23. Maj 2012, 12:34:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kratošija i Vranac  (Pročitano 3404 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Poslato: 11. Februar 2009, 16:15:33 »

Kratošija
-Autohtona sorta Crne Gore. Dobre rodnosti. Grozd srednje krupan, valjkasto-kupast, srednje zbijen. Bobica srednje veličine, okrugla, crno plava. Sazreva krajem treće epohe, pozna sorta. Osetljiva na Botritis i niske temperature. Redovno daje dobar kvalitet grožđa. Grožđe se koristi za spravljanje vrhunskih vina. Ređe se sreću čisto sortna vina, već se uglavnom kupažira sa Vrancem. Od Kratošije se u Crnoj Gori pravi i vrlo kvalitetna lozovača. Koeficijent rodnosti je 1,2-1,6, prosečna težina grozda je od 150-250 grama. Opterećenje kondira i lukova okcima, pri rezidbi za rod je za kondire 2, a za lukove 6-8 okca.

Vranac
Vranac crnogorski je autohtona sorta Crne Gore, izrazito rodna sorta. Grozd srednje krupan, valkasto-kupast, srednje zbijen. Bobica srednje krupna, okrugla, tamnoplave boje pokožice. Sazreva na kraju treće epohe, pozna sorta. Osetljiva je na Botritis i niske temperature. Kvalitet grožđa redovno dobar. vina su vrhunska, lepo obojena, harmonična, puna. Koeficijent rodnosti je 1,3-1,6, prosečna težina grozdova je od 150 do 300grama. Opterećenje kondira i lukova pri rezidbi za rod je za kondire 3-5 okca a za lukove6-8
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
voxpfc77
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Starost: 35

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #1 Poslato: 16. Februar 2009, 23:24:38 »

da li su ove sorte pogodne za sadnju u Bojnickom kraju(blizu Leskovca).Vinograd je na suncanoj strani a nadmorska visina nekih 350 metara
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #2 Poslato: 16. Februar 2009, 23:34:22 »

Vox, na ovom linku imas rejonizaciju vinogradarstva u Srbiji, pronadji rejon, podrejon ili vinogorje kom pripada taj Bojnicki kraj i procitaj koje se sotre preporucuju za taj kraj....

Sačuvana
potpuno_nebitno
Prolaznik
*

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #3 Poslato: 16. Oktobar 2009, 10:07:48 »

znam da 'malo' kasnim sa postom, ali da napisem, znam da u Srbiji (nisam siguran tacno u kom vinogorju) uzgajaju vranac i  moje misljenje je da kvalitetom nije kao Crnogorski (zbog Mediteranske klime)
Sačuvana
Profi
Punopravni član

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #4 Poslato: 01. Oktobar 2010, 10:12:43 »

Ja u vinogradu imam manju kolicinu vranca i kvalitet grozdja je bio odlican. Ove godine je bio mnogo zdraviji, ustvari 100% zdrav i sa odlicnim % secera. Posto planiram da malo reorganizujem vinograd (neke sorte cu iskrciti), sigurno cu ubaciti vranac (uz frankovku).
Sačuvana
nesa
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #5 Poslato: 09. Februar 2012, 14:51:09 »

koliko ce ovaj mraz da smeta vrancu posto se inace zna da slabo podnosi niske temperature? Scratchhead
Sačuvana
peca50
Urednik

Ugled člana: 57
Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 10.0

« Odgovor #6 Poslato: 09. Februar 2012, 19:39:41 »

Zavisi od slučaja do slučaja. Gde je loza imala dovoljno hrane, a u dobroj je kondiciji i na vreme sazrela, posledice će biti male ili nikakve. Ako je pak loza u toku vegetacije bila napadnuta bolestima i štetočinama, pa povrh svega nedovoljno hranjena i maksimalno opterećena rodom, onda će posledice biti teške, pitanje koliko će pupoljaka ostati neizmrznuto na lastarima, a i čitav čokot.

Pošto smo već ušli u period rizično niskih temperatura za većinu sorata vinove loze, najbolje je u proleće nežuriti sa rezidbom, jer kada loza krene tek onda znamo šta je "živo", a šta ne. Bolje je rizikovati očenjavanje krenulog pupoljka nego očekivati da krene pupoljak iz lastara koji je izmrzao, a možda smo pri rezidbi neznajući izbacili neizmrznute lastare ili pupoljke.
Sačuvana

Boca dobrog pica je isto sto i narodna pesma: ide od usta do usta!
lozar
Urednik

Ugled člana: 33
Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #7 Poslato: 09. Februar 2012, 22:49:32 »

kao dodatak imate na internet strani a i u februarskom broju lista " Domaćin" priču o proveri rodnosti pupoljaka posle jakih mrazeva.
http://www.domacin.rs/vinograd/421/%D0%A0%D0%95%D0%97%D0%98%D0%94%D0%91%D0%90+%D0%92%D0%98%D0%9D%D0%9E%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%90+.html
ako proveravate uradite to i za smederevku i prokupac obavezno. o tome smo već pričali na forumu ali nije loše da se podsetimo.
Sačuvana
Black
Mlađi član
**

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 12. Mart 2012, 22:22:16 »

Proširiću malo svoj vinograd u kome je Merlo. Dvoumio sam se između Prokupca i Vranca. Vranac mi je bio favorit od početka , moram da priznam. I jedna i druga sorta su mi zanimljive sa vinske strane ali zbog malog prostora ( mesta samo za 15 - 20 čokota) odlučio sam da to ipak bude Vranac. Pošto nemam ama baš nikakvog iskustva sa tim sortama , malo sam se posvetio literaturi . Koliko sam stekao utisak , Vranac je malo prinosnija sorta  od Prokupca a i po kvalitetu vina je za nijansu ispred. I prvi i drugi razlog su doprineli mojoj pdluci da jesenas zasadim novu sortu đrožđa u moj vinograd - Vranac.
A i moj sugrađanin Profi se pohvalno izrazio o kvalitetu Vranca.
Sačuvana
atomac
Mlađi član
**

Ugled člana: 2
Van mreže Van mreže

May the Dionis be With You!

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 13. Mart 2012, 09:35:50 »

Glasam za Vranac  Thumb.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.103 sekundi sa 22 upita.