miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #210 Poslato: 03. Januar 2013, 16:15:25 » |
|
Neka me urednici opomenu ako gresim(ako nisam pazljivo citao i nedovoljno  ).U temi sorte vinove loze a i ovde nisam primetio da sistematicno obradjena ova tema.Clanovi foruma sporadicno pitaju za nesto sto ih interesuje uz to idu odgovori.Ja imam molbu za urednike da se ovaj deo sistematizuje:sorta vinove loze,razmak izmedju cikota,razmak izmedju redova,kaju kordunicu izabrati i rezidbu u zavisnosti od aktivnosti rodnih okaca(recimo za merlo se negde preporucuje duga rezidba(8 i vise okaca) a negde srednja zato sto su pocetna okca jako rodna..) optimalan broj zica i njihov raspored,visina lastara..i da ne preterujem.i onda kad neko pita samo mu se da link.Hvala urednicima(Peca,Lozar...) a i drugim clanovima koji procitaju ovaj moj post.Srecna svima 2013god!!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #211 Poslato: 03. Januar 2013, 22:55:34 » |
|
Molio bih za razumevanje urednike da ovo nije nikakvo pametovanje ili izvoljevanje ali kako se povecava broj postova sve cesce sevide komentari(opravdani) tipa o " tome je bilo reci ili pazljivije iscitaj",ali kad novi clan vidi 26 listova po temi najlakse da postavi svoje pitanje.Hvala na razumevanju!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #212 Poslato: 03. Januar 2013, 23:54:52 » |
|
Ljudi prvo da vam pozelim puno srece i zdravlja u novoj godini  .A sad bi vas zamolio za vase savete.Uradicu kao sto ste me savetovali a to je da uradim modifikaciju uzgojnog oblika,posto mi za to treba puno vremena, a sada sam na godisnjem odmoru pa me interesuje vase iskustvo i misljenje o tome da sada odradim rezidbu,ili je ipak bolje da sacekam kraj februra?.Hvala vam unapred  sve veće rezove na čokotu nije loše uraditi pre nego što krenu sokovi i dođe do suzenja i iscrpljivanja biljke što znači već u jesen ili tokom zime. rezidbu rodnih lastara treba obaviti posle zimskih mrazeva u proleće ali takođe pre kretanja okaca. to što ti planiraš spada u ovu prvu grupu pa je i savet da to uradiš što pre.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #213 Poslato: 04. Januar 2013, 00:26:58 » |
|
Molio bih za razumevanje urednike da ovo nije nikakvo pametovanje ili izvoljevanje ali kako se povecava broj postova sve cesce sevide komentari(opravdani) tipa o " tome je bilo reci ili pazljivije iscitaj",ali kad novi clan vidi 26 listova po temi najlakse da postavi svoje pitanje.Hvala na razumevanju!
ti očekuješ da mi urednici budemo bibliotekari a mi smo više skretničari. svaki član foruma ima pravo da otvori novu temu a mi da je spojimo ako postoji već slična ili ista. međutim, forum nije ni zamišljen kao zbir nečijih radova već kao mesto gde se može raspravljati i iznositi sopstveno mišljenje i iskustvo. ako prihvatimo da je sve već rečeno i dato za sva vremena, onda forum gubi na svežini. poređajmo samo linkove do pojedinih tema i možemo slobodno da se isključimo. s druge strane, prihvatam kritiku da postoji previše tema na "vinogradarstvu" ali ti se uplašio kada si video jednu temu sa 26 stranica. šta misliš koliko bi stranica imale teme ako bih ostavio samo 3 ili 4 na čitavoj oblasti vinogradarstvo? meni se više sviđa ovako postavljeno jer mislim da je tako preglednije ali ako bude još ovakvih mišljenja, ajde da spajamo teme, nije problem. što se tiče merloa, ne bih ti preporučio srednju rezidbu kako si je nazvao(pretpostavljam da misliš na 6-8 okaca po lastaru). na temi "razmak između sadnica" dao si i sam doprinos postavljanjem linka do jednog komentara o sadnji vinove loze, gde je preporučena rezidba na 10-12 okaca po čokotu za Kaberne Sovinjon i Merlo. mislim da je to mnogo realnije ali bih te uputio na još jedan pasus u tom tekstu koji podseća čitaoca da se prinos ove sorte kreće od 6t/ha do 18t/ha. s tim u vezi je i dužina rodnog lastara odnosno opterećenje okcima po lastaru ali i po čokotu što zavisi i od odabranog uzgojnog oblika. u primeru silvo kordunice imaš, onako kako je predstavljena, oko 60 okaca po čokotu. pri takvom opterećenju ni 18t/ha nije mnogo ali je pitanje kakav ćeš kvalitet grožđa imati, kada ćeš ga brati, kako će ti sazreti lastari i kada i dr. po meni je mnogo bolja rezidba na duže lastare ali sa manjim brojem istih.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vali
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #214 Poslato: 04. Januar 2013, 08:33:02 » |
|
Lozar ako sam razumeo znaci da ako lozu modifikujem odnosno posto mi je prosle godine dosta promrzlo pa moram dosta njih da cak do glave orezem da odmah sad uradim necekajuci prolece.I dali moram rezove necim da zalijem.Pozdrav i hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #215 Poslato: 04. Januar 2013, 10:25:29 » |
|
ti očekuješ da mi urednici budemo bibliotekari a mi smo više skretničari. svaki član foruma ima pravo da otvori novu temu a mi da je spojimo ako postoji već slična ili ista. međutim, forum nije ni zamišljen kao zbir nečijih radova već kao mesto gde se može raspravljati i iznositi sopstveno mišljenje i iskustvo. Ne Lozar ne ocekujem i slazem se da forum treba da bude "ziva stvar" a ne zbornik radova.Ono sto sam ja predlozio da stvari koje su jako "suptilne" treba da obrade ljudi koji su i najstrucniji.Pritom vas ne dozivljavam kao super deke iz saveta mudraca  koji moraju da imaju odgovore na sva pitanja.pozdrav!!!A nisam se uplasio vec sam ih citao,i po vise puta (slabo shvatam  )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Majorsky
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 36
|
 |
« Odgovor #216 Poslato: 04. Januar 2013, 10:57:10 » |
|
Hvala lozar,samo jos nesto nadam se da ne gnjavim puno.A sta mislis da sada odradim samo velike rezove i ostavim samo po 3 rodna cvora po cokotu kao sto me je Peca savetovao,a kondire i lukove tamo na prolece zavrsim,ili mogu kompletnu rezidbu da odradim?I da oprskam posle rezidbe bakarnim oxihloridom?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #217 Poslato: 04. Januar 2013, 12:04:11 » |
|
Evo konkretnog pitanja:Na osnovu teksta iz ovog linka http://www.enovitis.net/downloads/Roajatska%20kordunica.pdfDa li je za tebe bolja roajtska kordunica sa 5 kondira po dva okca ili jednogubi gijo od 10 okaca? Na jednoj od slika se vidi da za kaberne preporucuju razmak izmedju sadnica 77 ,a za merlo 92.A merlo je rodnija sorta.Da li je to zbog rasporeda i razmaka okaca a samim tim i lastara to mi amateri ne znamo.Na to sam mislio.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #218 Poslato: 04. Januar 2013, 15:07:33 » |
|
Lozar ako sam razumeo znaci da ako lozu modifikujem odnosno posto mi je prosle godine dosta promrzlo pa moram dosta njih da cak do glave orezem da odmah sad uradim necekajuci prolece.I dali moram rezove necim da zalijem.Pozdrav i hvala
Hvala lozar,samo jos nesto nadam se da ne gnjavim puno.A sta mislis da sada odradim samo velike rezove i ostavim samo po 3 rodna cvora po cokotu kao sto me je Peca savetovao,a kondire i lukove tamo na prolece zavrsim,ili mogu kompletnu rezidbu da odradim?I da oprskam posle rezidbe bakarnim oxihloridom?
savetovao bih vam da rezove ne izvodite kada su temperature oko nule ali ako bude danas, kao što su najavili, 12 C i više, može to i danas da se uradi. dakle, najbolja varijanta je da se pre početka kretanja sokova, najbolje u jesen, obavi rezidba višegodišnjeg dela stabla (stabla i kordunice) a rezidbu za rod jednogodišnjih lastara ostaviti kada prođu opasnosti od zimskih mrazeva, što znači negde od Sv.Trifuna(14.februar) u centralnom delu Srbije, pa nadalje. naravno, niko ne garantuje da neće biti nekih niskih temperatura i kasnije ali je verovatnoća mala. za dezinfekciju se koristi rastvor plavog kamena ili može i bakar oksihlorid. ukoliko su rezovi veliki ne bi bilo loše da se premažu i kalemarskim voskom s obzirom da postoji mogućnost da krenu i sa suzenjem početkom vegetacije mada je cela poenta rezidbe stabala u ovom periodu da se velike rane zatvore pre kretanja sokova. razidba na rod može da se obavi i sada da ne bi čovek gubio vreme iz dvaput ali, kažem opet, najbolja je ova prva varijanta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #219 Poslato: 05. Januar 2013, 01:14:12 » |
|
miticd, ja bih i tebe i druge uputio na jedan drugi link na istom sajtu: http://www.enovitis.net/downloads/Savremene%20tendencije.pdfgde se može naći i sledeći tekst(u prezentaciji): TENDENCIJE U PROŠLOSTI •Vinogradi sa velikim rastojanjima sadnje •Uzgojni oblici velike ekspanzije •Velike količine đubriva uzrokuju: •Kasnije stupanje na rod •Prevelika opterećenja po čokotu •Slabljenje kvaliteta SAVREMENE TENDENCIJE •Vinogradi sa malim rastojanjima sadnje •Uzgojni oblici male ekspanzije •Mala bujnost •Ciljan i pažljiv izbor agrotehničkih mera uzrokuju: •Poboljšanje kvaliteta •Smanjenje troškova proizvodnje •Zaštita životne sredine Svaka rezidba se izvodi da bi se postigla ravnoteža između rodnosti i vegetativnog porasta a vezano je za bujnost sorte (kaberne je nešto bujniji od merloa pa se preporučuju i veći razmaci), podlogu(npr.loza okalemljena na koberu je bujnija od one na so4), podneblje, tj. vinogorje, đubrenje i dr. Inače, ovo je fotografija napravljena u vinogradu pomenute firme. Doduše, radi se o Šardoneu ali, koliko sam ja primetio, i kod ostalih sorti uzgojni oblik je isti.  Dakle, kada bih ja birao, koristio bih gijo na razmak od 2,5 x 1m sa 1-2 kondira za zamenu i jedan luk od 10-12 okaca.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #220 Poslato: 13. Januar 2013, 17:31:34 » |
|
Hvala lozar link sjajan!!!!Jel imas neki o rasporedu zica  .Kolko vidim ovde je noseca na 70-80 pa sledeca 20 tad cm vise za lug sa koga se vraca na nosecu a gore su duple.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goks
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #221 Poslato: 13. Mart 2013, 08:46:46 » |
|
U narednim danima se predviđa mraz, da li mraz utiče na vunasti pup ako utiče kako se zaštititi. Ko će bolje proći orezani ili neorezani vinogradi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #222 Poslato: 18. Mart 2013, 01:27:08 » |
|
U narednim danima se predviđa mraz, da li mraz utiče na vunasti pup ako utiče kako se zaštititi. Ko će bolje proći orezani ili neorezani vinogradi.
kritične temperature(letalne temperature) su one koje izazivaju oštećenja od mrazeva i uglavnom se definišu kao one temperature pri kojima izmrzava 50 % okaca na čokotu (LT-50). temperature pri kojima izmrzava 50% pupoljaka koji, rekli bismo pupolje(kreću), kod većine sorti, se vrte od -4 do -3°C, što ne znači da na -2°C neće biti oštećenja već da će iznad tih temperatura ona biti manja. odlaganje rezidbe ima uticaja na kretanje okaca pa u tom smislu i na izmrzavanje okaca sredinom aprila meseca(na orezanoj lozi ranije kreću pupoljci). ali u ovoj fazi odnosno trenutku (17.mart) rezidba nema neki veći značaj osim ako nije došlo do suzenja pa je čokot donekle iscrpljen ali neuporedivo veći uticaj imaju dužina trajanja mraza, opšta kondicija čokota, vetar, te da li je pupoljak suv ili vlažan(npr, da li su na njemu inje,led ili rosa). najbolja zaštita je odabir dobrog položaja za vinovu lozu (izbegavati depresije tj. narodski rečeno“dolje“)i naravno odabir kasnijih sorti, odnosno sorti koje kasnije otvaraju pupoljke(razlika u otvaranju pupoljaka između Šardonea i Kaberne sovinjona recimo, može biti i do 14 dana). u mom kraju pozni prolećni mrazevi se često javljaju oko 20.-25.aprila kada se pupoljci otvaraju i lastari kreću, a to je period kada je loza najosetljivija na niske temperature pa čak i temperature oko 0°C mogu da izazovu velike štete. postoje pomoćne tehnike kao što su orošavanje, zadimljavanje(paljenje slame ili guma i sl.), pa i zagrevanje(gorionici na gas). u novije vreme pojavljuju se i razni „antifrost“ preparati ali mi je njihova delotvornost dosada nepoznata ili da budem precizniji, barem meni se niko nije hvalio njima. evo jednog ilustrativnog primera pa možete sami da proverite u kom su stadijumu okca u vašem vinogradu, samo obratite pažnju, temperatura je izražena u farenhajtima.  ovde moram malo da pojasnim da kasnija rezidba odlaže kretanje pupoljaka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
atomrav
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #223 Poslato: 27. Mart 2013, 21:23:37 » |
|
Novi sam na ovom forumu kao i u vinogradarstvu te mislim da je odličan i da mogu dobiti odgovore kompetentnih vinogradara na moja pitanja. Unaprijed hvala.
Dali se lukovi koji su orezani na 10-12 pupova na dvostrukom kordonskom uzgoju povijaju ili mogu ostati vertikalno, i dali je uopšte uobičajeno da se na ovom sistemu primjenjuje visoka rezidba.
Koje je optimalno opterećenje na dvostukom kordonskom uzgoju za stolne sorte: cardinal, demir kapija, black magic, muškat hamburg, viktorija i afus ali. Na forumu sam već pročitao da manje opterećenje donosi manji rod veće kvalitete i obrnuto ali me interesuje odgovor na osnovu iskustva uzgajivača kao i koliki je pri tome prinos po čokotu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #224 Poslato: 31. Maj 2013, 08:39:23 » |
|
proslogodisnja loza odlicno izgleda prilicno je bujna i prilicno je rodila,verovatno je tek ove godine iskoristila svo djubrivo koje sam bacio pre sadnje,interesuju me vasa iskustva,da li da skidam svo grozdje sa nje,posto ima cokota i sa vise od 5 grozdova,da ostavljam sve ili da proredim na tek po neki grozd
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|