Pitao sam ranije za jedno bure od 80L, sad pitam za njegovog blizanca iste zapremine. U tom buretu stoji mozda 15 litara rakije, sipao moj otac kao da se bure ne rasusi...

Koliko bi mi trebalo da ga ocistim od rakije i da sledece godine tu bude crno vino? I jos jedno pitanje, slicno bure je prazno, vec dve godine, a pre toga je bila lozovaca, hteo bi da ga osposobim za vino. Kad pomirisem ne oseca se nikakav neprijatan miris (sirce, budj itd). Imam Jovicev prirucnik gde su opisana razna tretiranja buradi, ali za drzanje rakije. Cime je najbolje da ga operem? Ne bi bas da mu skidam dance...
Da bi bio siguran da se neće odraziti na vino burad od rakije treba pripremiti na sledeći način: Iz buradi izvući svu rakiju, oprati ih hladnom vodom pa zatim naliti sa rastvorom kreča u razmeri 1:30, (1 kg kreča 30 litara vode). Burad povremeno okretati, tumbati u periodu tretiranja od oko 5 sati. Zatim oprati sa hladnom vodom sve dok nepoteče bistra voda. naliti burad sa hladnom vodom i ostaviti da stoje maksimalno 48 sati. Ovo je prvi korak, a ono što je najvažnije da u prvoj godini tu burad treba naliti sa vinom koje neće biti namenjeno za piće već za destilaciju, tako da će to vino biti finalni čistač buradi. posle 4-5meseci čuvanja vina u takvim buradima, vino istočiti, destilisati ga u vinski destilat a burad su pripremljena za prijem i čuvanje vina, ali tek u narednoj sezoni.