07. Februar 2012, 03:54:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zaštita vinove loze  (Pročitano 51853 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Profi
Punopravni član

Ugled člana: 3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #195 Poslato: 30. Jul 2010, 00:23:30 »

I dalje ne znam sta je na prethodnim slikama? Nesto slicno se pojavilo i kod mene u vinogradu, jedni kazu plamenjaca, jedni crna trulez  Scratchhead.

Ako zrno samo dobije braon (kafenu) boju, onda je to?

Evo jedne slike crne trulezi

Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #196 Poslato: 30. Jul 2010, 01:19:02 »

profi...prijatelju, imao sam grdne muke da ovu bolest uvedem u poznavanje prirode mojih kolega u nekadašnjoj firmi. razlog je prost, niti je bilo neke štete niti su je ikada prepoznali. kada sam prvi put video simptome(za koje danas znam da su od te bolesti) stariji kolega mi je rekao da se radi o ožegotinama od sunca?! nažalost, ja sam to tada prihvatio računajući da primam bog zna kakvu nauku.
kada mi je postalo jasno da se radi o bolesti, jedna koleginica, sad već pokojna, bila je ubeđena( i neprikosnovena) da se radi o plamenjači koju mi nismo spremni(čitaj: nesposobni) da prepoznamo
bandoglav po prirodi, pokupio sam sve moguće bobice i listove sa simptomima i obišao 2 PSS službe(Smederevo i Jagodina) gde su mi konstatovali isto:-crna trulež.pošto mi je već ista bolest konstatovana i u PSS Požarevac bio sam siguran da je to crna trulež.
na jedvite jade ubedio sam ostatak firme da nam kupe kaptan i sa dva prskanja završili smo problem.
dakle moj moto bi bio:niko se ne rađa sa znanjem, ono se stiče i samo od tebe zavisi koliko ćeš da znaš. i naravno,  pitaj,pitaj,pitaj.....i uvek budi dosadan
Sačuvana
Don Julijan
Punopravni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #197 Poslato: 30. Jul 2010, 12:53:14 »

Ko pita, glup je 5 min. Ko ne pita, glup je ceo život!   Scratchhead
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
Tech
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #198 Poslato: 31. Jul 2010, 14:35:35 »

jedna fotografija bi mnogo značila jer nije jasno kakve su prirode pege. pogledaj sliku koju je postavio mimko par postova pre tebe. radi se o nedostatku hranljivih materija u biljci. kod gubitka hlorofila najčešće usled nedostatka kalijuma ili magnezijuma kod crnih sorti antocijani preovlađuju u pigmentaciji lista i takve ljubičasto bordo pege se prvo javljaju između nerava lista počevši od krajeva.rešenje je prskati folijarnim đubrivima.
s druge strane kod fitoplazmoze takođe jedan od simptoma je crvenilo lista kod crnih sorti.ako se krajevi listova povijaju na dole onda je to možda fitoplazma.
i na kraju u ovoj fenofazi i kod ovakvog vremena moguće je da se radi i o crnoj truleži i njenim simptomima na listu.javljaju se u obliku crvenkastih sitnih pega koje postepeno mogu da zahvate čitav list. ali tu se radi o nekrotičnim pegama koje se spajaju i list ili delovi lista se suše.tebi se koliko sam shvatio listovi ne suše ali ako je to u pitanju rešenje su kaptan i bakarni preparati

Hvala na odgovoru, crvenilo se vise ne javlja. Sta je zasluzno za to nemam pojma jer sam u zadnje vreme prskao sa svim i svacim  Huh? Od folijarnog djubriva sam isprobao Ekobooster i mislim da je odlican.
Pre neki dan sam cuo da postoji neki preparat (prah) koji se rasipa pa zemlji oko cokota. Da li zna neko o cemu je rec i za sta to sluzi? Mada je mislim da je to obicni sumpor...
Sačuvana
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Samsung GT-S5230
Browser:
unknown

« Odgovor #199 Poslato: 01. Avgust 2010, 01:18:30 »

Konkretno pitanje: Da li sad treba prskati captanom? Odnosno, da nije prekasno? Koju vi kombinaciju koristite za zadnje prskanje? ja sam planirao bordo blue+sumpor+teldor. Neki poznanici vise nece prskati vinograd, a inace u odlicnom je stanju.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Starost: 38

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #200 Poslato: 01. Avgust 2010, 11:13:05 »

Dux, zaustavio sam bolest kaptanom. Sada je ok, sto je otislo-otislo je, problem je bio kod mene sto nisam izvezao gidze na vreme, pa ga je prvo uhvatila pepelnica (svi lastari su bili po zemlji), pa onda crna trulez. Pepelnicu sam zaustavio BASFovim sistemikom (ne mogu da se setim imena)
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Samsung GT-S5230
Browser:
unknown

« Odgovor #201 Poslato: 04. Avgust 2010, 00:04:20 »

Ja i dalje cekam odgovor...
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Ugled člana: 18
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #202 Poslato: 04. Avgust 2010, 20:20:43 »

kada su normalna leta kao sto ovo bas i nije normalno zadnja dva prskanja mogu ici bakarnim preparatima i sumporom posto ovo leto nije bas kako treba leto da bude moralo se ici sa jacim preparatima i ovo zadnje prskanje se moze odraditi bakarnim preparatima ali u sto kracem vremenskom periodu dok ne pocne sarak jer sam sinoc u vinogradu primetio da je sarak vec poceo i u frankovki i prokupcu, botriticide ne mesati sa bakorom, grozd je vec zbijen tako da je mala vajda sada prskati protiv sive trulezi a sa pocetkom sarka sva prskanja se zavrsavaju i cekamo ono najlepse BERBU
Sačuvana

vinogradar
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #203 Poslato: 05. Avgust 2010, 10:34:57 »

Ovde vinogradar pocetnik molio bih da neko ko to ima postavi pomenuti plan zastite vinograda za celu godinu sa terminima / okvirnim vremenom prskanja razumljivim i za pocetnike. Hvala unapred.
Sačuvana
vinogradar
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #204 Poslato: 05. Avgust 2010, 10:40:08 »

Jos jedno pitanje da skratim sebi muke/ mogu li se mesati ridomil gold i sabitan i folijarno djubrivo/ murtonik recimo?
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Ugled člana: 18
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #205 Poslato: 05. Avgust 2010, 20:32:47 »

moze
Sačuvana

žure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #206 Poslato: 05. Avgust 2010, 21:18:33 »

Možda ti ovaj link može delimično pomoći http://www.sveovinu.com/index.php/topic,25.75.html
Sačuvana

In vino veritas - u vinu je istina
lozar
Urednik

Ugled člana: 28
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #207 Poslato: 07. Avgust 2010, 01:34:34 »

dodatak za profija
ja bih ipak prskanje protiv truleži ostavio kao mogućnost za kasnije sorte,kaberne ili rajnski rizling.mislim da može da pomogne ako se pojavi problem u periodu do berbe.teldor ima vrlo kratku karencu pa kada su ove sorte u pitanju može se koristiti i u septembru po sistemu spasite koliko možete.
što se tiče onih koji sada prskaju i nikad više(do berbe) nadam se da imaju dobro zaštićen vinograd i sorte ranijih epoha sazrevanja.sve ostalo je rizik pogotovu ako pogledate ovu godinu kad nema dana da ne padne kiša(barem ovde).tu ne važe ista pravila koja važe za normalnu godinu(ako takvih ima).opet, ne vidim zašto mora svaka godina da se završi bakrom.bilo bi lepo ali...
Sačuvana
cokanj
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #208 Poslato: 07. Avgust 2010, 15:52:38 »

Ja i dalje cekam odgovor...
Ja sam pre deset dana prskao Captanom i Kumulus. Pre tri dana sam ponovio Bakrom ,Kumulus i Teldor i dosta za ovu sezonu. Scratchhead
Stanje u vinogradu je solidno spram veremena Sad
Sačuvana

Uvek Sremac
cokanj
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #209 Poslato: 09. Avgust 2010, 10:56:40 »

Dosta ste mi pomogli savetima zahvaljujuci vama sam vinograd sacuvao oko 80% Smiley
Mislim da sam za ovu godinu zavrsio prskanje pa cu vam navesti cime sam sve prskao:

1. Captan, Kumulus                             -sredina aprila?
2. Mikal F. Bumper.Kumulus, Armada.  - pocetak maja.
3. Mikal, Bumper.Ronilan,Captan          - oko 20-tog maja
4. Cabro Top, Impact?, Konker,           - 10-tog juna- ovo prskanje mi je oprala kisa?
5. Cabrio Top,Anivil, Konker,Kumulus    -20-tog juna
6. SALOMEA,Captan,Anivil, Teldor.         -15-tog jula-Kise kise?
7. Cu, krec. Cosan, Teldor.                      -01-og  avgusta
Tako je bilo ove godine.
Cekam komentare i sugestije.
P.S. Vrsta V. Loze je: Slankamenka, Hamburg-crni vecina.
Sačuvana

Uvek Sremac
Stranice: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.053 sekundi sa 22 upita.