duke
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 28. Novembar 2009, 18:08:33 » |
|
Pozdrav svima , nov sam na forumu i ovo mi je prva godina kako pravim rakiju (jabukovaca). dobio sam na poklon francusko bure od 225 litara u kojemu je drzano crno vino pa me interesuje : 1.kako je prosao alambikov eksperiment sa buretom  2.posto je kolicina jabukovace oko 170 litara da li ce doci do kvarenja rakije posto bure nije dopunjeno do vrha  PS:hvala svima ovaj forum mi je bio od velike pomoci...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže
Pol: 
Starost: 34
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 28. Novembar 2009, 18:33:45 » |
|
Nece doci do kvarenja rakije,ali je veliki posao dobro oprati bure.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sicko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 27
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 28. Novembar 2009, 21:40:21 » |
|
Jeste da ga ne koristim ali je vrlo dobra stvar... Imam kao neki metalni, pravougaoni ram od najobicnijeg profila, koji u uglovima ima kuglicne lezajeve tj. lagere (precnika tako nesto 10-15 cm)... I jednostavno se stavi bure na to i moze slobodno da se okrece, tj rotira... Znam da je moj deda stavljao lanac u bure i tako ga rotirao... I po prici dosta se dobro opere... Evo probao sam da skiciram [img=http://img5.imagebanana.com/img/nv3371h1/thumb/Bure.JPG]
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ljubitelj dobre kapljice :-)
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 29. Novembar 2009, 15:39:00 » |
|
Duke bure sa rakijom moze da bude otpraznjeno, to nece da utice na nju. Sto se tice drzanja rakije ili belog vina u buretu u kome je bilo crno treba primeniti klasican metod ovinjavanja bureta. Negde na pocetku teme pisano je o tome vezano za ukiseljeno bure. To je ovinjavanje po prof. Jovicu. Postupak je isti.
Sicko kolika burad mogu na tu napravu? Ako nije univerzalna za razlicitu burad pitanje da li je prakticna. Ja to radim na dasci.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 29. Novembar 2009, 18:11:56 » |
|
Pozdrav svima , nov sam na forumu i ovo mi je prva godina kako pravim rakiju (jabukovaca). dobio sam na poklon francusko bure od 225 litara u kojemu je drzano crno vino pa me interesuje : 1.kako je prosao alambikov eksperiment sa buretom  2.posto je kolicina jabukovace oko 170 litara da li ce doci do kvarenja rakije posto bure nije dopunjeno do vrha  PS:hvala svima ovaj forum mi je bio od velike pomoci... Težak i mukotrpan posao da se bure od crvenog vina pripremi za rakiju a da je neoboji. Prvo 2-3 dana nalivati sa vodom da se dobro raskiseli i izbaci deo boje. Normalno svakog dan menjati vodu. posle pražnjenja bureta napraviti rastvor hipermangana u50 litara vode treba staviti 5 grama hipermangana. U zadnju turu vode ne više od 50 litara rastvoriti oko 20 kesice vinobrana sipati u bure i držati 4-5 sati povremeno kotrljajući bure(vinobran neutrališe boju hipermangana, a ujedno skida i vinsku boju). Posle toga bure oprati sa hladnom vodom. Pa ponovo pripremiti rastvor: 2 kilograma vinske sode sipati u bure pa naliti više od polovine sa hladnom vodom i takav rastvor držati u buretu 2 dana, uz povremeno kotrljanje bureta. Umesto vinske sode može gašeni kreč u količini od 4-5 kilograma, stim što ga moramo prvo rastvoriti u hladnoj vodi, pa ga onda sipati u bure, pa doliti sa hladnom vodom do 1/3, i postupak sa povremnim kotrljanjem raditi 2 dana. Posle toga dolazi ispiranje sa hladnom vodom sve dok iz bureta nepoteče bistra voda. Provera se vrši na sledći način;napuniti bure sa hladnom vodom do vrha i ostaviti da stoji 5 dana, posle toga iz bureta natočiti u tanku prozirnu čašu vodu, postaviti iza list belog papira i pri normalnom svetlu pogledati dali ima elemenat obojenost, ako nema, dobro je! Ako i dalje boji postupak sa krečom ponavljati dva do tri puta sa stajanjem rastvora 3-4 dana, pa opet proba!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
|
|
|
sale
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 29. Novembar 2009, 18:14:10 » |
|
Stvarno veliki posao,da nisu skupi burici,kupio bih novo ne bih ga prao 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sicko
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 27
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 29. Novembar 2009, 19:13:50 » |
|
A da zaboravio sam da napomenem da je jedna strana klizeca, tj. pomicna... Tako da mogu da se peru burad razlicite zapremine, samo je bitno da duzina duga bude dovoljna.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ljubitelj dobre kapljice :-)
|
|
|
branislav
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 58
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 22. Decembar 2009, 12:36:02 » |
|
Pitanje za iskusnije: U podrumu postoje hrastova burad koje je moj deda koristio kod pravljenja vina ona nisu koriscena jedno sigurno 20-30 godina da li ona mogu da se koriste uz neka prethodna ciscenja za vino ili mozda samo za "vatra-grejenje"
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 22. Decembar 2009, 15:22:39 » |
|
Treba dobro obratiti paznju,da se nisu "razbolela".Tj stvorila plesan i bakterije.Kakav je miris iz bureta.Da li ga je napao zizak,da li su duge zdrave,da nisu istrulile ali tesko da mogu da se koriste ponovo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pola pije pola sarcu daje
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 22. Decembar 2009, 19:12:59 » |
|
moj predlog, da dedinu burad razvalis, jel i tako je to rasuseno posle toliko godina, i odneses stolaru ili , kakose kod mene u selu kaze pintaru.. da ti duge iznutra obradi( skine milimetar dva . onda ce ti burad biti skoro kao nova i imaces cisto v ino ili rakiju, sto se tice crva ( zizak ) neverujem da ih je napao jel su konzervirane ,, a i ako jeste onda vidis rupice u dugama i ispod bureta da ima prasine drveta. znaci preradi pnovo burad najbolje i najsigurnije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 13. Novembar 2010, 22:44:03 » |
|
U buretu 80l je cuvana rakija i na prolece je pretocena u staklene sudove. Bure sam "zaduo" ali miris je sve samo ne na vino. E sad, kako da se odstrane mirisi? Jel vazi isto kao za prethodna pitanja? Soda, hipermangan,...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Urednik

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 15. Novembar 2010, 07:02:33 » |
|
Kazes da je cuvana rakija a miris je na sve samo ne na vino? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 15. Novembar 2010, 09:56:37 » |
|
Pisao sam na brzinu  Mislim, ne mogu bas da definisem miris, bila je rakija, ispraznjeno, pa sad onako se oseca  Generalno, da li je moguce odstraniti mirise posle rakije?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 28
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 13. Decembar 2010, 13:12:07 » |
|
dajte kontakt proverenih majstora za hrastove burice, nove!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
KizaHood
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže
Pol: 
Starost: 39
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 07. Januar 2011, 19:45:58 » |
|
dajte kontakt proverenih majstora za hrastove burice, nove! Zemo, evo ti jedan: Pinter Dragan, selo Glogovica (kod Aleksandrovca), 018/801-391 Meni je uradio jedno malo hrastovo bure (64 litra) i vrlo sam zadovoljan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|