23. Maj 2012, 13:48:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sušenje sadnica  (Pročitano 1898 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
voxpfc77
Mlađi član
**

Ugled člana: 0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 35

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Poslato: 12. Maj 2009, 21:02:17 »

molio bih za savet.od subote pa do danas mi se zasusile skoro sve sadnice.vinograd je posadjen pre mesec dana i taman je lepo poterao kad ono problem.pogledajte slike pa ako neko ima predlog neka kaze.unapred hvala.com/img2/small/24/24_12052009474.jpg[/IMG][/URL]
Sačuvana
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #1 Poslato: 12. Maj 2009, 21:07:58 »

evo jos slikai jos jedne
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Ugled člana: 21
Van mreže Van mreže

Starost: 38

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 13. Maj 2009, 22:28:26 »

ovog proleca je bilo malo padavina najverovatnije da je to razlog zasto se susi, ako imas mogucnost da ga zalijes, ja sam prosle godine iako su kalemovi bili parafinisani pravio kucice od zamlje jer sprecavaju isusivanje mladih neznih lastara malo kasnije su izbili ali je prijem bio 100%
Sačuvana

Don Julijan
Punopravni član

Ugled člana: 1
Van mreže Van mreže

Starost: 34

Don Julijan

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 14. Maj 2009, 09:39:27 »

Pre par dana sam završio sadnju 3900 čokoti, koje sam uzeo od Bojoni-ja (sertifikovan kalem), pa od ministarstva treba da dobijem subvencije (270 din po čokotu). Sadio sam hidroburom i prilikom sadnje potrošnja vode je bila oko 0,5 l po čokotu. Dva dana nakon sadnje sam takođe hidroburom zalivao. Zabodem hidrobur oko 15 cm od glave čokota, pa ukoso do korena pustim oko 1,5 l vode.
Već se vide pupoljci na Kaberneu, Shardone-u i Rajnskom Rizlingu, jedino Merlo malo "koči" (računam da je to zbog sorte).
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #4 Poslato: 14. Maj 2009, 21:26:20 »

malopre sam se vratio iz vinograda,zemljiste je isuvise vlazno da ne kazem da je blatnjavo.Razgrtao sam nekoliko cokota i naisao na sijaset kojekakvih insekata pa sam isprskao insekticidima.Videcemo reakciju.
Sačuvana
maximrvica
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #5 Poslato: 14. Jun 2009, 12:35:30 »

I ja muku mucim sa tim problemom. Sve su krenule kako treba i onda samo odjednom vidim da se suse. vinograd mi je uz kucu tako da redovno zalivam,i opet ista prica:jedan deo sadnica krene  i kada istera 2-3 santimetra ,samo se osusi. To se ponovilo vec 3-4 puta i sve u krug:potera nove i opet se osuse. Ima li ko kakav savet?
Sačuvana
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #6 Poslato: 22. Jun 2009, 13:51:54 »

konacno sam uplatio internet pa mogu da se druzim sa vama.Koliko vidim mrvica ima slican problem kao i ja.Kako sada stvari stoje moj prijatelju nije u pitanju ni zalivanje ni bolest vec smo prevareni za kalem.Ja sam nosio prvo sasusene lastare pa nakraju sam izvadio iz zemlje nekoliko cokota sa i bez lastara i nosio kod inzenjera za vinogradarstvo.Sve se u sustini svelo nato da koren uopste nije krenuo da se razvija i da pojedini kalemi uopste nisu srasli na spojnom mestu.Kod mene od posadjenih 220 cokota primilo se tek nekih 30 i to se i oni muce da opstanu.Pusticu ih do septembra pa ce mo videti hoce li se jos neki primiti,ali po svemu sudeci bice nove sadnje.Molio bih komentar
Sačuvana
dioda
Administrator

Ugled člana: 27
Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #7 Poslato: 22. Jun 2009, 14:08:38 »

Odlican procek, primilo se nesto malo vise od 13% sadnica.
Salim se malo i stajem ti na muku, nemoj da se ljutis Wink

Jesi li siguran da je problem samo u kalemovima? Cudi me da neko ko se bavi proizvodnjom sadnog materijala moze tako traljavo odraditi posao...
Sačuvana
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #8 Poslato: 22. Jun 2009, 15:28:03 »

Stvarno ne znam sta da ti kazem.Strplenje me je vec izdalo.Prvo sam dobijao savete da je u pitanju crveni pauk,pa sam prskao protiv njega,pa je onda bilo da nema vlage.Otkopavao sam sadnice ali je zemlja ipak vlazna u dubini.Mislio sam da sam ja nesto pogresio oko sadnje pa sam nekoliko cokota kompletno sa zemljom nosio kod agronoma i otklonio sam i tu sumnju.Sad jedino ostaje sama biljka.Mada bilo je i nekih misljenja da je sama lozna podloga bila zarazena,ali ja to stvarno ne bih znao.Ovih dana treba da odnesem zemlju na analizu da otklonim i tu sumnju,jer dzaba cu ja ponovo saditi ako zemlja nesto ne odgovara lozi.Inace kalem sam uzeo preko jednog coveka iz okoline Leskovca a po mom saznanju kalem su proizveli MILIVOJEVICI iz Bele Vode kod Krusevca.
Sačuvana
sale
Urednik

Ugled člana: 22
Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #9 Poslato: 22. Jun 2009, 17:36:38 »

Upravo to je rizik kupovine jeftinih sadnica kupljenih "kod nekih ljudi".Posle toliko ulozenog novca u pripremu zemljista,stubova,zice,sadnje i dr.ljudi odlucuju da ustede bas na sadnicama a to nikako ne bi trebalo.Bolje je kupiti kalem kod proverenih proizvodjaca,u slucaju da nesto ne valja moze se reklamirati uz racun ili prijaviti inspekciji,tuziti i sl. u slucaju da ne zele sami da rese problem.
Sačuvana
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #10 Poslato: 22. Jun 2009, 18:43:26 »

Videcemo sta ce biti do jeseni,ali sad sam u nedoumici oko sadnje,dali da sadim u jesen ili da opet cekam prolece
Sačuvana
Vladislav
Prolaznik
*

Van mreže Van mreže

Lokacija: Kozara, Kneževina Dragotinja, Prijedor, kozarski vinogradarski region, RS, BIHBiH

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #11 Poslato: 22. Jun 2009, 18:50:55 »

Kod nas u Bosni, pitomi obronci Kozare, kalemari iz Kruševca su na dobrom glasu.
Doduše ja sam sadnice nabavljao u Italiji, sa sertifikatom i svim papirima sam dobijao istu cijenu kao za sadnice iz Srbije kad se prodaju u Bosni, mislim na sadnice iz provjerenih rasadnika. Ono što me zaima jeste da li neko zna koja je cijena na veliko, tipa 5000 čokota, kod pouzdanih kalemara direktno ?

Pozdrav Vladislav
Prijedor, RS
BiH
Sačuvana
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #12 Poslato: 22. Jun 2009, 22:53:27 »

Dajte,ko je ovog proleca sadio lozne kalemove i zadovoljan je neka mi napise gde je uzimao kalemove da ne bih dva puta istu gresku pravio
Sačuvana
vladan
Mlađi član
**

Ugled člana: 4
Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows 95
Browser:
Mozilla 1.6

« Odgovor #13 Poslato: 23. Jun 2009, 08:06:10 »

Ja razumem da je lakse traziti gresku drugom nego sebi. Ali, gledajuci ove slike, nije mi jasno kako si obezbedio rastresitu sipku zemlju koja je potrebna da prekrije koren 10-15 santimetara. Ono sto se sad vidi, zemlja nije uradjena za uspesnu sadnju vinograda. Kada posadjeni kalem krene to je dobar znak da je kalem koji si sadio dobrog kvaliteta. To sto koren nije krenuo je najverovatnije lose pripijena zemlja . Cak i ako si hidroburom sadio u ovako pripremljenu zemlju prijem bi bio pod znakom pitanja.
Prvo, zemlju moras izrigolovati na dubinu ne manju od 0.5 merara naravno ako mozes dublje to bolje.
Nakon oranja zemlja mora biti dobro usitnjena. Ako sadis u  kopane  jame, onda orezan koren treba umociti u zemlju uzetu sa vece dubine pomesanu sa svezom kravljom balegom i uz dodatak vode napraviti blato gustine kao za palacinke u koje ces umociti koren. Ovo sluzi da bi zemlja bolje prionila za zile, a balega je ovde samo dezinfekcija i ako izostane nece uticati na prijem. Kada postavis kalem u jamu i prekrijes koren 10-15 samtimetara dobro usitnjenom zemljom, zemlju treba dobro nagaziti nogom. I onda bilo da sadis u jesen ili u prolece, bilo da sadis u veoma vlaznu ili suvu zemlju, moras nasuti kofu vode, ovde voda ne sluzi zbog vlage vec da isteras sav vazduh oko zila i da time obezbedis dobo prijajanje zemlje za zile. Mislim da si ovo Ti izostavio i da je to glavni razlog sto loseg prijema.
Sve ostalo iako je vazno za eksploataciju vinogarada za sam prijem je od manjeg znacaja.

Sačuvana
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #14 Poslato: 23. Jun 2009, 16:57:01 »

Molio bih mrvicu da napise gde je kupio kalem,posto imamo isti problem
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.098 sekundi sa 21 upita.