23. Maj 2012, 01:16:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Osnivanje Udruženja gradana  (Pročitano 4527 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dr.strangelove
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 27

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Poslato: 18. Novembar 2008, 10:35:35 »

Osnivanje Udruženja gradjana

Ovo je po starom zakonu, secam se da je trebao doci novi zakon o NGO sektoru stvarno nemam pojma dokle se tu stiglo

Citat
Na osnovu Zakona o udruživanju gradana u udruženja, društvene
organizacije i politicke organizacije koji se osnivaju za teritoriju
SFRJ ("Službeni list SFRJ", br. 42/90)

Udruženje gradana može osnovati najmanje deset gradana koja imaju
biracko pravo. Pored državljana Srbije i Crne Gore i strani
državljani mogu biti clanovi udruženja gradana.

Potrebna dokumentacija za registraciju

a) Obrasci

* Obrazac broj 3 - Zahtev za upis u Registar organizacija /
udruženja gradana
    * Obrazac broj 4 - Prijava osnivanja i delovanja organizacije /
udruženja gradana

Napomena: Oba navedena obrasca možete da preuzmete ako kliknete na
njih, odštampate ih, popunite i zatim predate nadležnoj službi
Ministarstva.

b) Osnovna dokumentacija

1. Zapisnik sa osnivacke skupštine
    Napomena: zapisnik treba da sadrži imena i funkcije ovlašcenih
predstavnika za zastupanje i predstavljanje organizacije / udruženja
gradana, kao i drugih lica izabranih u skladu sa odredbama Statuta
(npr. Clanovi upravnog odbora, izvršnog odbora,nadzornog odbora i
dr.)
    2. Odluka o osnivanju organizacije / udruženja gradana [ uputstvo
]
    3. Statut organizacije / udruženja gradana [ uputstvo ]
    4. Spisak osnivaca organizacije / udruženja gradana [ uputstvo ]

[ Vrh strane ]

Osnovni elementi koje treba da sadrži Odluka o osnivanju

1. Preambula
    2. Naziv i sedište
    3. Imena i prezimena osnivaca
    4. Ciljeve i zadatke
    5. Lice ovlašceno za zastupanje u postupku upisa u Registar

Preambula - Statut

U skladu sa odredbama clana 6 i 10 Zakona o udruživanju gradana
u udruženja, društvene organizacije i politicke organizacije koji se
osnivaju za teritoriju SFRJ ('Službeni list SFRJ', br. 42/90)
Osnivacka skupština ________(pun naziv udruženja), na sednici
održanoj _______ (datum) u _______(mesto) usvojila je:

Preambula - Odluka o osnivanju

U skladu sa odredbom clana 6 i 10 Zakona o udruživanju gradana u
udruženja, društvene organizacije i politicke organizacije koji se
osnivaju za teritoriju SFRJ ('Službeni list SFRJ', br. 42/90)
Osnivacka skupština _______(pun naziv udruženja), na sednici
održanoj _______ (datum) u _______(mesto) usvojila je:

[ Vrh strane ]

Osnovni elementi koje treba da sadrži Statut

1. Preambula

2. Statutom se utvrduje narocito sledece:

* da je organizacija po organizacionom obliku udruženje gradana i
da se osniva teritoriji Srbije i Crne Gore
    * ciljeve i zadatke i nacin njihovog ostvarivanja
    * naziv i sedište
    * uslovi i nacin uclanjivanja i prestanak clanstva i
prava,obaveze i odgovornosti clanova udruženja
    * organi udruženja i njihova prava, obaveze i odgovornosti (npr.
skupština, upravni odbor, izvršni odbor, predsedništvo ili dr.,
nadzorni odbor, kao i druga radna tela u skladu sa pravima gradana da
slobodno ureduju unutrašnju organizaciju udruženja u skladu sa
zakonom)
    * zastupanje i predstavljanje (npr. - predsednik upravnog odbora,
predsednik izvršnog odbora,predsednik udruženja, sekretar
,koordinator ili dr. u skladu sa odgovarajucom odredbom Statuta
udruženja)
      Napomena: udruženje može Statutom predvideti više lica za
zastupanje i predstavljanje
    * sticanje, korišcenje i raspolaganje sredstvima za rad i
ostvarivanje ciljeva udruženja
    * javnost u radu ( nacin obaveštavanja javnosti kao i clanstva o
radu)
    * nacin odlucivanja o udruživanju u saveze, druge oblike
udruživanja i udruživanja u medunarodne organizacije
    * nacin donošenja izmena i dopuna Statuta ( predvideti i ko
podnosi predlog odnosno inicijativu )
    * nacin donošenja odluke o prestanku organizacije i nacin
raspolaganja imovinom u slucaju prestanka rada organizacije
      Napomena: precizirati na koga ce se preneti imovina
    * javne oznake organizacije / udruženja gradana:
pecat,amblem,znak i dr.
      Napomena: pecat treba da sadrži pun naziv udruženja i
sedište, izgled amblema, znaka ili drugih oznaka mora biti opisan.

[ Vrh strane ]

Osnovni elementi koje treba da sadrži spisak osnivaca organizacije /
udruženja gradana

* ime i prezime
    * puna adresa prebivališta
    * JMBG (jedinstveni maticni broj gradana)
    * svojerucni potpis osnivaca

[ Vrh strane ]

TAKSA

Za upis u Registar organizacija / udruženja gradana placa se
administrativna taksa
u iznosu od 640,00 dinara na sledeci žiro racun:

Racun primaoca: 840-742211843-84
Broj modela: 97
Poziv na broj: 41601
Svrha uplate: administrativna taksa za upis u registar
Primalac: budžet

Inace svako udruzenje gradjana moze da ima svoj klub koji ne podleze zakonu vazecem za sve ostale ugostiteljske objekte ( oporezivanje, radno vreme i sl.). Moja ideja je bila da sopstvenu proizvodnju plasiram u taj klub, a takodje takav plasman bi bio idealna prilika i za ostale prozvodjace.

Zamisli odes na cugu u klub a tamo imas da biras po 5 razlicitih vrsta vina od 10 razlicitih proizvodjaca. Mislim da tako nesto u Srbiji definitivno ne postoji.

p.s. izguglao sam nacrt zakona koji ne znam da li je usvojen a tice se udruzenja gradjana http://www.cegrad.org/latest/nacrt-zakona-o-udruzenjima.html
Sačuvana
krajnji
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 29

ja

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 Poslato: 07. Decembar 2008, 12:51:34 »

dragi moj dr.strangelove! negde sam vec govorio o ovoj temi! sve sto kazes ima smisla ali postoji i tu jedna druga strana medalje ZEMO! udruzenje kao udruzenje nije profitabilna organizacija!nema pravo da prodaje proizvode bilo kakve vrste!zivi iskljucivo od clanarine clanova!nema pravo da na kojekakve kredite nego iskljucivo od pomoci ministarstva (neznam kog)ali znam da rasim ljajic vodi to ministarstvo!i to samo kad raspisu konkurs pa ako te ubode pomoc!!!! to nije prava stvar za udruzivanje vocara vinogradara ili bilo cega!razmisljo sam ja o tome ali kad sam sazno ove stvari video brzo sam se oladio.i sad razmisljam o udruzivanju ali putem zadruge.to daje mnogo mogucnosti i imas brdo stvari koje jos pride mozes da radis kroz zadrugu!
Sačuvana
cip
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #2 Poslato: 07. Decembar 2008, 16:58:05 »

citat krajnji:i sad razmisljam o udruzivanju ali putem zadruge.to daje mnogo mogucnosti i imas brdo stvari koje jos pride mozes da radis kroz zadrugu!
Odgovor: Podrzavam ideju da se i mali proizvodjaci udruze.  Thumb Da li ce to biti zadruga ili udruzenje treba naki pravnik ili ekonomista  da kaze svoj sud.  Wink (oko toga ko je mali, ko srednji a ko veliki proizvodjac mozete pogledati na ovom istom forumu cini mi se u rubrici Rakija i kako je prodati).  8)  Ja sam mali proizvodjac vina i rakije (ali bas mali).   Shocked Ali imam zelju da budem zvanican i da mogu zvanicno da ponudim to svoje vino na trzistu bez obzira koliko ga malo imam napravljenog.  whistlefly
Inace svako udruzenje gradjana moze da ima svoj klub koji ne podleze zakonu vazecem za sve ostale ugostiteljske objekte ( oporezivanje, radno vreme i sl.). Moja ideja je bila da sopstvenu proizvodnju plasiram u taj klub, a takodje takav plasman bi bio idealna prilika i za ostale prozvodjace.

Citat dr.strangelove:  Zamisli odes na cugu u klub a tamo imas da biras po 5 razlicitih vrsta vina od 10 razlicitih proizvodjaca. Mislim da tako nesto u Srbiji definitivno ne postoji.
Odgovor: Verovatno postoji Scratchhead.  Podrzavam ideju za udruzenjem malih proizvodjaca.  Thumb Ako vam bude trebao clan koji ce da ucestvuje i da pomogne tu sam.  Thumb

Sačuvana

krajnji
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 29

ja

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.50 (Opera Mini 4.2.13253)

« Odgovor #3 Poslato: 07. Decembar 2008, 18:16:21 »

cip.udruzivanjem u vidu zadruge mali proizvodjaci bi mogli da stanu rame uz rame sa velikim.mozda ne bas tako ali blizu.Ja u tome vidim buducnost.ovako kad si jedinka jako je tesko probiti se na trzistu!
Sačuvana
Kratkoglavi
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Starost: 36

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #4 Poslato: 15. Novembar 2009, 11:59:17 »

Predlog udruživanja malih proizvođača predstavlja problematiku kojom se aktivno bavim zadnjih par godina.

Predhodni diskuntanti su izneli niz gledišta u vezi sa problemom udruživanja proizvođača rakije (vina). Sve što su rekli je nažalost tačno, ali to je samo vrh ledenog brega.

Koji vid organizacije izabrati zavisi od niza faktora. Nabrojaćemo najvažnije:
- zakonske regulative
- privrednog okruženja
- cilja kratkoročnog, srednjeročnog i dugoročnog
- tržišnih uslova i tendencija
- targetiranog tržišta sa mogućnošću nastupanja na novim tržištima
- raspoloživim ljudskim resursima - kadrovima
- državnog intervencionizma
- tehnološkog stepena razvoja i kompatibilnosti primenjenih tehnologija članova
- znanja i svesti
- ličnog interesa svakog člana
- izabanog modela marketing mixa i dr.

Svaki od oblika udruživanja nosi prednosti, ali ima i mane.

Udruženje građana - Donet novi zakon koji dozvoljava i da privredni subjekti budu osnivači, što je u skladu sa novim zakonom o rakiji, ali ostali stari problemi -
dragi moj dr.strangelove! negde sam vec govorio o ovoj temi! sve sto kazes ima smisla ali postoji i tu jedna druga strana medalje ZEMO! udruzenje kao udruzenje nije profitabilna organizacija!nema pravo da prodaje proizvode bilo kakve vrste!zivi iskljucivo od clanarine clanova!nema pravo da na kojekakve kredite nego
iskljucivo od pomoci ministarstva (neznam kog)ali znam da rasim ljajic vodi to ministarstvo!i to samo kad raspisu konkurs pa ako te ubode pomoc!!!! to nije prava stvar za udruzivanje vocara vinogradara ili bilo cega!

Zadruge - Doneće se novi zakon o zadrugama što je dobro. Moraju da se poštuju 10 zadružnih principa i da su svi ravnopravni, i mika i laza, mada su različiti  kao nebo i zemlja. Odličan izbor za individualne poljoprivrednike, primarnu i masovnu proizvodnju. Za nas ne odgovara. Do sada bila dobra fasada za mešetarenje - Pera Perić VLASNIK zadruge (primer najava Zaharija Trnavčevića u emisiji).

Klasteri (oni u tipu doo-preduzeća i ad kasnije) - tzv. čist račun duga ljubav. Odlučivanje naspram uloga, zajednički nastup na tržištu. Traži razvijenu svest članova. Razni načini organizovanja i sl. Aktivno se zalažem za KLASTERE. Mane - sada može, ali dokle, da koristi donacije i subvencije. Nerešeni pravni status - ne postoji zakon o Klasterima i drugim poslovnim udruženjima.

Alternativa - Udruženje građana u kojoj su osnivači preduzetnici ili preduzeće za hvatanje donacije i Koncern istih članova za zajednički nastup na tržištu, sajmovima, tenderima i sl.

Nataviće se...
Sačuvana
armin1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 19. Januar 2012, 17:16:37 »

Cinjenica je da se zadruga mora oformiti. Takodje je cinjenica da se mora statut jedne takve organizacije napraviti. Bilo bi fenomenalna stvar kad bi neko napravio bar papiroloski deo da se   lako moze preuzeti sa sajta.
Na zalost ja sam premali da bih takvu  koopertivu mogao naprviti I voditi, ali bih rado ucestvovao u kreiranju jedne takve   organizacije pa da se posle I drugi  ukljuce.

Ako iko od upucenijih moze da napravi maker nacrt statute, neka ga uradi, pa da polako  krenemo iz reci u dela, daj da se  za pocetak saberemo koji su to minimumi koje moramo da ispunimo koliko bi nam  sredstava trebalo za to, nek se  unese  neki modus po kom  bi se clanarina  placala I koliki bi rabat  realno trebao ostajati kooperativi, kao I sve drugo sto papir trazi. Nakon toga bi smo napravili na forumu javnu debatu   I po  usaglasavanju stavova  napravili jednu  osnivacku skupstinu. Mogoa bih I proctor za osnivacku skupstinu da obezbedim.
Neka prva godina ode na jednog tehnologa koj bi nam dao  legitimitet ( ja to nisam). Nek se naprave kriterijumi proizvodnje I kontrole a  svaki od clanova  bi mogao da poradi na marketingu.

Od puste price nema puno  vajde, haje da  da krenemo nesto I da radimo imamo  zemlju  u kojoj vec postoje regioni pa bi se lako dale napraviti takve cooperative  u svakom od njih pa bi se  one mogle kasnije  udruziti samo da vise pocenmo da radim na tome. Nek ovo bude pocetak za kooperativu banat. Verujem da se preko ovog  foruma mozemo vrlo brzo I lako  usaglasiti I zapoceti stvar. Te da ce se prica vrlo brzo prosiriti. Nek samo neko ko je voljan napravi  nacrt ili statut  jedne takve cooperative I da krenemo polako.

Ujedno ako se statut jednog takvog  buduceg preduzeca  napravi, molio bih admine da nam odobre jedan deo  ovog  foruma koj  bi se ticao samo cooperative. Gde bi smo  mogli da  uradimo javnu raspravu o statutu
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 19. Januar 2012, 17:46:15 »

evo i jednog intersantnog linka koj  bi nam mogao biti startna vodilja
http://www.scribd.com/doc/32332713/KLASTERI
« Poslednja izmena: 19. Januar 2012, 17:55:11 Autor bistrica » Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 22. Januar 2012, 16:48:45 »

evo i jednog dodatka za zadruge,  ako mi nema druge sescu i napisati i statut pa onda da ga stavimo na  javnu raspravu

http://www.advokatsimic.rs/assets/applets/Zakon_o_zadrugama.pdf
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 24. Januar 2012, 21:04:07 »

Pozdrav prijatelji

javljam  se jer vidim da   ima zainteresovanih za  udruzivanje.

Veoma sam zainteresovan da se udruzim sa   grupom istomisljenika pa da polako krenemo zajedno u  aktivnosti tog tipa. Veliki broj forumasa verujem ima istu takvu zelju, no niko se ne prihvata  pokretanja aktivnosti na  organizovanju. Uvidevsi  gore navedeno resio sam se da  pokrenem jednu takvu inicijativu. Ko god je u bilo kom obliku zainteresovan voleo bih   da mi pomogne u radu na forimiranju statuta makar i samo  kroz savete ili davanjem smernica ili ... ma  u bilo kom obliku.

evo  do cega sam  stigao za sada:

Pronasao sam literaturu i  neke od statuta novih zadruga koji bi  bili  primenjivi za neku  novu kooperativu.

razmisljanja po kojima se vodim.
- ne zelim da  budem    vlasnik i placeno  lice u toj  zadruzi, vec samo aktivan clan i kako stvari stoje  pokretac
-shvatam da mi je lakse da nas 12 i vise (npr.) placa jednog tehnologa nego da ja to radim sam (sam ne mogu nikako)
- shvatam da kad bi nas bilo dosta vise  mogli bi smo da imamo i strucnjake za  markentig komericjalu ...
- svako od nas  bi sa svojom  jedinstvenom  a ujedno i  zajednickom etiketom radio marketing na svom  prostoru  za sve nas u  kooperativi
- mora li bi smo svi raditi   hemisku analizu  nasih proizvoda i samo apsolutno ispravan proizvod bi mogao ici u prodaju kroz ime kooperative, takodje bi se moralo vrsiti i ocenjivanje  pa bi red bio da se rade samo rakije koje mogu da dobiju zlato srebro ili bronzu (sistem ocenjivanja na novosadskom sajmu naprimer)
- postoji mogucnost subvenicionisanja i kreditiranja od strane prinadleznih ministarstava
- nabavka repromaterjala,  opreme  posudja i svega ostalog  bi  bila  laksa i nadam se i jeftinija ( to mora da se proveri)
- medjuusluge izmedju kooperativaca  bi  bile jeftinije nego   za one koji nisu u kooperativi ( pritom bi delic odlazio  i zadruzi)
- od sredstava koja bi zadruga ostvarivala kao visak posle placanja ovakvih strucnjaka mogli bi  smo  da imamo i zajednicku opremu koju bi smo  mogli zajedno koristiti po   jeftinijoj ceni od onih koji nisu  clanovi  zadruge ( za pocetak  punilice i  etiketirke)

problemi  na koje nailazim

-prvo nisu  prozvodjaci  od 1000 litara i od 10 000 litara isti tako da i  clanarina ili izdatak  mora biti drugaciji, s druge strane svako ima  svoj jedna glas u takvoj zadruzi (tako kaze slovo zakona).
- dali bi svi prihvatili jedinstvenu etiketu sa  dodatkom njegovog imena koju bi od zadruge dobijao na osnovu  prijavljene kolicine po kojoj bi se moglo  vrsiti i neko  razvrstavanje ili dotiranje  ili ... a da se pritom tacno zna ko koliko ucestvuje (modus jos uvek nemam)
npr rakijska zadruga srbija - pecara kratkoglavi, ili udruzenje proizvodjaca rakije - destierija tot  varijante su  razne ...

verujem  da ima  brdo jos problema na koje cu naici pa Vas sve molim ako ste  raspolozen da date svoj sud i svoje  vidjenje , ostavite komentare ispod ovog mog posta

hvala
« Poslednja izmena: 24. Januar 2012, 21:19:42 Autor armin1 » Sačuvana

IMA TU NECEGA
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.19 sekundi sa 21 upita.