23. Maj 2012, 02:25:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 26   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zaštita vinove loze  (Pročitano 59839 puta)
0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
Profi
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Samsung GT-S5230
Browser:
unknown

« Odgovor #225 Poslato: 18. Avgust 2010, 01:29:46 »

Dux, na koju si razliku tacno mislio izmedju atomizera i obicne ledjne kante? Ponekad mislim da je mnogo detaljnije prskanje kad natenane kantom idemo, nego kad prodje traktor i mislim da nd dopre corba do svakog lista i grozda. Mada, sledece godine nesto planiram da napravim, kaci se na traktorski kompresor i tako...
Sačuvana
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #226 Poslato: 18. Avgust 2010, 20:13:39 »

antracol sam pomenuo kao ilustraciju a njega sam koristio i preporučivao za prva dva prskanja.mislim da smo pričali o bordovskoj čorrbi odnosno bakarnim preparatima i to da može i na taj način da se štiti loza ali zaštita kraće traje tj. potrebno je više puta prskati.
Sačuvana
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #227 Poslato: 23. Septembar 2010, 14:47:15 »

E ovako, mozda je tema zastarla za ovu godinu, ali cisto da vidimo rezultate. Kod mene sad Hamburg i Afus krecu naglo da propadaju, trule. Do pola grozda ok, a onda  Shocked Do skoro je sve bilo ok, mada sam imao i na prilican broj cokota nesto sto je posledic pepelnice. Definitivno menjam preparate sledece godine. Protiv pepelnice kod nekih poznanika odlicno se pokazao Falkon, a na jednoj parceli od 2Ha koja je vec bila zahvacena, stvari je sredio Crystal, tako da ima moju preporuku.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 39

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)

« Odgovor #228 Poslato: 23. Septembar 2010, 16:04:37 »

Dux, zaustavio sam bolest kaptanom. Sada je ok, sto je otislo-otislo je, problem je bio kod mene sto nisam izvezao gidze na vreme, pa ga je prvo uhvatila pepelnica (svi lastari su bili po zemlji), pa onda crna trulez. Pepelnicu sam zaustavio BASFovim sistemikom (ne mogu da se setim imena)
  Kakav sam ja lik! Nije u pitanju bila pepelnica vec plamenjaca a sredstvo je Acrobat-BASF
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #229 Poslato: 24. Septembar 2010, 15:02:50 »

Kako ste vi prosli sa zastitom?

Meni je ipak pepelnica napravila problem i ako sam mislio da je opasnost prosla.
Dakle, ako godina bude kao ova, posle cvetanja samo provereni preparati.
Ja sam prskao pre cvetanja Subithanom, pa posle cvetanja Ipmactom, ali ipak se pojavila negde negde.
Za Falcon smo culi da se dobro pokazao. Kolega je prskao Quadris max pre cvetanja 2 puta, ne znam cime je posle, ali mu je grozdje prva liga (Hamburg, Afus ali).

I jos jedna stvar, ovo dole na slici negde jednostavno zovu trulez.

Sačuvana
Koshpa
Zaslužni član

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 29

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #230 Poslato: 24. Septembar 2010, 19:42:14 »

Botritis, siva plijesan, trulez. To su sve sinonimi.
Sačuvana

O ukusima se ne raspravlja...po njima se pljuje!
Vino je zlato koje razbija šutnju...
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)

« Odgovor #231 Poslato: 24. Septembar 2010, 20:01:34 »

Syngenta preporucuje Quadris max posle tretiranja loze sistemicima, a to je posle cvetanja loze. Nekako mi sve ovo toliko komplikovano da jednostavno citam, slusam a i dalje sam zbunjen... Valjda ce mi se razbistri do sledece godine
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
lozar
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #232 Poslato: 26. Septembar 2010, 02:33:24 »

Ova godina je bila pogubna po vinogradare koji se nisu okrenuli totalnim sistemicima.Quadris max je lokal sistemik i deluje na plamenjaču i pepelnicu ali u ovakvoj godini je delotvoran samo ako je dobro procenjeno vreme primene i ako je primenjen u blok sistemu(2-3 puta za redom).
Bilo je ljudi koji su koristili moj omiljeni preparat u borbi protiv pepelnice-Stroby(što je ista grupa kao i Quadris) pa kao da nisu prskali.Znači vreme primene i pravilno doziranje-to je sve.
A proizvođači su proizvođači.Oni će vam savetovati šta je u njihovom interesu.Pa ako se poklapa sa vašim onda dobro i po vas. Smiley
« Poslednja izmena: 26. Septembar 2010, 03:01:46 Autor lozar » Sačuvana
Don Julijan
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Starost: 34

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #233 Poslato: 26. Septembar 2010, 08:37:44 »

Ja ne mogu da se požalim, naprotiv! Uspeo sam da sačuvam vinograd i grožđe, što kaže lozar trebalo je pogoditi vreme i dozu ali i preparat. Ja sam najviše koristio bakaroksihlorid i Colosul. Evo šta sam dobio:

Frankovka i Muskat Hamburg:

Frankovka:

Frankovka:

Don Julijan u akciji Smiley

Imao sam još i Rajnski Rizling i Otonel... promaklo mi slikanje
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #234 Poslato: 26. Septembar 2010, 20:25:00 »

@ Don Julijan Svaka cast. Prosto mi deluje neverovatno da si uspeo ovim preparatima, sem ako nisi prskao na 7 dana, mada je i to bilo nemoguce jer je ovde bilo perioda kada je kisa padala vise od 7 dana uzastopce.
To bi bio i demant tvrdje da bez sistemika ne moze.

Meni se tek sad pokazuju rezultati gresaka, tj, pepelnica se uvukla tu i tamo i ako sam uvek ubacivao sumpor, sem kad sam dva puta tretirao Impactom, koji se ne mesa sa sumporom. Bilo kako bilo, zbogom Impact  Angry

Sto se tice Quadris Max-a, drugar je preparat koristio za dva vezana prskanja pre cvetanja i zadovoljan je.

Takodje jedan rodjak je prvi put ove godine zaobisao Tilt i sad se gorko kaje.

Znaci, i ako je godina bila teska neki su ipak prosli odlicno.
Posle ovoliko strana na ovoj temi, cini mi se da su mnogi zbunjeni i da nisu naucili sta su zeleli. Na zalost, ima mnogo neproverenih saveta, potkrepljenih samo teorijom hemijske industrije. Sto se mene tice, posavetovacu se sa uspesnim vinogradarima iz kraja, preneti ovde njihova iskustva, pa da zajednicki nesto zakljucimo.

Sačuvana
lozar
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #235 Poslato: 26. Septembar 2010, 23:02:56 »

ako je don julijan u zaštiti koristio samo ono što je rekao onda svaka čast!
sistemici su odigrali glavnu ulogu u zaštiti u mom vinogradu.
Sačuvana
Profi
Punopravni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #236 Poslato: 29. Septembar 2010, 00:33:41 »

lozar, cime si ti prskao?

A pazite ovo, covek je ove godine sacuvao grozdje u extra stanju, a prskao je verovali ili ne, 4x Quadrisom, i samo je posle cvetanja dodao Kaptan! Pa ti sad budi pametan!  Scratchhead
Sačuvana
Balota Damir
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #237 Poslato: 19. Oktobar 2010, 18:20:13 »

Pozdrav smima na Forumu. Ja sam pcelar pa bih vas zamolio da neke informacije. Naime, pcelinjak sam odselio na nekih 1km od plantaza vinograda. Posto se vrse razna prskanja vinograda strahujem za pcele. Interesuje me sledece:
 - Kad se vrsi prolecno prskanje, u kom mjesecu i u kom se stadiumu tad nalazi loza? Jeli u beharu ili kako vec?

- Da li se u naprijed najavlljuje prskanje preko medija kako bi se zastitili pcelinjaci koji se eventualno nalaze u blizini?
Da li se prskanje vrsi u vecernjim ili dnevnim casovima?
Molim vasa da mi date detaljno uputstvo kako se vrsi prskanje i kako da zastitim pcelinjak.
Posto se slabo snalazim na Forumu zamolio bih vas da mi pisete na adresi: damirb@t-com.me
Unaprijed HVALA i zelim vam uspjeh u poslu!
Sačuvana
deknik
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #238 Poslato: 05. Maj 2011, 17:25:36 »

Pozdrav svima na forumu imam jedan veliki problm naime imam vinograd u trecoj i u drrugoj godini mi se pojavila bolest na par cokota za koju nisam znao sta je evo i slika

http://img2.imagetitan.com/img.php?image=45_slika0155.jpg

po zavrsetku vegetacije sve sam skratio na dva okca ali javlja mi se opet isto evo i slika

na nekim sajtovima nasao sam da se radi o crnoj pegavosti ili eskoriozi grozdja ako neko ima neko drugo misljenje ili savet kako da se oslobodim ovoga neka mi kaze da se ne nerviram! Sad Sad
Sačuvana
lozar
Urednik

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #239 Poslato: 05. Maj 2011, 20:59:37 »

na slici broj 2 iz ove godine, na listu vide se žute pegice sa crnom tačkom u sredini što je simptom karakterističan za crnu pegavost
na sledećim slikama(3 i 4) vide se karakteristični simptomi i na ostavljenim kondirima.
po meni je najverovatnije fomopsis koji kad se useli teško ga je izbaciti.
prskanje kaptanom (antracol,polyram) u proleće kada se otvaraju pupoljci a kasnije uglavnom zaštita od plamenjače pokriva i ovu bolest pogotovu bakarni preparati s kojima treba ići pre opadanja lista i u rano proleće pre kretanja pupoljaka
Sačuvana
Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 26   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.174 sekundi sa 22 upita.