Dicafla
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
Starost: 28
|
 |
« Odgovor #120 Poslato: 14. Novembar 2011, 17:05:16 » |
|
hvala, ali kojom dinamikom?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže
|
 |
« Odgovor #121 Poslato: 15. Novembar 2011, 00:21:51 » |
|
Nakon dva mjeseca odležavanja, kreni u nekoliko navrata spuštanje jačine za po 5% alkohola. Ako je rakija bila 65 stepeni i više onda prvo spuštanje možeš uraditi za maksimalnih 10 stepeni. Nakon svakog razrjeđenja pusti neka protekne bar 10-15 dana, a poželjno je i više. Ako sa 45 želiš spustiti na 40% onda u ovoj zoni budi dodatno oprezan i uradi to u dva navrata. Iako je napisano na više mjesta na forumu ne mogu da ne naglasim, potpuno lagano u jako tankom mlazu uz obavezno i neprestano miješanje čitavo vrijeme dok se voda iste temperature u sipa u rakiju. Ne smije se dozvoliti potkoncentracija alkohola u bilo kojem dijelu posude jer bi to bio direktni udar na stabilizirane arome u destilatu i njihov djelimičan gubitak.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
Dicafla
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 28
|
 |
« Odgovor #122 Poslato: 16. Novembar 2011, 05:52:47 » |
|
E to je ono sto me je interesovalo. HVALA puno. Izvesticu kakva je ispala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sasac
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 40
|
 |
« Odgovor #123 Poslato: 17. Novembar 2011, 17:12:48 » |
|
Dobro vece,Interesuje me da li mi je kljuk od kruske gotov.Imam neki merac na kojem pise vinomer,sa jedne strane na mernoj skali se nalazi procenat alkohola,a sa druge strane procenat secera.Kontrolisao sam ga na kupovnom vinu i pokazuje tacno 11%alkohola ili 2.5% secera.Kad izmerim profiltriran kljuk pokaze mi 6%secera.S obzirom da nije akselov siromer (ili jeaste ali na njemu ne pise),ne bih da napravim gresku.Inace probao sam kljuk i cini mi se da je jos uvek dosta sladak,ali ne cuje se da radi(mozda zbog temperature koja je kao i napolju ovih dana od 5-10 stepeni. Hvala unapred.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #124 Poslato: 17. Novembar 2011, 18:40:02 » |
|
Ako si osjetio slast šećera onda zbog ove temperature sigurno imaš prekid fermentacije. Ako nemaš mogućnost da zagriješ ovaj kljuk onda nema svrhe raditi bilo kakve intervencije za njeno ponovno pokretanje. Jedino ako imaš mogućnost da nabaviš Lalvin EC-1118 (vjerujem da ga imaju u Enovitis-u) ali bi i njemu trebao osigurati temperaturu koja ne ide ispod 8 stepeni, a u startu bi trebala biti i veća.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
sasac
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #125 Poslato: 17. Novembar 2011, 20:00:38 » |
|
Hvala na brzom odgovoru. Poceo sam da zagrevam prostoriju u kojoj se nalazi kljuk,da li treba ponovo da sipam kvasac,ili ce fermentacija krenuti sama kad se kljuk ugreje na 15-18 stepeni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #126 Poslato: 17. Novembar 2011, 20:42:28 » |
|
E pa sad. Zavisi koliko je težak ovaj zastoj fermentacije. Može da krene i sa istim kvascima ako mu je uzrok samo temperatura, i da taj zastoj nije trajao previše dugo. U principu se ide za ubacivanjem drugog kvasca od onog koji je napravio zastoj, pa čak se ni tada ne može garantovati njeno pokretanje. Kvasci su osjetljivi na uslove u kojima ugibaju mikroorganizmi, pa bi bilo pametno u slučaju dodavanja novog kvasca pustiti ga da odradi nekih 8 sati u izdvojenih 20 litara kljuka na temperaturi 20 do 25 stepeni uz dodatak 10% šećera, kako bi se adaptirao i na alkoholni stres u kljuku, i tek nakon toga ga sipati u kljuk ali da mu temperaturna razlika ne bude preko 7 stepeni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sasac
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #127 Poslato: 17. Novembar 2011, 20:49:27 » |
|
Hvala jos jednom,sacekacu da se ugraje pa ako ne krene uradicu kao sto ste mi preporucili.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #128 Poslato: 17. Novembar 2011, 21:52:58 » |
|
Malo sam pregledao tvoje prethodne poruke, ako si za krušku kupio i stavio onaj „univerzalni kvasac za vina i voćne rakije“ koji navodiš, onda je lako moguće i gotovo sigurno da uspiješ samo zagrijavanjem, jer tamo se nalazi otporan i pouzdan kvasac kome je očito smetala samo niska temperatura.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vatrogasac93
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #129 Poslato: 24. Novembar 2011, 10:23:21 » |
|
Pozdrav svim ljubiteljima prirodnih proizvoda i vocnih rakija. Voleo bih da mi neko uputi par sugestija jer po prvi put pripremam rakiju od Viljamovke samostalno bez oca koji ima svoje "tvrde metode" od kojih ne odustaje. Samleo sam oko 300 kg Vilijamovke koja od juce stoji u kaci. kupio sam kvasce i hranu za njih i naravno imam i odredjenu kolicinu shecera koju bih eventualno upotrebio u pripremi koma. NAJVAZNIJE PITANJE KOJE ME INTERESUJE... KAKVE SU SHANSE DA USPESNO IZGURAM FERMENTACIJU NA OVAKO NISKOJ SPOLJNOJ TEMPERATURI(oko 2-3stepena) UZ UPOTREBU KVASACA??? jesu li kvasci uopste aktivni na ovim temperaturama? unapred hvala i pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #130 Poslato: 24. Novembar 2011, 14:01:51 » |
|
Nisu aktivni. Samo specijalni kvasci mogu raditi na nižim temperaturama, ali ne na ovako niskim kako navodiš, ali nije to jedini problem, postoji onaj sa aktivnošću enzima i prekursora aroma, tako da je relativno stabilna temperatura prostorije jedina opcija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #131 Poslato: 25. Novembar 2011, 07:56:09 » |
|
A i ja bih pitao ako ti to ne smeta otkud ti sad viljamovka? Iz hladnjace? Ako je iz hladnjace mene bas interesuje kako se ponasa i moze li da dozri t.j. da pozuti i bude socna i secerna?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #132 Poslato: 09. April 2012, 07:58:53 » |
|
A kad bi se u ispasiranu kominu dodao dobro ali ne previse zagrejan med u odnosu 5 ili 10 posto(meda u odnosu na kominu) bez razmucivanja u vodi da li se on uspesno razblazio u komini da bi mogao da fermentira? Naravno da se sve to posle dodavanja dooobro izmesa?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Van mreže
|
 |
« Odgovor #133 Poslato: 09. April 2012, 08:17:41 » |
|
Može, samo bi tu gornja granica bila ovih 5 kg meda na 100 kg kljuka, jer on u sebi sadrži cca. 4 kg šećera (ukupni šećer maksimalno 15-17%). Miješanje je najbolje obaviti onim dodatkom na bušilicu koji služi za miješanje ljepila za pločice i sl..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #134 Poslato: 09. April 2012, 09:44:49 » |
|
Taj dodatak sam prosle godine namenski napravio i kruske je ispasirao vrhunski, sa njim sam i mesao sta god je trebalo. To znaci da bi se na 500 kg komine dodalo najvise 25 kg meda, koliko bi otprilike trebala da bude ukupna koncentracija secera u komini posle toga?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|