum flase"
Sačuvana
ano
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #53 Poslato: 13. Decembar 2009, 22:13:24 »

Sale vidim da si na forumu pa me interesuje misljenje.Pomislio sam ono sto si ti konstatovao da nije gotova fermentacija pa sam sad premerio vinomerom alkohole i skala je oko11.5%.Inace grozdje je imalo oko20.5% secera.Da li mislis da i dalje moze biti taj preoblem koji si napomenuo ili je blizi dioda resenju.Unapred hvala.Voleo bi da cujem i Pecino misljenje ipak za ovo treba neko iskusniji >
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #54 Poslato: 13. Decembar 2009, 22:41:27 »

Ako nije gotova fermentacija to ces najlakse da utvrdis degustacijom. Da li si ga probao? Ako ima ugljendioksida vino ce da rezi kao malo gazirano.
Sačuvana
ano
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #55 Poslato: 13. Decembar 2009, 22:46:01 »

Dux,ne rezi ali kad ga pomirisem kao sveze cedjeni sok od jagode ,lep miris.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #56 Poslato: 13. Decembar 2009, 23:22:29 »

To je zbog inoxa, sacuvao je izvorni miris.  Zar nije na grozdje?
Sačuvana
sale
Urednik

Ugled člana: 19
Na mreži Na mreži

Starost: 33

Windows XP
Browser:

« Odgovor #57 Poslato: 14. Decembar 2009, 07:50:34 »

Taj miris je individualna stvar,njemu mirise na jagode,nekome na cvece,nekome na travu...Moguce je da je fermentiralo jos malo posle pretakanja pa sada pokazuje taj procenat alkohola.Trebao si izmeriti pre pretakanja,mnogo bi vise znali.Pitanje je i koliko je vinomer pouzdan.Dovoljna je mala kolicina secera da krene fermentacija i ponovo zamuti vino.Sacekaj 10-15 dana da vidis sta ce se desiti,u medjuvremenu ces dobiti i rezultate analize ako si nosio.Strpljen spasen,znas kako kazu.
Sačuvana
ano
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #58 Poslato: 28. Decembar 2009, 14:19:53 »

Stigla analiza danas.Vino ima 11.9%alk. zaostao secer 1.9g/l. kiseline 4.8g/l, sumpor 51mg/l,isparljive kiseline 0.28g/l.Preporuka bistrenja sa obranim mlekom 2dl/100l vina.Inace ova analiza sa ovih pet parametara kosta 1900 din +pdv.Uslugu je vrsila enoloska stanica Vrsac, i mogu da ih pohvalim jer vrlo profesionalno vrse svoje usluge ,a pored toga su i vrlo ljubazni. Ako neko bude trazio njihove usluge neka kontaktira Micu Kertesa.Za informaciju tel. enol. stanice  013/821600.
Sačuvana
lakida4
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #59 Poslato: 08. Januar 2010, 16:20:33 »

cao narod imam problem pomgajte vino mi se pomutilo nism ga dosad nicim bistrio bilo je na vrlo hladnom mjestu tako da je pocelo samo od sebe da se bistri  ali u zadnji par dana sam primjetio da se pocelo mutiti rjec je o bijelom vinu koje sam prvi put u zivotu otocio i taman kad sam pomislio da ce da bude ok ono se pomutilo  ali okus je jos uvjek super  za nas pocetnike
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.053 sekundi sa 22 upita.