sablja
Mlađi član

Ugled člana: 0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 31. Decembar 2008, 15:09:57 » |
|
Evo nekoliko linkova ima dosta toga zanimljivog: http://www.des.backabanat.com/kazani.htmlhttp://www.schnapsbrennen.at/anlagen.phphttp://www.copper-alembic.com/products.php?lang=en Soto se tice zagrevanje plinom kao sto sam vec reko treba samo da vodis racuna da plamen ne udara direktno u dno kazana.Ukoliko bude za dno kazana koristio deblji (4-5mm)materijal,nebi trebalo da se deformise dno.Najbolje da postavis neku plocu iznad gorionika pa na plocu kazan.Kapa koju si nacrto je okej  Takva kapa trebalo bi da se sastoji iz 3 segmenta koja ce da sastavi ako sam dobro svatio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 54
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 31. Decembar 2008, 16:30:04 » |
|
CIP odgovor: Zasto za eksperimente ne koristite hemijsku laboratorijsku opremu? Zasto bi to bio kazan 20l, a zasto ne bi bio 0.2l?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Mlađi član

Ugled člana: 1
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 31. Decembar 2008, 19:55:55 » |
|
Ehhhh,pa mogao bih da koristim i 0.0002 L kazan, ali čemu to. Prosto kad kažem za eksperimente znači da ispečen nešto rakije od teže dostupnog voća, kvalitetnijeg voća, cedjenje kljuka pre destilacije, teže načine pripreme voća ( ručno odstranjivanje koštica, seckanje ....), u cilju postizanja što većeg kvaliteta u razumnim količinama za svoje potrebe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 01. Januar 2009, 11:58:05 » |
|
Sto se tice zagrevanja gasom, ja imam vrlo pozitivna iskustva. Oba kazana zagrevam gasom direktno, mali (prohromski) zagrevam na sporetu a veliki (bakarni) na velikom gorioniku. U pocetku sam bio veoma plasljiv/obazriv i dugo zagrevao kazan na laganom plamenu da mi kom ne bi zagoreo ili da ne dodje do nekakvog ostecenja kazana. Kasnije experimenta radi probao i sa jacim plamenom i nema apsolutno nikakvih problema. Nikada mi kom nije zagoreo niti je doslo do bilo kakve deformacija kazana. Moram da napomenem da dno bakarnog kazana ni slucajno nije 4-5 mm, mada mi se svidja kao ideja. A evo i kako to kod mene izgleda u praksi:  
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 01. Januar 2009, 12:09:42 » |
|
Bugsy, kaliko je zapremine kazan i kako ti se pokazala potrošnja gasa. Kolike je zapremine manji prohromski.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 01. Januar 2009, 14:19:22 » |
|
Bagzi jesi li razmisljao da nekako zatvoris ovaj deo oko plamenika? Mislim da ovako imas dosta velike gubitke sto se toplotne energije tice...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 01. Januar 2009, 19:47:21 » |
|
Kazan na slici je 100L (naravno bakar) a prohromski kazancic (na avataru) je 10L. O potrosnji gasa stvarno nista ne mogu da vam kazem iz prostog razloga, ovde se gas ne placa a nigde ni metar nisam video  O izolaciji do sada nisam razmisljao - odlicna ideja!!! Mozda bih mogao da jos malo ubrzam proces? Ovako kako trenutno radim treba mi sat i petnaest minuta da isteram kazan meke rakije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sablja
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 04. Januar 2009, 20:22:15 » |
|
Sto se tice mog iskustva oko zagrevanja plinom direktno nisu bas pozitivna. 1.Kazan sam zagrevo propanbutanom 2.kazan je u proseku radio 12-18 sati dnevno 3.godisnje je radi punih pet meseci  Na sledeco slici moguse videti deformacije od zagrevanja koje i posle saniranja ostale su vidljive. Zbog zagrevanja materijala doslo je do istezanja istog i nemoze se vratiti u prvobitno tanje.  A mesalica koja mesa kom sada struze dno,stoga ovaj kzan vise koristim za prepeku nego za pecenje  Sa plina sam preso na klasicno lozenje zbog ekonomskih razloga.  Ovo sam moro da potkrepim slikama da nebi bilo samo puko ubedjivanje  Svako mozae da eksperimentise ali u ovom greske mogu da budu -200 evrica 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 04. Januar 2009, 21:17:38 » |
|
Kazan mi se dosta svidja, podseća me dosta na moj koji mi ovde zovemo "slovenački", valjda su proizvodjeni u sloveniji, samo što tvoj ima i mešalicu. Mislim da napravim mali kazan tako da će možda uticaj gorionika biti manji, ali svakako ću obratiti pažnju kod izrade istog, da plamen bude što rašireniji i sa više ispusta za gas. Zanima me koliko ti je trošio plina za jedno pečenje, ako možeš da se setiš.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 04. Januar 2009, 22:57:57 » |
|
Лепа "батерија", сабљо! Комплименти! Да, казани подсећају на "словеначке", то јест на оне које производи Агромекс из Мурске Соботе, али нису њихови. Пре ће бити да су Словенци ископирали ове, него обрнуто. Казани, иначе, по геометрији нису лоши (мислим на Агромексове) једино што бих ја волео да су мање дубоки, а шири. Међутим по изведби су доста несолидни. Спојеви им се лако одвајају а чини ми се да ни бакар није квалитетан.
Ја сам једно време пекао на плин (чисти пропан) и нисам имао никаквих проблема. Изузев што се течност неравномерно загрева (мала површина пламена са релативно великом снагом) и ако немате мешалицу онда дестилат цури као да га нешто пумпа из казана.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 55
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 05. Januar 2009, 12:14:49 » |
|
Ja koristim kazan, kao što je na linku: http://www.kebrcek.com/slo/opis.html. Kao što se vidi, nema posebnog hladnjaka, več duplu cev, gje u vanjskom plaštu hladna voda hladi alkoholne pare u unutrašnji cevi. Jako je praktičan i dosta malen za recimu butik proizvodnju rakije. Cca 40 litara starog vina ispalim u tri sata.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 05. Januar 2009, 16:40:19 » |
|
Interesuje me lahnjan kakav je kvalitet rakije i koliko plina troši, da li mu treba protočna voda.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 05. Januar 2009, 17:04:24 » |
|
Проточна вода је овде обавезна јер је та спирала, у ствари, проточни хладионик. Проточни хладионици су готово увек праве дупле цевке али овде видимо једно интересантно решење са дуплом спиралом. Међутим, осим лепог (лепшег) дизајна овог решења, остало је на страни правог проточног хладионик. Такав се, наиме, веома лепо да очистити, као пушчана цев. Код проточних хладионика је најважније да је међупростор кроз који струји вода узан. И наравно да вода стално циркулише. Конвенција је код таквог проточног хладионика 7-8 пута већа него код стационарног. Ово пак значи да површина цеви која се хлади, а то је код стационарног спирала, а код проточног права цев (или исто спирала, како видимо на овом примеру), код проточног хладионика може бити 7-8 пута мања. Има доста људи који кажу како ће од обичне табарке направити проточни хладионик и то тако што ће стално доводити свежу, хладну воду, а одводити топлу. Међутим то није проточни хладионик јер је ширина табарке доста већа од ширине спирале па вода не струји уз саму спиралу коју треба хладити него подаље од ње.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 05. Januar 2009, 22:13:26 » |
|
Evo jos jednog primera protocnog hladnjaka. Kao sto je Alambik rekao, medjuprostor je veoma uzan i voda naravno non-stop cirkulise. Originalno su na hladnjak bile stavljena dva creva, prvo koje je dovodilo vodu sa cesme i drugo koje je vodu direktno iz hladnjaka odvodilo u (recimo) sudoperu. Meni se ta prica nije svidela zbog ogromnog utroska vode, pa sam ubacio lokalni rezervoar (lavor) za vodu i vodenu pumpu koja cirkulise vodu. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 55
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 06. Januar 2009, 11:03:32 » |
|
Bugsy, ovom kazanu treba protočna voda, no potrošnja je tako mala, da ustvari ni neznam kolika - za 10 kazana daleko manja od 1 m3. Ja trošim vodu iz vodovoda. Sa kvalitetom rakije sam zadovoljan, pa tako i ostali, koji su je probali. Rakiju do 50 % stavljam posebno i poslije je razblažujem destiranom vodom, a onu do cca 30 % stavljam posebno in još jednom prepečem. Kod nas se rakija slabo pije, pa zato i slabo prodaje. Ja zato pravim različite likere, a od kojih najviše i poklonim prijateljima. Mislim, da sam prošle godine za 10 kazana potrošio jednu flašu plina, to jest 12 kg propan butana. Po meni je ovo mala potrošnja. Kada smjesa počne ključati, onda je potrebno vrlo malo vatre za dalje pečenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|