23. Maj 2012, 01:40:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Destilacija "kazan na kazan" - pro et contra  (Pročitano 15325 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #135 Poslato: 04. Novembar 2010, 21:37:10 »

Da, još prije sam uočio jednu "greškicu" na strani 7, i nikako da zamolim diodu da promijeni. Ako misliš na stepene Celzijusa i Farenhajta, to je to. Ako si uoćio nešto drugo reci, nije me stid pogriješiti, to je ljudski.
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
Kratkoglavi
Punopravni član

Ugled člana: 6
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 36

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #136 Poslato: 04. Novembar 2010, 22:16:04 »

Samo napred. Imam utisak da će uskoro ova tema da proključa.
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #137 Poslato: 11. Novembar 2010, 10:56:36 »

Nema razloga da ključa bilo gdje osim u kazanu kojim se pravi rakija, jedino ako se pojedini vinari ne počnu baviti destilacijom. Na kraju krajeva, ne treba se bojati ni toga, sa njima je to lakše, jer su do sada dokazali da itekako dobro znaju šta je poštivanje zahtjeva kvalitetne vinifikacije, pa time postoje realne pretpostavke za normalnu i mirnu priču bez nepotrebnih konflikata.

Posmatrajući važnost brzine i vremena trajanja destilacije kojima se utiče na kvalitet rakije, mora se skrenuti pažnju na ono što može i treba da znači odstupanja od onog što ču navesti kao poželjno.
Poželjna situacija u sebi podrazumijeva: miješalicu koja je stalno uključena, potrebnu debljinu dna bakarnog kazana (minimalnih 5 mm), i optimalnu snagu refluksa, odnosno veličinu i oblik kape iznad kazana. Na drugoj strani je izuzetno važna veličina i konstrukcija tabarke sa kondenzatorom i njen temperaturni režim rada. U tako dobro postavljenoj situaciji govorimo o momentu trajanja destilacije, odnosno brzine izlaska destilata iz kazana. Često se ove dvije veličine prikazuju ne vodeći računa o pojedinačnim karakteristikama: različitog procenta etanola prisutnog u fermentisanom materijalu koji se stavlja na destilaciju, različite gustoće takve smjese (šira i pregusti kljuk kao njena suprotnost), i različitih oblika kazana i njihovih veličina.
Ako se radi o istom konstrukcionom rješenju onda je tačna konstatacija da je vrijeme trajanja destilacije isto za sve veličine kazana bez obzira da li oni bili za 50 ili 2500 litara smjese (kljuka, šire, meke rakije). Veličina kazana bi uvijek trebalo da se posmatra isključivo sa jednog aspekta, a to je količina materijala stavljenog na destilaciju izraženog u litrama. 
Gustoća kljuka nas neminovno tjera da u ekstremnim situacijama ubrzamo ovaj proces i skratimo vrijeme destilacije kako ne bi imali zagorijevanje kazana i dobili rakiju sa manom.
Izostanak adekvatnog refluksa će sam po sebi tu destilaciju učiniti bržom, preciznije rečeno skratiti njeno vrijeme trajanja. Ovdje je još važno istači da se ovo sve odnosi na situaciju kada se zagrijavanje kazana vrši otvorenim plamenom, jer jedino je on u stanju obezbijediti temperaturu ispod dna kazana (400 do 700°C) koja omogućava odvijanje hemijskih reakcija u kojima se stvaraju sve one poželjne arome. Sada kada sam naveo sve faktore koji u stvari znače odstupanje od poželjnog mogu i prikazati šemu destilacije i njene brzine odvijanja:

Vrijeme zagrijavanja kazana – 1 sat i 30 minuta
Brzina protoka prvenca - duplo sporija od rakije
Brzina protoka rakije – cca. 5 litara na sat (na 100 litara smjese koja se destiliše)
Brzina protoka destilata nakon prekida hvatanja rakije – za 15% brže od hvatanja rakije
Brzina protoka destilata kada snaga alkohola na luli padne ispod cca. 10% alkohola – za 15% brže
Sačuvana

Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
vinakija
Mlađi član
**

Ugled člana: -5
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #138 Poslato: 12. Novembar 2010, 16:54:17 »

Sve patoke i prvenci se miješaju i vračaju na recikliranje u prvu destilaciju ali uz ograničenje od maksimalnih 10% učešća. Destilat iz druge destilacije koji ide između visokog reza i patoke se reciklira u drugoj destilaciji uz maksimalnih 20% učešća. [/u]

evo polako čitam i učim ali dolazim do pitanja iz teksta gore sam izdvoji;destilat iz druge destilacije koji ide između visokog reza i patoke se reciklira u drugoj destilaciji sa 20% posto učešća. to se odnosi na novu destilaciju sa vinom i na sljedeču drugu (prepek) destilaciju.

Pogledaj
http://www.ipc-proinz.com/Download/DVK600.pdf
Sačuvana
Joca m
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #139 Poslato: 05. Februar 2011, 00:42:40 »

Pozdrav forumasima!
Nemam nikakvog iskustva sa pecenjem rakije, do sada je to radio moj otac, medjutim posto ima vec 82 godine on vise nije sposoban za tako nesto, a ja imam veliku volju da pocnem sa tim i citao sam neke tekstove koji su mi dosta pomogli ali nigde nisam nasao kako da dobro operem sudove koje ima moj otac, a koji nisu odrzavani onako kako treba. Molim nekog ko ovo odlicno zna da mi objasni kompletan postupak i da li je uopste moguce dobro oprati burad i kace koji su korisceni vec dugo godina, a ponovo naglasavam, nisu odrzavani kako treba(rakija koja je u njima ima neprijatan miris). Hvala puno!
Sačuvana
bistrica
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #140 Poslato: 05. Februar 2011, 18:08:23 »

O ovome imaš posebnu temu na forumu, sve je objašnjeno pa kreni od početka.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,218.msg2245.html#msg2245
Možeš pogledati i ovdje:
http://www.vinogradarstvo.hr/new/vinarstvo/clanak/lije%C4%8Denje+bolesnih+ba%C4%8Dava/95/
Sačuvana

Stranice: 1 ... 8 9 [10]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.224 sekundi sa 21 upita.