ano
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 45
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 12. Decembar 2009, 23:43:15 » |
|
Sale,korisceni su kvasci kao i hrana za kvasce.U toku vrenja redovno sam merio secer tako da je po siromeru prevreo sav secer ,pa jos tri nedelje tihog vrenja.Poslacu na analizu u enolosku stanicu Vrsac , medjutim interesovalo me je misljenje.Evidentno da je negde nastao problem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže
Pol: 
Starost: 31
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:16:48 » |
|
Pretpostavljam da problem prave dekstrani i pektini, oni se ponasaju kao zastitni kolidi i otezavaju bistrenje. Ako je to poblem trebace ti enzimi koji ce ih razgraditi a onda ce se istaloziti bez problema. Uradi analizu pa vidi sta ce ti reci...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:30:30 » |
|
Dioda koji se enzimi generalno koriste za ovu problematiku.Analiza pod obavezno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:34:18 » |
|
Dekstranaze i pektinaze, ne znam tacno pod kojim komercijalnim nazivima ih pakuju... Uradi nalizu pa ce ti oni preporuciti sta da radis i kako da doziras. Kada saznas rezultete bilo bi dobro da postavis na forum, cisto ako se jos nekome desi isti problem da orjentaciono zna sta da radi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:35:37 » |
|
dioda kao lekar , opste prakse.. za sve ima terapiju. ok postovanje . ali mene zanima konkretan odgovor akos e ovako nesto desi.. znaci ako se men i desi ja cu to prepeci u rakiju i gotovo nema ispravljanja.... e sad moje pitanje zbog cega se desilo.. necisti sudovi ? ili problem sa grozdjem , pre mulajnja.,, recimo da bi nama koji neznamo hemiju lakse objasniti sa par reci nego pisati formule i ceo mendeljejev sistem. znaci sta bi od prilike mogao da bude uzrok.? co 123 H38C3 CBD10 I SLICNO nece nam mnogima pomoci !¨a ako nas usmerite sa par jednostavnih reci mnogo vise ce da znaci . HVALA.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:53:32 » |
|
Po knjizi S.Savica"Vranac"pektini veoma retko izazivaju mucenje i po njemu vrlo se tesko odstranjuju bistrenjem ili filtriranjem.Po ovome sto si poslao pogledao sam i navode Filtrogan, Pektinol ,Ultrazim.U svakom slucaju posle analize sve cu postaviti na forum.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 13. Decembar 2009, 00:57:37 » |
|
@pola pije lapo sarcu daje Nema potrebe da prepices u rakiju, ako bas hoces niko ti nece braniti  Dekstran se, konkretno, javlja u vinu koje je proizvedeno od grozdja zahvacenog plemenitom plesni (Botrytis cinerea). Kao sto znas od takvog grozdja se dobijaju vrhunska vina a to je tvoj cilj. Po tvojoj prethodnoj konstataciji ispada da nikada neces dobiti vrhunsko vino, o kome toliko pricas, vec samo obicnu lozovacu. Pektin je prirodni sastojak bobice grozdja i iz nje prelazi u siru i vino a kolicina u vinu zavisi od nacina vinifikacije. I na kraju, nisam doktor opste prakse vec diplomirani inzenjer tehnologije. Mozda spadam u onu grupu "hemicara" koje takodje cesto pominjes ali je znaje tih "hemicara" potrebno da bi se dobio kvalitetan proizvod ili unapredio postojeci...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 13. Decembar 2009, 02:21:36 » |
|
hvala na odgovoru. napravicu vrhunsko grozdje , od njega nemoze da ispadne nista! da budem iskren moj krajni cilja je vrlo mala kolicina visokog kvaliteta.. to jest u najboljim godiama " AMARONE" odnosno suvarak .. cedjeno polusuvo grozdje.. hrastovo bure,, par godina i posle toga " magnum flase"
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 13. Decembar 2009, 22:13:24 » |
|
Sale vidim da si na forumu pa me interesuje misljenje.Pomislio sam ono sto si ti konstatovao da nije gotova fermentacija pa sam sad premerio vinomerom alkohole i skala je oko11.5%.Inace grozdje je imalo oko20.5% secera.Da li mislis da i dalje moze biti taj preoblem koji si napomenuo ili je blizi dioda resenju.Unapred hvala.Voleo bi da cujem i Pecino misljenje ipak za ovo treba neko iskusniji >
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 13. Decembar 2009, 22:41:27 » |
|
Ako nije gotova fermentacija to ces najlakse da utvrdis degustacijom. Da li si ga probao? Ako ima ugljendioksida vino ce da rezi kao malo gazirano.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 13. Decembar 2009, 22:46:01 » |
|
Dux,ne rezi ali kad ga pomirisem kao sveze cedjeni sok od jagode ,lep miris.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 13. Decembar 2009, 23:22:29 » |
|
To je zbog inoxa, sacuvao je izvorni miris. Zar nije na grozdje?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 19
Na mreži
Pol: 
Starost: 33
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 14. Decembar 2009, 07:50:34 » |
|
Taj miris je individualna stvar,njemu mirise na jagode,nekome na cvece,nekome na travu...Moguce je da je fermentiralo jos malo posle pretakanja pa sada pokazuje taj procenat alkohola.Trebao si izmeriti pre pretakanja,mnogo bi vise znali.Pitanje je i koliko je vinomer pouzdan.Dovoljna je mala kolicina secera da krene fermentacija i ponovo zamuti vino.Sacekaj 10-15 dana da vidis sta ce se desiti,u medjuvremenu ces dobiti i rezultate analize ako si nosio.Strpljen spasen,znas kako kazu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 28. Decembar 2009, 14:19:53 » |
|
Stigla analiza danas.Vino ima 11.9%alk. zaostao secer 1.9g/l. kiseline 4.8g/l, sumpor 51mg/l,isparljive kiseline 0.28g/l.Preporuka bistrenja sa obranim mlekom 2dl/100l vina.Inace ova analiza sa ovih pet parametara kosta 1900 din +pdv.Uslugu je vrsila enoloska stanica Vrsac, i mogu da ih pohvalim jer vrlo profesionalno vrse svoje usluge ,a pored toga su i vrlo ljubazni. Ako neko bude trazio njihove usluge neka kontaktira Micu Kertesa.Za informaciju tel. enol. stanice 013/821600.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lakida4
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 08. Januar 2010, 16:20:33 » |
|
cao narod imam problem pomgajte vino mi se pomutilo nism ga dosad nicim bistrio bilo je na vrlo hladnom mjestu tako da je pocelo samo od sebe da se bistri ali u zadnji par dana sam primjetio da se pocelo mutiti rjec je o bijelom vinu koje sam prvi put u zivotu otocio i taman kad sam pomislio da ce da bude ok ono se pomutilo ali okus je jos uvjek super za nas pocetnike
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|