07. Februar 2012, 22:30:10 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Inox sudovi za proizvodnju vina  (Pročitano 18373 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ivan.J.
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 33

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #15 Poslato: 18. Januar 2009, 23:17:27 »

Pretpostavljao sam da je to tako otprilike.  Thumb
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #16 Poslato: 19. Januar 2009, 00:39:12 »

Hajde da ti odgovorim ovde, pa će Dioda sutra, sve zajedno,  prebaciti na pravo mesto.
Prvih nekoliko dana vrenja i odležavanja na komini kod crvenih vina, na žalost, većina ljudi radi u plastici, jer je pretenciozno kupovati u startu vinifikatore. Ali, to je sve sa plastikom.
Koliko sam shvatio Ivana, on želi da podigne hektar vinograda, sa visoko kvalitetnom sortom, od koje će dobiti kvalitetno ili vrhunsko vino. Tu onda nema mnogo filozofije i improvizacije. Pogledaš kako rade uspešni i "prekopiraš" ih. Niko od njih ne radi sa plastikom. To je prvi razlog. Drugi je: nekoliko mojih prijatelja imaju plastične tankove od 500 i 1000 litara. U njima rade sve što bi radili i u inoksu. Problem je kad taj tank treba oprati od streša (kristalizovane soli vinske kiseline, koja se "lepi" za zidove tanka). Peru je mlaznicom pod pritiskom i toplom vodom (kao što bi radili i u inoksu). Danima posle toga se oseća miris plastike u podrumu. Neka bude da je subjektivno, ali se taj miris kasnije oseća i u vinu.
Oko veličine tankova, zaista nema razgovora. Osnovno je pravilo da vino mora biti ujednačenog kvaliteta. To može samo ako je celokupna količina u jednom tanku. Ne postoji druga mogućnost! Znači, kompletna količina vina, jedne sorte, mora da sazri zajedno!!!
I tu ću ti dati lični primer, ista sorta grožđa, moj vinograd, grožđe brano istog dana, prerađivano pod istim uslovima, a uzorak iz svakog tanka daje drugačije rezultate analize (neprevreli šećer, sadržaj isparljive kiseline, sadržaj SO2 i alkohol). Zašto??? Odgovor je vrlo jednostavan. Kod prerade grožđa uslovi su različiti iz sekunda u sekund. Nije ista temperatura grožđa na vrhu i dnu prikolice, nije ista karakteristika šire u prvom minutu muljanja, i u 30-om, 50-om..... Da ti ne navodim mikroklimatske uslove u podrumu, gde imaš odstupanja na pola merta razlike. Zato sve mora biti u jednom tanku, bar ako hoćeš da se baviš proizvodnjom vina za prodaju.
Ne razumem pitanje za manipulaciju???
Tankovi se ne pomeraju sa svog mesta. Kroz odvodnu slavinu na dnu konusa ispuštaš talog, tank pereš vodom pod pritiskom, pretakanje se radi pumpom, parafinsko ulje ti dozvoljava da u tanku od 5000 litara držiš 100 litara.....
Ostaje problem podruma. Tu se delimično slažemo, mada.....(opet se vraćam na Ivanovu priču o proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih vina). Podrum mora biti primeren tome, a može se, u početku,  napraviti kompromis oko zapremine tankova.
Sačuvana
sale
Urednik

Ugled člana: 19
Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #17 Poslato: 19. Januar 2009, 15:23:08 »

Svaka cast,veoma temeljno  ;)Sada su korisnici foruma dobili prave informacije(za i protiv)inoxa.Saznali su da treba da obrate paznju i na velicinu podruma,vrata sudova i sl.Nadam se da ce im ovo posluziti za laksi odabir sudova za svoje podrume.Baj d vej gde si kupovao Eko toskana sudove i kakve su cene?Imam slovenacke ali su mi nekako nezni(citaj tanki)i cini mi se da nisu za neku dugotrajniju upotrebu.Moji imaju tri god i imaju neke flekice koje bas ne bih mogao nazvati korozijom ali...Da li imas iskustva sa hrvatskim LETINA INOX?
Sačuvana
Ivan.J.
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #18 Poslato: 20. Januar 2009, 17:49:21 »

Koja je razlika izmedju vinifikatora i zatvorenih inox sudova? Da li vinifikatori sluze isklucivo ili uglavnom za maceraciju, da li i u njima kasnije moze da se vrsi fermentacija i cuvanje vina do flasiranja? Jasno mi je da kod cuvanja vina ti sudovi moraju da se pune do kraja, zbog vazduha, a mozda i ima vinifikatora sa plivajucim poklopcem???

Koje sudove je najbolje imati za proizvodnju 4-5000l crvenog vina (u pitanju bi bila jedna sorta), znaci od muljanja grozdja, preko odvajanja vina od kljuka, zatim fermentacije i cuvanja vina do flasiranja? Da li bas sve to moze da se uradi u inoxu sa plivajucim poklopcem a da bude vrhunski odradjeno?

Voleo bih da sada samom sebi pojasnim stvari, da li moze u jednom inoxu od 5000l da se izvrsi i maceracija, i fermentacija i cuvanje, a da sve to bude na visokom tehnoloskom nivou, pa na prolece kad budem obilazio neke vinarije da znam konkretno sta da gledam, sta da pitam...

SK group ima dobar sajt sa inox sudovima, date su i dimenzije, ima vise vrsta vinifikatora, zatim zatvorenih sudova (ne znam kako bi u njima mogla da se vrsi maceracija) imaju naravno i sudove sa plivajucim poklopcem vise vrsta. Mozda bi idealno posluzio meni njihov prelivni vinifikator tip F, verovatno i drugi proizvodjaci imaju takve inox sudove. http://www.sk-group.biz/index.php?id=114

Sve ovo pitam jer u neko dogledno vreme moram da odlucim sta i kako... Jer kako stvari stoje moracu i da dogradim nesto od podrumskih prostorija ako hocu, a hocu, profesionalno da sve to izgleda... u suprotnom necu ni pocinjati, pa moram sad dosta toga da stavim na papir sta me ceka i za 4-5 godina...

Mozda malo vise smaram sa mojim problemima, neiskustvom i neznanjem, ali mislim da ima vremena da se sve to nauci i sredi, naravno uz konkretnu strucnu pomoc vinogradara i enologa??? Scratchhead
Sačuvana
sale
Urednik

Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #19 Poslato: 20. Januar 2009, 18:16:44 »

Mozes sve to da uradis u sudu sa plivajucim poklopcem.Za 4-5000l ptrebno je 8-9000kg grozdja a to ne moze da stane u sud od 5000l.Treba ti sud od 8-9000l.Obezbedi sud  u koji ces da otocis vino dok ne operes inox i ispraznis kominu.Ako zelis da je koristis za pecenje rakije trebaju ti sudovi i za njeno cuvanje.Vratis vino u inox i stvar je resena.Proizvode i kod nas sudove, rade za vinarske kuce.Pozovi ih i konsultuj se sa njima "HROMIL" i "PRO MONT".
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 38

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #20 Poslato: 26. Februar 2009, 17:41:35 »

Ja bih uzeo dva inoxa sa plivajucim poklopcem od 600-800l, zavisi od dimenzija, za crnjak.
U Nisu sam nasao u MEHANIZACIJI-AD,proizvodjac http://www.zottel.si/, od 400l-35000din.
Ima li neko iskustva sa ovim proizvodjacem?
Sta mislite o drugim proizvodjacima?
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
dioda
Administrator

Ugled člana: 25
Van mreže Van mreže

Starost: 31

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #21 Poslato: 27. Februar 2009, 11:39:30 »

Ja imam jedan slovenacki sud od 400 litara, zaboravio sam kako se zove proizvodjac i 2 iz Hrvatske od po 600 litara. Jedan proizvodi "Letina" a drugi neka firma iz okoline Splita. U sustini su svi dobri sto se tice kvaliteta materijala ali se razlikuju nekim sitnicama koje meni dosta znace.

Npr. taj sud iz okoline Splita ima dosta lose cesme, one najobicnije. Jos veci problem je sto su cesme postavljene u istoj osi (vertikalnoj) tako da svaka kap koja kapne iz gornje cesme nakon tocenja vina padne na donju cesmu. Rezultat je pojava korozije na donjoj cesmi...

Drugi sud,  koji prizvodi Letina, takodje ima cesme u osi ali su daleko kvalitetnije tako da ne kaplju nakon zatvaranja.

Slovenacki sud ima iste cesme kao i Letina, dakle kvalitetne, ali su gornja i donja cesma smaknute jedna u odnosu na drugu tako da kap promasi donju cesmu cak i ako gornja kaplje nakon zatvaranja...
Sačuvana
Markoni
Punopravni član

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #22 Poslato: 03. Mart 2009, 10:29:43 »

Diodo, koliko dugo imaš Letinin inox, jesi li zadovoljan? Ja isto imam letinu od 320l, pa me interesuje tvoje iskustvo sa njim. Štitiš li otpražnjen prostor u njemu?
Sačuvana

In vino veritas!
dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #23 Poslato: 03. Mart 2009, 15:44:56 »

Taj Letina sud smo kupili u septembru prosle godine i za sada je sve OK. Ne izgleda lose i mislim da nebi trebalo biti nekih posebnih problema...

Otpraznjeni prostor ne stitim dok se ne pojavi miris na sirce!
Ako se kojim slucajem pojavi miris onda to resavam po Pecinom receptu....
Sačuvana
žure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows Vista
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #24 Poslato: 02. Maj 2009, 14:01:34 »

I ja kao i većina članova foruma planiram kupovinu inox posude proizvođača Letina.Pošto sam na forumu pročitao da inox posude mogu da koriste kako za čuvanje vina tako i za fermentaciju,interesovalo bi me nešto u vezi ove posude.Naime postoji tema na forumu "postavljanje vranja na inox sud" u kojoj se diskutuje o postavljanju vranja,bušenju poklopca itd.Evo jedne slike Letina posude na kojoj je već ugrađen fabrički vranj.Mene bi interesovao Vaš komentar na ovu sliku a takođe i objašnjenje kakva je ovo pumpica i čemu služi.
I još nešto zašto bi sami bušili otvore za vranj kada već postoji inox posuda sa istim (moje laičko mišljenje).

P.S. Da li neko zna cenu ove posude.
Sačuvana

In vino veritas - u vinu je istina
sale
Urednik

Na mreži Na mreži

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #25 Poslato: 02. Maj 2009, 16:55:51 »

Na ovoj slici je sud sa "zracnim" poklopcem.To je poklopac koji umesto ulja koristi gumeni prsten"zracnicu" kako kazu u fabrici.Znaci.na poklopcu se nalazi gumeni prsten koji se naduvava i sprecava ulazak vazduha u sud.Naravno njegova cena je visa u odnosu na sud sa klasicnim plivajucim poklopcem.
Sačuvana
žure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #26 Poslato: 02. Maj 2009, 17:29:26 »

Hvala Sale,sada je samo pitanje koliko je ovo praktično i kolika je razlika u ceni.Gledao sam na njihovom sajtu ali nigde nisam video cenovnik.
Sačuvana

dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #27 Poslato: 02. Maj 2009, 17:33:08 »

Sale, i ja sam pogledao na sajtu Letine o cemu se radi i zakljucio isto sto i ti. Samo mi nije jasno kako poklopac prati nivo vina kada ga taj prsten drzi u jednom polozaju...

Zure, najbolje da im posaljes mail i pitas koliko kosta "Posuda sa zračnim poklopcem tip PZ" i da li se moze kupiti u Srbiji. Ako saznas nesto napisi da i ostali saznaju Smiley

letina-inox@letina.com
Sačuvana
žure
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #28 Poslato: 02. Maj 2009, 18:13:13 »

Poslao sam email i Letini a i Enovitisu,pošto vidim da je on njihov diler.Ako odgovore odmah podnosim izveštaj.Usput šta misliš o praktičnosti ove posude?
Sačuvana

dioda
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #29 Poslato: 02. Maj 2009, 18:36:10 »

Ne znam sta da ti kazem!
Nisam se nikada sreo sa ovakvim tipom posude pa ne mogu dati svoje misljenje Cool
Ovako na prvi pogled mi se svidja sto poklopac hermeticki zatvara sud, sto je prednost kod fermentacije, jer ga ne moras zatvarati gumama ili strec folijom...
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 22 upita.