Ne znam koliko ce vecina vas biti u mogucnosti da isprati ove vinske prezentacije, ali sam ipak odlucio da informisem i preporucim zainteresovanima.
12- 14 May 2009 - Excel London
www.liwsf.co.uk21- 25 Juni 2009 - Bodeaux vinexpo.com
Vinexpo se odrzava svake 2 godine u Bordo-u i najveca je smotra vina i vinara u svetu. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je to zaista nesto izuzetno za svakog koga vino interesuje. Ja sam degustira po 7- 8 sati na dan, i jedino mi je zao sto nije trajalo jos par nedelja. Izuzetno visok nivo kvaliteta i ogroman dijapazon vina.
Mozda gresim, ali mislim da je za svakog vinara- vinogradara bobro da proba sto vise vrhunskih vina u kategoriji za koju je zainteresovan. Na taj nacin moze da ima pravilan odnos i orjentaciju, gde se nalazi sa svijim vinom i kakve su mogucnosti za napredovnje.
Naravno bilo bi fantasticno da i mi imamo nekog da nas tamo predstavlja. Znam da su cene standova vrlo visoke, tako da predpostavljam da nije bas prakticno za vecinu manjih proizvodjaca.
Londonska smotra je malo manja i razlikuje se po tome sto ima mnogo vise vina iz Australije, N. Z. i USA, u odnosu na Bordo gde su Evropska vina dominantna.
Poslednja smotra u Bordou je imala oko 2500 izlagaca.
Ako treba jos neka prakticna informacija, javi te se.