Мацерација је по мени чудан процес. Овцде на форуму се говори да 5-7 дана боја прелази у вино и шта пређе у том периоду прешло је после више нема - треба вадити комину. ОК. Урадићу тако ове године, па шта буде, тј. послушаћу искусније.
Али претходне три године моја искуства су следећа. До пре месец дана нисам ни знао да овај форум постоји.
Прве године, 2007, сам држао комину у вину 2 недеље. Одвојио сам вино третирао са мало више винобрана и добио сам дивно слаткасто вино дивно розикасте боје.
Друге године, 2008, сам држао комину у вину 4 недеље. Добио сан тамнију розе боју мало мутније али таква је била година, сећате се. Само сам га мало третирао винобраном .
Трећа године , 2009, ам држао комину у вину до фебруара и добио сам вино црне боје као катран. Преточио сам га само једном у фебруару 2010 иа сада крајем септембра 2010. Пијуцкали смо га сви и укућани и гости. Густо, јако, суво вино.
Нисам уопште стављао винобран, ни грам све до септембра 2010. када је почело да се осећа. онда сам преосталих 15 литара пресекао љутом ракијом и напревио ликер.
Ради се о истом грожђу (црна танњаника) само је различит период држања комине и течности. Експеримеинтисао дам јер сам самоук. Сверло розе, тамније розе и црно као катран. Па сад видите. Ове године слушам форум па шта испадне.
Попиће се.
Живели!
Ovo je bas ono o cemu razmisljam... MACERACIJA

Literatura i praksa se bas ne poklapaju...
Pricam o domacoj proizvodnji crvenog vina od 200 do 2000l. Naime, mislim da tvrdnja da posle npr 8.dana vrenja vino gubi boju nije potvrdjena kod mojih poznanika.
Prvi primer je covek koji obere 2000kg frankovke i tek je oko Nove godine otoci, znaci lezi na kljuku preko 2 meseca

Dobija suvo vino, odlicnog ukusa i perfektne boje (i vino je gusto kao sto rece shaykash).
Drugi primer: prosle godine covek izmulja oko 800kg prokupca i nije ga otocio dok nije resio da pece rakiju, tj posle Nove godine.
Dobio je vino kakvo ja do sad nisam pio od cistog prokupca

Prosto je neverovatna boja bila.
Ove godine ja sam u posebnoj kaci izmuljao prokupac i otocio 9.dana vrenja, postavio vranjeve...
Cini mi se da moje vino nece imati bas neku extra boju, a mozda cu i morati da skidam visak kiseline, jer i grozdje pri branju nije nakupilo secera kao ranijih godina.
E sad,, da li sam i ja trebao da ga pustim 2 meseca pa da vidim sta cu dobiti