kazanpasa
Zaslužni član

Ugled člana: 5
Van mreže
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #135 Poslato: 14. April 2010, 23:26:08 » |
|
Hvala bistrice.Kazan od sapyija je namjenjen da pravi i jako i aromaticnu rakiju,samo zavisi kako se njime rukuje.Npr,ako pustite na donji ljevi ventil da para putuje kroz dubler (posudu sa vodom) u kom slucaju ce proizvoditi jaci destilat (ne tako aromatica),a donji desni ventil,ako otvorite po zelji?Tad ce vam aromaticna para ici direktno iz kazana u kondenzator.Sto znaci da na kraju imate i jak i aromatican destilat.Malo da pogledate Banicev rektifikator za wiski (to je jedan sa 3 lonca) pa da dobro prokuzite kako je on to uradio.On iz donjeg glavnog lonca salje paru u gornji ljevi u koji je takodjer nasuo djibru,a para prolazi kroz spiralu i tako zagrijava djibru i salje aromu u kondenzator.Zatimm para koja zagrijava tu djibru se vraca nazad pod poklopac.Gdje je na neki nacin salje u kondenzator kao jaci destilat i na kraju dobiva i jacinu i aromu.Ovdje kod nas je stvar potpuno drugacija i nastoji se dobiti sto jaci (to se smatra)sto cisci alkohol i na kraju ga aromatizirati.Evo lik gdje ja kupujem kvasce i ostalo.On svaki put svakoj musteriji sa ponosom tura pod nos flasu sa 95%-tnim alkoholom.Koji je od napravio od samog secera,zatim je to propustio kroz ugljeni filter i na kraju dodao aromu.To se smatra naj cisci i naj zadraviji alkohol.On je profesionalac i ovo su kazani koje on prodaje (legalno) i na koima pece.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #136 Poslato: 14. April 2010, 23:30:16 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
Urednik

Ugled člana: 39
Van mreže
|
 |
« Odgovor #137 Poslato: 15. April 2010, 00:18:03 » |
|
Hvala i tebi kazanpaso na ovako iscrpnom odgovoru. Nije cilj mog pisanja bio da ga dobijem od tebe ali mi je drago što si ga napisao, jer sada su mi neke stvari jasnije. Mi u suštini ne pričamo o istim kvalitetima rakije. Ako je za tebe ideal kvalitete rakije ovo što si napisao: On svaki put svakoj musteriji sa ponosom tura pod nos flasu sa 95%-tnim alkoholom.Koji je od napravio od samog secera,zatim je to propustio kroz ugljeni filter i na kraju dodao aromu.To se smatra naj cisci i naj zadraviji alkohol.
Onda je mnogo toga jasnije i prihvatam takav stav i rezon. Uostalom i votka se pravi na sličan način, pa si onda na pravom putu sa ovakvim konstrukcionim rješenjem. Jer tvoj cilj je onda što kompletnija rektifikaciona kolona u malom. Pogotovo što veličina kazana određuje njegovu namjenu, a namjena tvoga kazana je kućna i hobi proizvodnja rakije. U takvoj situaciji ljudi koji bi ga koristili ne mogu baš uvijek doći do najkvalitetnijeg voća, možda i nemaju baš dovoljno uslova za idealnu fermentaciju, pa bi onda u svakom slučaju na ovakvom kazanu trebali postići bolji rezultat, a u svakom slučaju čistiji destilat.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje je jedini poznati resurs koji se dijeljenjem ne smanjuje, nego se povećava, a usput se stekne mnogo toga vrijednijeg i od samog znanja.
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #138 Poslato: 15. April 2010, 00:58:10 » |
|
Pun pogodak;Hvala bistrice,napokon se nasao netko da skuzi o cemu se radi. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #139 Poslato: 15. April 2010, 10:32:21 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vin@r
Prolaznik
Ugled člana: 0
Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 9.0
|
 |
« Odgovor #140 Poslato: 29. Novembar 2010, 22:37:10 » |
|
Zdravo svima! novi sam na forumu... dosta citao zadnih par dana, najvise o kazanima i kazancicima  , pa red je da postavim i jedno pitanje. Video sam podosta nacina za zagrijavanje kazana, ali nigde nisam video da je neko to resio zagrijavanjem na struju. Mislim i da nije neka filozofija staviti elekricni grejac u kazan. Pitanje je.... zasto se to ne koristi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #141 Poslato: 30. Novembar 2010, 03:17:44 » |
|
Naravno da moze da se koristi.Ja sam imo sve za plin i zato sam tako uradio.Zasto su to drugi uradili to neznam,Plin je takodje jeftiniji nego struja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vin@r
Prolaznik
Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #142 Poslato: 06. Decembar 2010, 14:20:13 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #143 Poslato: 06. Decembar 2010, 14:34:43 » |
|
Imam dobro misljenje o tim vrstama kazancica.Imam dosta skica i ideja pa ako ti trebadne obrati se pa ti posaljem.Na avataru mozes da vidis moj kazan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vin@r
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #144 Poslato: 06. Decembar 2010, 17:03:45 » |
|
Hvala, sigurno da ce mi skice i ideje dobro doci. Obicno pecem rakiju sredinom marta meseca, tamam toliko da sredim kazan po mome ukusu. sugurno ce biti od 50 litarskog bureta za pivo, ali sada razmisljam o zaptivanju i mislim da imam dobu ideju. Planiram da odrezem gornji deopa tako da kapak umesto inox-a bude bakarni... ovako nesto... http://s3files.core77.com/blog/images/2010/07/hargrove-still.jpgGrejanje bi resio stavljanjem grejaca od ves masine u samom kazanu... unutra...( da ili ne)? Upravo razmisljam o alambic-u, posto bi hteo da dobijem sto je moguce veci reflux.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #146 Poslato: 06. Decembar 2010, 21:45:29 » |
|
Mislim da je dobra ideja sa grijacom od ves masine .Slicne drijace i mecu u kazane.Sto se maksimalnog refluksa tice ima efikasnijih nacina nego alambic mada moram priznati da mi se i taj na slici svidja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vin@r
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #147 Poslato: 06. Decembar 2010, 22:29:16 » |
|
Pa dobro Kazanpaso, mozes mi poslati skicu ili sliku za neka bolja resenja o refluksu, mozda se i odlucim za neku od tvojuh ideja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vin@r
Prolaznik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #148 Poslato: 07. Decembar 2010, 10:52:05 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dunavko
Prolaznik
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #149 Poslato: 12. Januar 2011, 21:12:22 » |
|
nisam odeleo posle ovakve interresantne teme da sa ne javim i da pozdravim sve entuzijaste u novoj godini i da im dam jedan link gde se mogu naci skoro svi odgovori na neke nejasnoce koje je javljaju pri radu sa destilacijom.ako sam nekom pomogao na ovaj nacin,a sasvim sigurno da ce svako naci nesto za sebe i to toliko detaljno i jasno,ako se nekad sretnemo u zivotu mogao bi da me pocasti sa casicom rakije,po mogucstvu od sljive ranke,koja je po meni kraljica svih rakija na svetu.a ako me ne nadje neka pocasti nekog drugog umesto mene,necu se ljutiti.Evo linka,to je ruski sajt zato je i lepo objasnjeno: http://alcoholclub.narod.ru/drinks/samogon_apparat2.htmlNAZDAROVLJE!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|